McDonald’s Malaysia belanja penghantar makanan

McDonald’s Malaysia Belanja Penghantar Makanan | Sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah dilaksanakan, orang ramai telah memilih untuk duduk di rumah berbanding berada di luar. Disebabkan ini, orang ramai aktif menggunakan khidmat penghantaran makanan untuk mereka mendapatkan makanan tanpa perlu keluar rumah.

Kita sendiri boleh lihat, betapa sibuknya mereka yang bekerja sebagai penghantar makanan di musim PKP ini. Tugas mereka sebagai penghantar makanan ini juga boleh dianggap sebagai petugas barisan hadapan kerana tugas mereka sangat penting bagi memastikan keperluan orang ramai dapat dipenuhi.

McDonald’s Malaysia belanja penghantar makanan 

McDonald’s Malaysia belanja penghantar makanan


Bagi mengucapkan terima kasih dan menghargai tugas penghantar makanan yang bekerja sepanjang tempoh PKP ini, McDonald’s Malaysia telah meraikan dan belanja 65,000 penghantar makanan di seluruh Malaysia dengan menyediakan set hidangan Quarter Pounder dengan Keju percuma kepada mereka.

McDonald’s Malaysia belanja penghantar makanan


Usaha murni McDonald’s Malaysia meraikan penghantar makanan adalah sebahagian daripada kempen
#LekLuMcDBelanja #RiderKu ini. Inisiaitif ini telah dilaksanakan diseluruh restoran McDonald’s di Malaysia diantara jam 2 petang hingga 5 petang pada 12 Julai 2021 yang lalu. Antara penghantar makanan yang diraikan oleh McDonald’s Malaysia adalah FoodPanda, GrabFood, DeliverEat dan perkhidmatan McDelivery (MDS) dengan mendapat set hidangan percuma Quarter Pounder dengan Keju setiap seorang.

Kempen #LekLuMcDBelanja #RiderKu yang dilaksanakan oleh restoran khidmat segera ini bertujuan untuk mengajak rakyat Malaysia turut serta menzahirkan tanda penghargaan kepada semua penghantar makanan yang sentiasa peka dan bersungguh-sungguh melakukan tugas bagi memastikan rakyat Malaysia dapat menikmati hidangan dengan selamat dan sampai tepat pada masanya.

Menurut Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald's Malaysia Azmir Jaafar, sejak penularan wabak pandemik, peranan penghantar makanan menjadi semakin penting apabila rakyat Malaysia perlu berada di rumah.

“Penghantar makanan seringkali menjadi orang terakhir untuk makan, lebih-lebih lagi ketika sibuk memenuhi permintaan penghantaran pada waktu makan dan waktu puncak. Mereka terpaksa melepaskan waktu makan dan hanya makan selepas semua pesanan telah dihantar.

Sesungguhnya, penghantar makanan memainkan peranan penting dalam menghubungkan kedai makanan dan minuman dengan orang ramai bagi memastikan perniagaan mereka terus berjalan lancar. Terima kasih kepada mereka, rakyat Malaysia dapat menikmati hidangan kegemaran mereka di rumah masing-masing dalam keadaan selesa dan selamat.”

“Kami memahami sikap prihatin mereka, sehingga kadang kala terlupa untuk memberi perhatian kepada diri mereka sendiri. McDonald’s ingin mengingatkan semua penghantar makanan bahawa kami menghargai mereka, dan jangan lupa berehat untuk makan.” Kata Azmir Jaafar.

Respon penghantar makanan yang bekerja di musim PKP 

McDonald’s Malaysia belanja penghantar makanan


Ibu kepada lima anak, Roslina Talhad perlu bekerja untuk meningkatkan pendapatan keluarga memandangkan suaminya tidak lagi dapat bekerja sepenuh masa disebabkan pandemik.

“Pelanggan selalunya terