Jualan ke China: kerjasama antara PGMall dan JD Worldwide

Jualan ke China: kerjasama antara PGMall dan JD WorldwideSejak negara dilanda wabak Covid-19, rakyat lebih memilih untuk membuat pembelian secara dalam talian. Platform e-dagang menjadi pilihan rakyat untuk membuat pembelian. Termasuk juga dengan Atul. Pembelian secara dalam talian adalah lebih selamat pada masa kini untuk mengelakkan diri dari dijangkiti wabak covid-19. Salah satu platform e-dagang yang menjadi pilihan hati rakyat adalah PGMall.

PGMall e-dagang tempatan nombor satu di Malaysia

PG Mall merupakan satu-satunya platform e-dagang tempatan nombor satu di Malaysia. Platform PG Mall telah ditubuhkan sejak tahun 2017 lagi. PG Mall Sdn. Bhd. ditubuhkan atas cetusan idea dari Dato ’Wira Louis Ng dan bertujuan untuk mengembangkan dan merapatkan jenama buatan Malaysia ke serata dunia.

Jualan ke China kerjasama antara PGMall dan JD Worldwide
PGMall

PGMall beroperasi di bawah model perniagaan perkongsian ekonomi yang unik, yang menghubungkan antara penjual dan pembeli tempatan di platform yang menyediakan banyak perkhidmatan kepada penyedia perkhidmatan logistik dan pembayaran. Untuk menyokong ekonomi tempatan, PGMall telah bekerjasama secara aktif dengan kerajaan tempatan untuk mendorong aktiviti yang menyokong penjual dan produk tempatan melalui kempen PENJANA seperti Kempen E-dagang Kepada Perusahaan Mikro dan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), Kempen Shop Malaysia Online (SMO), dan Kempen Beli Barangan Malaysia (KBBM ).

PGMall telah berjaya membuktikan dalam tempoh 4 tahun sejak penubuhannya, mereka telah mengembangkan perniagaan secara lebih agresif ke tahap yang lebih tinggi dan muncul sebagai Pasaran Dalam Talian Ketiga Paling Banyak Dikunjungi di Malaysia antara dua e-dagang pemilik asing yang telah lama ditubuhkan di Malaysia. Mengikut maklumat dinyatakan oleh iPrice, pada suku keempat tahun 2020, jumlah kunjungan bulanan mencecah 8 juta pelawat dan ini menjadikan PGMall sebagai platform pasaran atas talian nombor 1 di Malaysia.

PGMall merentasi e-dagang antarabangsa

Pada 28 April yang lalu, secara rasminya, PGMall telah melancarkan Program Jualan ke China di Le Meridien Kuala Lumpur Hotel. JD.com adalah platform peruncit terbesar dalam talian di China yang mempunyai piawaian yang tinggi terhadap kualiti, keaslian, dan produk yang di tawarkan kepada pembeli dalam talian secara meluas termasuk dari segi makanan, pakaian hingga peralatan elektronik dan kosmetik. 

Jualan ke China kerjasama antara PGMall dan JD Worldwide
Jualan ke China kerjasama antara PGMall dan JD Worldwide

Berpegang teguh pada tagline 'Bridging Local to the World', PGMall kini mampu merapatkan perniagaan tempatan dengan pasaran terbesar di dunia, iaitu China melalui Kerjasama dengan JD Worldwide. Harapan Kerjasama ini dapat membantu perniagaan yang terjejas untuk keluar dari masalah kewangan yang disebabkan oleh wabak Covid-19. PGMall dan JD Worldwide telah mengadakan majlis menandatangani kerjasama platform merentas negara secara maya pada 27 Januari 2021 yang lalu. 

PGMall bantu PKS keluar dari krisis kewangan

Dato’ Wira Louis Ng Chun Hau, Pengasas dan Pengarah Urusan PGMall mengatakan, "Banyak perniagaan tempatan, terutama, PKS mengalami kekangan kewangan sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada bulan Mac tahun lalu akibat daripada berlakunya Wabak Covid19. Mengingat keadaan pandemik yang sedang berlaku, kami merasakan bahawa PKS sangat memerlukan bantuan untuk menyesuaikan diri dan mencari kaedah alternatif untuk bertahan dari krisis kewangan ini. Kami berharap dengan kerjasama antara PGMall dan JD Worldwide, kami dapat membantu perniagaan tempatan untuk terus bertahan dan pulih dengan menawarkan mereka saluran alternatif dari luar negara untuk melindungi perniagaan mereka."

 

“Tidak seperti pasaran dalam talian yang lain kebanyakannya memasarkan produk China ke pasaran Malaysia, kami di PGMall melakukan sebaliknya. Salah satu objektif utama kami adalah untuk membantu perniagaan tempatan berkembang sepenuhnya dan juga membolehkan penjual tempatan dengan bangganya mempamerkan produk buatan Malaysia kepada dunia,  semasa mereka berkembang dan membina empayar perniagaan yang kukuh dengan kami”. Tambah Dato’ Wira lagi.

PGMall menyediakan penyelesaian sehenti melalui Program jualan ke China untuk memenuhi keperluan penjual. Perkhidmatan tersebut termasuk;

  • Pendaftaran jenama di JD
  • Menterjemahkan perincian produk ke bahasa Cina
  • Melaksanakan kempen dan bahan pemasaran
  • Perkhidmatan pelanggan tempatan.

Dengan sokongan rasmi dari JD Worldwide, Program  Jualan ke China ini menunjukkan peningkatan yang besar berbanding kaedah penjualan secara konvesional. Dalam beberapa tahun, potensi PGMall menunjukkan pertumbuhan dari hanya RM300,000 GMV pada tahun 2017, GMV PGMall berkembang 200 kali ganda menjadi RM60 juta pada tahun 2020.

Dengan pertumbuhan luar biasa yang dilihat hingga kini, PGMall pasti dapat capai GMV yang disasarkan iaitu sebanyak RM 600 juta pada akhir tahun. Hingga kini, PGMall telah menarik lebih dari 1 juta pembeli yang membeli dari lebih dari 25,000 penjual yang disertakan dengan sekitar 2 juta produk, mulai dari bahan makanan, kecantikan, elektronik, hingga produk gaya hidup.

PGMall bukan mengembangkan pasaran antarabangsa dengan China sahaja, namun pada saat ini PGMall juga memperluaskan pasukan dan usaha mereka di Indonesia, yang juga merupakan e-dagang terbesar di Asia Tenggara.

Untuk maklumat lanjut tentang PGMall, produk dan perkhidmatan yang disediakan, sila log masuk ke www.pgmall.my atau hubungi Pusat Khidmat Pelanggan mereka di (011-10670916) untuk mengetahuinya. Bagi penjual yang berminat untuk menyertai program jualan-ke-China, sila daftar melalui pautan: https://pgmall.my/JD-Worldwide

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #SelltoChina #PGMallxJDWorldwide 



Continue Reading

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger | Hai korang, selepas beberapa hari negeri Perlis masuk ke Fasa 3 Pelan Pemulihan Negara (PPN), Atul sekeluarga bercadang untuk bersantai-santai di Sungai Bukit Jernih. Dalam banyak-banyak tempat menarik di Perlis ini, Sungai Bukit Jernih jadi pilihan kami sekeluarga kerana kawasan ini redup, bersih dan mendamaikan.

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger

Sungai Bukit Jernih merupakan salah satu taman rekreasi yang terdapat di Perlis. Sungai Bukit Jernih terletak di Kampung Bukit Jernih, Perlis. Kini kawasan ini telah dikenali sebagai Geo Tapak Taman Rekreasi Bukit Jernih.

Sebenarnya kawasan ini dekat je dengan rumah Atul dan sememangnya Atul sekeluarga selalu datang ke sini sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Jadi bila kerajaan umumkan negeri Perlis masuk Fasa 3 PPN, kami terus bercadang untuk buat bakar-bakar dan makan tengahari di Sungai Bukit Jernih. Anak-anak lah paling seronok bila dapat tahu kami nak pergi makan-makan dekat sungai. Almaklumlah lama sangat tidak bersantai-santai sejak negara perlu laksanakan PKP.

Siapa tidak seronok bila dapat tahu hendak berkelah ditepi sungai kan? Atul pun suka inikan pula anak-anak. Setibanya waktu yang dirancang, kami pun pergilah ke Sungai Bukit Jernih. Pada waktu ini kami memilih untuk beli nasi putih di kedai dan membawa sedikit makanan seperti nugget ayam dan ayam yang telah diperap dengan rempah viral. Nugget akan digoreng ditepi sungai nanti, manakala ayam yang telah diperap tu akan dibakar di sana juga.

Kami membahagikan tugas supaya semuanya berjalan lancar dan boleh makan dengan cepat. Suami tugasnya hidupkan api untuk bakar ayam, dan Atul pula goreng nugget. Manakala anak-anak pula hanya perlu bermain sahaja. Syok depa kan? haha

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger
Atul sedang menggoreng nugget sambil diperhatikan anak-anak

Yang bestnya kali ini Atul perap ayam menggunakan rempah istimewa. Atul guna rempah perapan yang sedang viral di Tiktok dan Shopee sekarang ni. Suami Atul suka sangat ayam bakar hasil perapan rempah viral ni. Sehinggakan dia pergi camping dengan rakan sekerja dia pun dibawanya rempah viral ni. Katanya perap ikan pun best. Sedap rasa ikan bakar tu. Agak-agak rempah perapan apa yang viral tu ya?

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger
Ayam telah siap di perap

Rempah viral ni baunya wangi. Masa mula-mula buka penutup rempah ni, terus aroma rosemary menusuk hidung. Serius enak betul baunya, Atul suka. Bagi Atul rempah ini sangat istimewa kerana rempah ini juga sesuai untuk anda yang sedang diet nak kurus. Sebab itu rempah ini juga dikenali sebagai rempah diet. 
Memang boleh dipanggil rempah diet kerana tidak mengandungi gula tambahan dan 100% dari rempah ratus terpilih seperti Rosemary, Paprika dan serbuk cili.

Untuk makluman anda lagi, founder rempah diet ni telah kehilangan 20kg berat semasa melakukan diet, dan beliau menggunakan rempah diet ini dalam menu masakan sihatnya sepajang proses turunkan berat.

Bestkan, berat turun, badan sihat, menu pun sedap.  

Rempah viral yang Atul maksudkan adalah Paparoger Seasoning namanya. Turut juga dikenali dengan nama Rempah Diet Paparogerbyrink.

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger

Rempah diet ini sangat sesuai untuk perapan

  • Kambing
  • Ayam
  • Kentang
  • Seafood atau bahan-bahan basah yang sesuai

Jenis masakan yang korang boleh buat seperti

  • Bakar
  • Smoke
  • Grill
  • Goreng
  • Airfryer
  • Oven

Macam Atul haritu buat bakar dan smoke sekaligus. Kalau tak silap Atul lah, sebab yang buat tu suami Atul. Atul tolong perap dan goreng nugget je. Hehe.

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger

Okay, ini Atul kongsikan resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet paparoger. Serius sangat mudah resipi yang Atul kongsikan ni. Kalau korang selalu pergi camping pun boleh guna rempah diet Paparoger ni. Sebab ia mudah untuk dibawa dan senang juga untuk disimpan.

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger

Bahan-bahan untuk perapan

  • Ayam yang telah di potong dan dibasuh bersih. (Terpulang nak potong berapa. Kalau nak buat ayam golek pun boleh)
  • Rempah diet Paparoger (Ikut citarasa korang nak banyak atau sedikit)
  • Hirisan Lemon atau sedikit air perahan lemon
  • Minyak zaitun (pilihan)
  • Garam (pilihan)

Cara perapan ayam

Masukkan rempah diet Paparoger, sedikit air perahan lemon, sedikit minyak zaitun dan garam secukup rasa (Kalau anda tengah diet, xpayah letak garam). Kemudian gaulkan hingga sebati. Akhir sekali masukkan ke dalam bekas atau plastik bersih untuk diperap dan akhirnya simpan di dalam peti sejuk.

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger
Ayam yang telah diperap.Kalau nak warnanya lagi terang, telak rempah lebih sikit

Tempoh perapan terpulang pada anda. Macam Atul perap ayam tu dari malam, sebab esok pagi terus pergi ke Sungai Bukit Jernih dan sedia untuk dibakar je.

Selalunya jenis masakan yang perlukan proses perapan ni, lagi lama ia diperap, lagi sedap rasanya. Tapi kalau nak perap sekejap, dalam 1 jam pun dah okay.

Jadi, inilah hasilnya, ayam bakar dengan rempah diet Paparogerbyrink

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger


Cantikkan warna ayam bakar selepas diperap dengan rempah diet Paparoger ni. 

Atul kongsikan juga video dari proses perapan, membakar ayam sampai review suami Atul makan ayam bakar ni. Jangan lupa subscribe tau!

Bagi Atul, rasa ayam bakar dengan perapan rempah diet Paparoger by Rink ni sangat sedap dan menyelerakan. Andaikata kalau nak ratah ayam macam tu saja pun best. Sedar-sedar banyak ketul dah makan. Tapi kalau dapat cicah dengan blackpaper sauce lagi menyelerakan. 

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger


Feedback Atul untuk Rempah Paparoger

Rempah diet Paparogerbyrink juga sesuai untuk seisi keluarga. Walaupun ada serbuk cili, tapi rasanya tak pedas. Anak-anak pun boleh makan. Tidak berminyak. Dapat rasa rempahnya sampai ke isi ayam. Makan ayam pun tak rasa muak. Kalau anda jenis makan pedas, boleh tambah lagi serbuk cili waktu proses perapan atau buat sos pencicah yang pedas.

Kami sekeluarga yang ada 4 orang ni je pun, tiga round kami bakar ayam sebab tak cukup. Mula-mula bakar dapat 5 ketul. Padahal saiz ayam potong tu besar juga. Punyalah sedap sampai masing-masing berebut nak makan ayam bakar ni.

Tengok ni juga, ramai yang bagi maklumbalas kata rempah ni sedap. Siap ada yang ulang beli lagi

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger
Mereka beli dengan agent yang sah

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger

Amacam? Bestkan, masing-masig kata sedap. Takkan tengok je? Jomlah try Rempah diet Paparoger ni. Boleh klik link dibawah ni untuk dapatkan rempah viral kesukaan ramai, Rempah Paparoger.

Tiktok | Shopee | Instagram | Whatsapp

Resipi ayam bakar diet sedap dan mudah dengan rempah diet Paparoger smoke
Continue Reading

Program Titan Summit 2021 bongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni

Seronok membaca kisah usahawan-usahawan yang telah berjaya dalam perniagaan mereka. Kisah jatuh bangun mereka dalam menguruskan perniagaan sangat memberi inspirasi kepada Atul untuk terus melangkah dan mengejar impian Atul. Maklumlah, Atul pun baru menapak dalam dunia perniagaan ini. Jadi, kisah kejayaan mereka inilah yang membakar semangat Atul untuk terus berusaha sampai Berjaya.

Dalam banyak-banyak kisah usahawan yang Atul baca, kisah kejayaan Dr Jue telah berjaya mencuri perhatian Atul. Disebabkan kisah kejayaan Dr Jue ini sangat memberi inspirasi kepada Atul, jadi Atul tertarik untuk kongsikan kepada semua siapa Dr Jue ini? Bila Dr Jue bermula berniaga? Apakah cabaran yang beliau hadapi? Bagaimana beliau berjaya bangkit dari masalah yang dihadapi. Untuk ketahui jawapannya, jom teruskan membaca kisah kejayaan ini.

Program Titan Summit 2021 membongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni


Orang Johor mesti kenal Dr Jue kan? Terutamanya yang berada di Labis, Johor. Sebenarnya Dr Jue atau nama sebenarnya Dr Siti Juariah binti Kusni merupakan seorang doktor di poliklinik yang terletak di Labis, Johor. Beliau juga adalah seorang usahawan yang berjaya. Hebatkan, seorang doktor boleh jadi usahawan berjaya. Agak-agak macam mana Dr Jue buat ya?

Dr Siti Juariah binti Kusni, Poliklinik Penawar

Pada tahun 2012, Dr Jue mula membuka klinik dan menjalankan perniagaannya dibawah Klinik Penawar di Labis, Johor. Kemudian, beliau mengambil keputusan untuk menyerahkan pengurusan klinik kepada Penawar Group Sdn Bhd. Dari situlah klinik Dr Jue yang dulunya bernama Pusat Perubatan Keluarga bertukar kepada Poliklinik Penawar. Perniagaan ini dijalankan sepenuhnya di klinik dan secara offline.

Program Titan Summit 2021 membongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni

Walaupun klinik Dr Jue berada dibawah Penawar Group Sdn Bhd pada ketika itu, beliau juga turut menghadapi beberapa isu dan cabaran seperti;

  • Klinik berada di luar bandar yang menyebabkan hanya orang disekitar kawasan itu adalah pelanggannya sahaja
  • Dr Jue tidak tahu cara untuk melakukan pemasaran dan hanya tunggu pesakit datang ke klinik sahaja ketika itu
  • Dr. Jue menghadapi kekangan masa untuk uruskan perniagaan dengan betul kerana hanya beliau sahaja doktor yang bertugas di klinik pada ketika itu


Disebabkan cabaran yang dihadapi Dr Jue pada ketika itu sangat besar sehingga menyebabkan pencapaian jualan yang diterimanya tidak memberangsangkan dan sasaran yang ditetapkan tidak tercapai.

Cabaran bukan penghalang untuk mencari ilmu kembangkan perniagaan


Dr Jue sedar bahawa perniagaan klinik yang dijalankan tidak berkembang dan tersangkut pada tahap itu sahaja. Keadaan ini berpunca kerana beliau
  • Tidak mengetahui cara pemasaran yang berkesan
  • Tidak mempunyai ilmu tentang perniagaan
  • Tidak mempunyai sistem untuk melancarkan operasi perniagaannya
  • Tidak tahu untuk merancang strategi perniagaan.

Tetapi, cabaran yang dihadapi oleh Dr Jue sama sekali tidak mematahkan semangat beliau untuk kembangkan perniagaannya. Ini kerana pada tahun 2018, Dr Jue mula mencari ilmu dan bimbingan daripada mentor untuk kembangkan perniagaan. Dr Jue nekad untuk menjadi anak murid Dr Azizan dan hadir ke beberapa program seperti;

  • Program Intensif Magnet Kekayaan & Kejayaan (IMKK) 2018
  • Millionaire Marketing Mastery (MMM) 2018
  • kemudiannya mendaftar untuk sertai Richworks Titanium pada Mac 2018
Kagum sangat dengan semangat Dr Jue yang ingin belajar dan mendapatkan bimbingan daripada mentor demi kemajuan perniagaannya.

Program Titan Summit 2021 membongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni

Hasil jualan perniagaan Dr Jue semakin meningkat dan menunjukkan perubahan yang positif selepas beliau menghadiri Inner Circle Meeting (ICM) pertama di Pulau Pinang. Sebagai anak murid Dr Azizan, Dr Jue dibimbing dengan pelbagai teknik dan ilmu yang bertepatan dengan keperluan perniagaannya. Antaranya adalah Dr Jue perlu perbetulkan semula pengurusan dan soal pematuhan dalam perniagaan beliau.

Live Facebook cecah 230K tontonan dan jualan mencecah 7 angka

Untuk makluman anda, didalam kelas Titan, Datuk Wira Dr. Azizan Osman (DWDAO) sangat menekankan tentang Live di Facebook (FB). Berkat tunjuk ajar DWDAO dan dengan ilmu yang diperolehnya semasa di Titan, Dr Jue pernah memperoleh tontonan tertinggi ketika membuat satu video Live di FB iaitu sebanyak 230K dan sesi live pertama yang dibuat oleh Dr Jue adalah selepas mengikuti program MMM yang kini dikenali sebagai Marketing Mentoring. Berusaha untuk mendapatkan ilmu perniagaan dan menjadi anak murid Dr Azizan telah membuatkan jualan Dr Jue berjaya mencecah 7 angka.

Program Titan Summit 2021 membongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni
Live capai 382k tontonan

Bina platform coaching online, keluarkan produk makanan tambahan dan D'Jue Wellness

Setelah beliau mempraktikkan ilmu dan teknik Live yang dipelajarinya, pada tahun 2019 Dr Jue semakin dikenali ramai. Pesakit mula datang untuk mendapatkan khidmat nasihat daripada Dr Jue. Dr Jue juga berjaya membina platform coaching online bagi pesakit kritikal khususnya pesakit kencing manis dan individu yang hendak melakukan diet. Selain itu, Dr Jue mula untuk mengeluarkan produk dan makanan tambahan untuk diet dan pesakit diabetes.

Pada tahun 2019 juga Dr Jue Berjaya mewujudkan satu lagi bisnes unit iaitu D Jue Wellness. Dr Jue juga mula anjurkan seminar kecil-kecilan untuk mereka yang ada pesakit kritikal. Kejayaan yang paling manis pada tahun ini apabila Dr Jue telah mempunyai 13 orang staf dan perniagaannya semakin berkembang.

Program Titan Summit 2021 membongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni

Walaupun pada tahun ini pencapaian jualan Dr Jue semakin meningkat berbanding tahun 2018, namun Dr Jue tetap tidak terlepas daripada isu dan cabaran. Antaranya;

  • Cabaran untuk membina dan memimpin team yang baik kerana Dr Jue masih lagi menguruskan banyak kerja dalam syarikatnya.
  • Dr Jue mempunyai isu pengurusan kewangan yang tidak teratur
  • Dr Jue juga mempunyai isu dengan cukai dan pematuhan

Online Mall D'Jue Wellness mendapat sambutan

Usaha Dr Jue membuahkan hasil apabila pencapaian jualan pada tahun 2020 semakin meningkat berbanding tahun 2019. Pada tahun 2020, Dr Jue mula menguasai Online dengan mewujudkan online mall atau laman web untuk menjual produk dan makanan tambahan keluarannya. Dr Jue juga mula menambah produk dan makanan tambahan untuk dijual dalam laman web beliau. Online Mall Dr Jue mendapat sambutan apabila jualan dan bimbingan berkaitan produknya mula meningkat malah melebihi jualan di kliniknya.

Program Titan Summit 2021 membongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni
Laman Web / Online Mall D'Jue Wellness


Program Titan Summit 2021 membongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni

Dr Jue juga sangat agresif untuk mengadakan seminar dan beliau pernah buat seminar terbesar pada Februari 2020. Selain itu, video Live FB Dr Jue pada tahun 2020 sudah mencapai tontonan tertinggi iaitu mencecah 900,000 tontonan. Walaupun begitu, Dr Jue masih perlu kuasai online dengan lebih lagi kerana waktu itu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sudah bermula. Dr Jue juga mempunyai cabaran untuk membina leader yang kuat untuk mengurus setiap bisnes unit yang ada supaya dapat memudahkan tugasnya.

Memiliki barisan leader yang kuat

Walaupun tahun 2021 negara kita masih berada dalam keadaan PKP akibat wabak covid-19 sehingga ramai usahawan yang terkesan malah ada yang terpaksa gulung tikar, tetapi Dr Jue pula disebaliknya. Pada tahun ini, Dr Jue mempunyai banyak masa dan memiliki barisan leader yang kuat untuk menguruskan perniagaan di unit masing-masing. Ini membuktikan keadaan persekitaran tidak menjejaskan perniagaan Dr Jue selepas beliau nekad menimba ilmu perniagaan bahkan perniagaannya tetap berada dalam keadaan yang baik

 

Program Titan Summit 2021 membongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni

Dr Jue merancang untuk menguatkan branding untuk menguasai pasaran dan online coaching termasuk produk keluarannya. Ini kerana Dr Jue kini tidak banyak menghabiskan masa di klinik tetapi lebih fokus kepada online coaching dan konsultansi untuk pesakit. Dr Jue juga mula membina laman web yang merangkumi

  • Pembelajaran online
  • Penjualan produk dan
  • Sebagai tempat rujukan untuk mereka yang mempunyai penyakit kritikal.

Cabaran yang dihadapi oleh Dr Jue ketika memulakan perniagaan telah membuatkan beliau nekad untuk menimba ilmu dan bangkit bersama Richworks. Usaha dan tindakan Dr Jue menyertai kelas Richworks dan menjadi anak murid Dr Azizan pada tahun 2018 telah membuahkan hasil yang sangat luar biasa. Pilihan yang dibuat oleh Dr Jue untuk menyertai Titans telah mengubah perjalanan perniagaannya daripada zero to million.

Program Titan Summit 2021 membongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni

Kisah kejayaan Dr Jue ini telah menyuntik semangat Atul untuk terus menimba ilmu perniagaan dan mencari mentor untuk membimbing kearah yang betul. Kini Dr Jue juga tersenarai dalam 100 usahawan jutawan. Mereka adalah sebahagian daripada anak didik di bawah RichWorks dan bimbingan mentorship Datuk Wira Dr. Azizan Osman yang terdiri daripada 20 industri yang berasal daripada seluruh Malaysia dari Perlis hingga ke Sabah dan Sarawak termasuk Australia, Singapura dan Indonesia. 

Program Titan Summit 2021 membongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni

Apa pun perniagaan yang anda buat ketika ini, anda juga boleh menjadi usahawan berjaya seperti Dr Jue. Kini anda berpeluang untuk mengikuti Program Titan Summit 2021 yang dibuka kepada semua usahawan dan bakal usahawan yang ditaja sepenuhnya oleh RichWorks pada 24 hingga 26 September nanti.

Program Titan Summit 2021 bongkar rahsia kejayaan 100 orang usahawan

Program Titan Summit 2021 ini akan menampilkan 100 usahawan jutawan yang dibimbing secara dekat oleh Mentor Usahawan dan Pakar Pemasaran No.1 Asia, Datuk Wira Dr. Azizan Osman untuk berkongsi rahsia yang membuatkan mereka berubah dan capai kejayaan hingga hari ini.

Timbalan Naib Presiden Kanan RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks), Radz Mohd berkata, himpunan jutawan secara virtual ini bagi memberikan inspirasi dan harapan kepada usahawan malah anggota masyarakat di luar sana bahawa mereka juga boleh berjaya dalam tempoh mencabar ini.

Selain itu, para peserta juga akan dapat mengetahui peluang-peluang perniagaan yang bakal disediakan usahawan jutawan ini dengan modal yang rendah malah ada yang percuma, kata Radz Mohd.

300 usahawan jutawan berkampung di Inner Circle Meeting RichWorks

Pada 13 -16 September yang lalu,  seramai 300 lebih usahawan jutawan 'berkampung' dalam Inner Circle Meeting (ICM) RichWorks secara virtual bagi menimba ilmu bersama Mentor Usahawan dan Pakar Pemasaran No 1 Asia, Datuk Wira Dr. Azizan Osman.

Program tersebut khusus bagi usahawan yang mencatatkan jualan lebih RM1 juta setahun dalam program mentoring, Titanium. Usahawan-usahawan itu merupakan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dari 20 lebih industri di negara ini malah ada dari luar negara.

"Usahawan jutawan di RichWorks ini merupakan 'market leaders' yang mempunyai pemikiran, keinginan dan hala tuju sama bagi membina bisnes ke tahap lebih tinggi lagi.

"Mereka ini merupakan sebahagian besar daripada 700 usahawan dibimbing RichWorks yang berjaya mencapai jualan terkumpul pada 2020 berjumlah RM2.2 bilion berbanding RM900 juta tahun sebelumnya," jelas Datuk Wira Dr. Azizan Osman.

ICM diadakan selama 3 kali setahun bagi ahli Titanium mendapatkan panduan, strategi, pemahaman dan keadaan masa ini yang diperlukan sesebuah perniagaan terus berkembang serta kehadapan berbanding pesaing lain.

Tambah beliau, usahawan jutawan itu bukan saja dibimbing, malah mereka juga dapat membina rangkaian perniagaan antara satu sama lain.

Datuk Wira Dr. Azizan Osman berkata “Saya berkongsikan ilmu, strategi dan dapatan berdasarkan ilmu dan kajian terbaru serta pengalaman bagi meningkatkan sesebuah perniagaan bagi 2022.

 

Program Titan Summit 2021 membongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni

"Mereka bukan hanya diajar soal teori tetapi praktikal bagaimana usahawan jutawan ini boleh 'menang' dan terus menyaksikan peningkatan bagi bisnes pada peringkat ‘growing’ dan ‘expansion’," jelasnya

“Ekonomi sekarang sudah mula dibuka dan dijangka Oktober dan November ini, aktiviti akan lebih agresif. Inilah masanya untuk usahawan rebut peluang dan berniaga secara kompetitif. Jangan cepat selesa, dengan landskap perniagaan masa ini juga membuatkan persaingan lebih sengit dan anda kena bergerak dengan pantas supaya tidak ketinggalan berbanding pesaing lain,” ujar Datuk Wira Dr. Azizan Osman lagi.

Harga tiket program khas Titan Summit -10X PERCUMA


Dapada 300 usahawan jutawan di 
ICM RichWorks, 100 usahawan jutawan akan RichWorks tampilkan dalam program khas, Titan Summit - 10X Bina Bisnes Berjaya yang terbuka kepada orang ramai khususnya pengasas dan pemilik bisnes secara percuma pada 24 - 26 September ini.

Program Titan Summit 2021 bongkar rahsia kejayaan 100 usahawan ini akan diadakan secara virtual selama 3 hari. Program ini akan membongkar rahsia bagaimana 100 usahawan jutawan berjaya harungi cabaran, jatuh bangun, strategi dan tindakan mereka berbisnes ketika musim pandemik

Jadi, inilah peluang keemasan yang perlu anda rebut terutamanya jika anda bergelar sebagai seorang usahawan, peniaga kecil, sederhana atau bakal usahawan. Jangan lepaskan peluang untuk mengetahui rahsia, teknik dan strategi usahawan-usahawan yang telah berjaya mengharungi cabaran bisnes pada masa ini

Program Titan Summit 2021 bongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni

 

Jom rebut peluang untuk dapatkan slot 100% Percuma ini. Bagaimana untuk mendaftar?

Program Titan Summit 2021 membongkar rahsia kejayaan 100 usahawan - Dr Siti Juariah binti Kusni
Klik gambar untuk mendaftar


Untuk mendaftar, sila layari: 
 www.richworks.com/titansummit 


Maklumat lanjut penganjur adalah seperti di bawah:
 

Richworks International Sdn Bhd
RichQ, No.77 Jalan Badminton 13/29 Seksyen 13,
Tadisma Business Park,
40100 Shah Alam, Selangor 

Tel: 1-300-88-2424


Email | Website | Telegram | Facebook


Continue Reading

10,000 peluang pekerjaan di McDonald’s Malaysia untuk belia

10,000 peluang pekerjaan di McDonald’s Malaysia untuk belia | McDonald’s Malaysia merupakan sebuah restoran khidmat segera terkemuka yang tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Sepanjang 39 tahun McDonald’s di Malaysia, McDonald’s memberi perkhidmatan kepada lebih 13.5 juta pelanggan sebulan di lebih 300 restoran di seluruh negara dan McDonald’s Malaysia mempunyai lebih 14,000 kakitangan di semua rangkaian restorannya di seluruh negara.

Jika sebelum ini Atul ada menulis tentang McDonald’s Malaysia belanja 65,000 penghantar makanan di seluruh Malaysia. Tetapi entri kali ini lebih menarik, yang mana ia lebih memfokuskan kepada para belia di negara kita. Untuk makluman anda, McDonald’s Malaysia bakal jana 10,000 peluang pekerjaan baru untuk belia di negara kita. Menarik kan peluang yang disediakan oleh McDonald’s Malaysia? Sebenarnya peluang yang ditawarkan oleh McDonald’s Malaysia ini sangat bertepatan dengan agenda nasional negara.

10,000 peluang pekerjaan di McDonald’s Malaysia untuk belia

Kita sedia maklum, di waktu pendemik ini ramai yang terkesan termasuk para belia. Malah menurut laporan Statistik Tenaga Buruh oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, bilangan penganggur meningkat seramai 40,600 orang atau 5.6 peratus iaitu 768,700 orang berbanding 728,100 pada Mei 2021. Atul sendiri pernah merasai kesusahan untuk mendapatkan pekerjaan kerana perlu bersaing dengan ribuan graduan lepasan universiti yang baru serta graduan yang masih menganggur, sedangkan tawaran peluang pekerjaan hanyalah sedikit. Jadi, peluang pekerjaan yang bakal disediakan oleh McDonald’s Malaysia adalah sangat bertepatan dengan cabaran yang dihadapi pada masa ini.

10,000 peluang pekerjaan dan peluang kembangkan potensi diri 

Menjelang tahun 2026, McDonald’s Malaysia menyasarkan pembukaan sebanyak 500 buah restoran. Sasaran pembukaan inilah yang bakal menyediakan 10,000 peluang pekerjaan kepada golongan belia di negara kita. McDonald’s Malaysia sangat komited untuk membantu generasi muda membina kerjaya demi masa hadapan mereka. Oleh sebab itu, program-program kerjaya di McDonald’s Malaysia direka khusus untuk golongan belia sebagai tapak untuk mereka mengembangkan potensi diri, bakat dan memberi peluang kepada mereka untuk membina kerjaya.  

Peluang belajar sambil bekerja di Akademi Vokasional McDonald’s 

McDonald’s Malaysia menawarkan peluang belajar sambil bekerja di Akademi Vokasional McDonald’s. Ini adalah peluang keemasan yang perlu para belia rebut dan jangan lepaskannya jika berpeluang. Ini kerana terdapat banyak kelebihan yang bakal diperoleh disini, terutamanya bagi belia yang berminat untuk memulakan kerjaya di McDonald’s.

10,000 peluang pekerjaan di McDonald’s Malaysia untuk belia

Akademi Vokasional McDonald’s menyediakan peluang latihan, pembelajaran dan pembangunan bertaraf dunia. Akademi ini menawarkan pendekatan pembelajaran yang pelbagai termasuk;

  • Memberi bimbingan sambil bekerja
  • Latihan di dalam kelas
  • Pembelajaran kendiri
  • Alat pembelajaran direka khas untuk kakitangan

10,000 peluang pekerjaan di McDonald’s Malaysia untuk belia


Tujuannya untuk membolehkan golongan belia mendalami peranan mereka dan membiasakan diri dengan amalan terbaik dalam industri perkhidmatan makanan. Golongan belia yang bergraduasi dari akademi ini akan memiliki kemahiran industri perkhidmatan makanan yang lengkap dan mempunyai nilai kerja yang tinggi, yang boleh digunapakai di mana-mana organisasi nanti.

Program Perantis Vokasional McDonald’s 

Hasil kerjasama antara McDonald’s Malaysia dan Jabatan Pembangunan Kemahiran Sumber Manusia, melalui Program Perantis Vokasional McDonald’s secara Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) telah berjaya melahirkan perantis yang berkualiti dan berkemahiran adalah antara contoh terbaik program anjuran McDonald’s.

10,000 peluang pekerjaan di McDonald’s Malaysia untuk belia

Syarat dan kelebihan Program Perantis Vokasional McDonald’s 

Program Perantis Vokasional McDonald’s ini dibuka kepada belia lepasan Penilaian Tingkatan 3 (PT3) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Program dilaksanakan selama 18 bulan yang mana akan melibatkan 70 peratus latihan praktikal di restoran-restoran McDonald’s dan 30 peratus pembelajaran secara teori di pusat latihan.

Selain itu, sepanjang program ini setiap perantis akan mendapat kemudahan seperti;

  • Elaun sara hidup sebanyak RM1200 setiap bulan
  • Kemudahan tempat tinggal
  • Faedah perubatan
  • Perlindungan Insuran
  • Makanan secara percuma 

10,000 peluang pekerjaan di McDonald’s Malaysia untuk belia


Bagi Atul, para perantis anjuran McDonald’s sangat bertuah kerana sejurus tamat program ini, perantis akan dianugerahkan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 bagi bidang penyediaan makanan dan minuman oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) serta perantis mempunyai pilihan untuk terus bekerja di McDonald’s atau bekerja di mana-mana syarikat industri perkhidmatan makanan yang terdapat di negara kita ini.

Menariknya Kerjaya di McDonald’s Malaysia

  • McDonald’s Malaysia komited menyediakan pembangunan jangka panjang dan membantu kakitangannya untuk terus berjaya dalam kerjaya sehingga mampu memimpin pasukan sebagai seorang pengurus.

  • Lebih 1,000 Pengurus McDonald’s menamatkan program kurikulum Pengurusan Restoran McDonald’s setiap tahun, sehingga mampu memimpin, berkomunikasi, dan memiliki kepakaran dalam menguruskan restoran.

  • McDonald’s mengambil 100 peratus rakyat Malaysia untuk bekerja dan memberi keutamaan kepada mereka yang berasal daripada keluarga berpendapatan rendah termasuk golongan asnaf dan komuniti luar bandar.

  • McDonald’s Malaysia menyediakan peluang pekerjaan yang sama rata dengan memastikan pengambilan golongan wanita daripada pelbagai latar belakang dan orang kelainan upaya (OKU).

  • Sehingga kini, 50 peratus Pengurus Restoran adalah wanita dan 228 daripada keseluruhan warga kerja McDonald’s adalah OKU.

Menurut Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia,  McDonald’s, bukan sahaja menyediakan peluang pekerjaan tetapi juga komited dalam menyokong belia Malaysia untuk memenuhi potensi diri dengan membantu mereka membina keyakinan dan membangunkan kemahiran interpersonal. Program-program kerjaya khususnya Program Perantis Vokasional McDonald’s, direka khas untuk memperkasa generasi muda dalam perjalanan kerjaya mereka dan menyediakan batu loncatan ke arah masa hadapan yang cerah dan bermakna.

Maklum balas perantis yang telah mengikuti program anjuran McDonald’s Malaysia

Iman, Khor dan David merupakan antara perantis vokasional McDonald’s. Apakah maklum balas mereka terhadap program perantis anjuran McDonald’s ini?

Nur Fazera Natasya Iman Binti Mohd Azri - Pembangunan dan Keyakinan Diri

10,000 peluang pekerjaan di McDonald’s Malaysia untuk belia

Iman atau nama sebenarnya Nur Fazera Natasya Iman Binti Mohd Azri merupakan salah seorang Pelajar Terbaik dan juga penerima Anugerah Perantis Khas bagi Anugerah Prestasi Cemerlang.

Bagi Iman, McDonald’s telah membantu beliau menjadi seorang yang berani dan berkeyakinan diri. Iman pada awalnya seorang yang pemalu dan sentiasa takut untuk mencuba perkara baharu, tetapi melaluimelalu program perantis ini, Iman berjaya mengatasi rasa takut yang dihadapinya selama ini. Kini, Iman berkhidmat sebagai Ketua Kru di McDonald’s Mont Kiara, Kuala Lumpur.

Khor Wei Nern - Latihan dan Pembangunan di Usia Muda 

10,000 peluang pekerjaan di McDonald’s Malaysia untuk belia

Khor Wei Nern atau Khor, kini baru berusia berusia 18 tahun menyertai Program Perantis Vokasional McDonald’s atas galakan daripada guru sekolah menengahnya. Menurut Khor, pengetahuan dan latihan yang diterima amat berharga bagi dirinya kerana beliau bukan sahaja mendapat bimbingan dan tunjuk ajar daripada pengurus-pengurus dan rakan sekerja yang mesra dan berpengalaman, tetapi juga dapat sama-sama menyumbang dan mengambil bahagian dalam operasi harian.

Kini, Khor sedang menjalani latihan praktikal di McDonald’s Pandu-Lalu Bandar Seri Putra, Kajang.  

David Janil Raj A/L P.P. Sundaraj - Mendaki Tangga Kejayaan  

10,000 peluang pekerjaan di McDonald’s Malaysia untuk belia

David atau nama sebenarnya David Janil Raj A/L P.P. Sundaraj mendapati program ini telah menyediakan pelbagai peluang termasuklah perkembangan kerjaya. David bermula sebagai perantis, dan kini berjaya memegang jawatan sebagai Penolong Pengurus dan Pengurus Syif di McDonald’s. 

Kini, sudah 3 tahun David bersama McDonald’s dan berkhidmat di McDonald’s Pandu-Lalu Rawang. David mempunyai sasaran yang jelas iaitu pada tahun ke-6, beliau mahu menjadi Pengurus Besar Restoran dan pada tahun ke-10 pula, beliau ingin menjadi sebahagian daripada pasukan Konsultan Operasi. David adalah antara perantis pertama bagi Program Perantis Vokasional McDonald’s.

Daripada maklum balas 3 perantis yang telah menjalani latihan melalui Program Perantis Vokasional McDonald’s membuktikan bahawa program perantis ini benar-benar membantu mereka

  • Membina keyakinan diri
  • Menjadi pekerja yang berkemahiran
  • Pekerja yang berdaya saing
  • Membina kerjaya.  

Petikan dari kata-kata YBhg. Dato’ Ts. Haji Zaihan bin Shukri, Ketua Pengarah Pembangunan Kemahiran, JPK, Kementerian Sumber Manusia mengatakan,  Program Perantis Vokasional McDonald’s secara SLDN ini telah melahirkan ramai pekerja yang lebih kompeten serta mempunyai daya saing yang tinggi dan ini sejajar dengan hasrat Kerajaan melahirkan modal insan yang berpengetahuan (K-Pekerja). Impak positif yang dilihat melalui SLDN adalah perantis dapat merasakan suasana bekerja yang sebenar dan mereka juga berkebolehan untuk mengatasi masalah yang dihadapi dengan lebih sistematik. Ini kerana SLDN menekankan latihan amali berbanding teori sesuai dengan keperluan alam pekerjaan sebenar.

10,000 peluang pekerjaan di McDonald’s Malaysia untuk belia

Jika anda kini sedang mencari peluang pekerjaan dan ingin membina kerjaya demi masa hadapan anda, rebutlah peluang yang disediakan oleh restoran khidmat segera ini dengan menjadi perantis di Akademi Vokasional McDonald’s. Cungkil segala bakat dan potensi diri anda yang tersembunyi itu.

Rebutlah peluang keemasan ini. Jangan biarkan ia berlalu tanpa tindakan kerana peluang keemasan hanya datang sekali. Tambahan pada zaman ini, graduan terlalu ramai dan bakal graduan juga tinggi bilangannya. Jangan biarkan anda salah seorang yang tersenarai dalam bilangan penganggur. Ayuh, jadilah sebahagian daripada warga kerja McDonald’s Malaysia.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.mcdonalds.com.my. Bagi yang berminat untuk bina kerjaya bersama McDonald’s Malaysia, sila layari https://www.maukerja.my/mcd.

#McDonaldsMalaysia
#AkademiVokasional McDonalds

Continue Reading

Apa itu sembelit?

Apa itu sembelit | Seksanya bercangkung lama-lama dalam tandas ni. Sakit! Perit! Kadang-kadang sampai menangis, menjerit-jerit dibuatnya.  Adakala rasa trauma mahu membuang air besar. Semua disebabkan sembelit. Itulah perasaan mereka yang mengalami sembelit.

Apakah itu sembelit?

Apakah itu sembelit?

Sembelit adalah kesukaran untuk membuang air besar yang dihadapi seseorang kerana mempunyai tekstur najis yang keras. Sembelit merupakan satu gejala, bukannya satu penyakit. Setiap orang yang pernah mengalami sembelit dalam kehidupan mereka, selalunya disebabkan oleh amalan pemakanan yang tidak baik.

Tanda-tanda sembelit

Tanda-tanda sembelit setiap orang mungkin berbeza antaranya;

  • Tidak membuang air besar lebih 3 hari
  • Tekstur najis keras dan kering.
  • Perut kembung
  • Perut kejang atau sakit.
  • Kurang selera makan.
  • Mengalami masalah rektum tersumbat
  • Gigi mengetap, kaki tersilang, punggung dikepit bersama, muka menjadi kemerahan apabila cuba untuk menahan pembuangan najis akibat ketidakselesaan.
  • Sedikit cecair atau calitan najis lembut pada seluar dalam kanak-kanak.

Punca sembelit berlaku

  • Kurang serat dalam diet
  • Kurang aktiviti fizikal (terutamanya di kalangan warga emas)
  • Kehamilan atau baru lepas bersalin
  • Minum susu yang tidak sesuai kandungan atau ramuanya
  • Sindrom gangguan semasa pembuangan air besar (Irritable bowel syndrome).
  • Perubahan dalam kehidupan yang rutin seperti mengandung, penuaan dan pengembaraan.
  • Kerap menahan untuk membuang air besar
  • Kurang minum air kosong dan dehidrasi
  • Pengambilan ubat-ubatan dan mempunyai masalah kesihatan atau berpenyakit
  • Mempunyai masalah dengan kolon dan rektum serta fungsi usus
  • Melancong
  • Stress
Apa itu sembelit?

Siapa berisiko mengalami sembelit?

Anda mungkin berdepan risiko yang lebih tinggi untuk mengalami sembelit jika anda:
  • Individu berusia 65 tahun dan ke atas.
  • Individu yang tidak banyak bergerak
  • Wanita
  • Kanak-kanak
  • Ibu hamil
  • Ibu berpantang

Cara mengatasi sembelit

Sebenarnya masalah sembelit ini boleh diatasi dengan mudah dan berkesan, antara cara mengatasi sembelit adalah

  • Mesti ubah diet pemakanan harian
  • Perbanyakkan minum air kosong, untuk menghidratkan badan
  • Tingkatkan aktiviti fizikal
  • Jangan tahan buang air, Jika merasa ingin membuang air, jangan berlengah
  • Amalkan makanan tambahan yang sesuai
  • Dapatkan nasihat dan berbincang dengan doktor sekiranya mengalami masalah sembelit yang teruk
  • Cuba tambah probiotik dalam diet anda, seperti yang terdapat dalam yogurt

Kesimpulannya, jika selama ini anda tertanya-tanya apakah sembelit dan berasa was-was sama ada anda mempunyai masalah sembelit ataupun tidak, periksa tanda-tanda sembelit yang Atul senaraikan di atas. Sekiranya ada, cubalah atasinya sebaik mungkin. Tetapi sekiranya masih berlarutan masalah sembelit yang anda hidapi, sila dapatkan nasihat dari pakar perubatan di klinik dan hospital berdekatan.


Atul Hamid
1077444
Pengedar Shaklee anda

Continue Reading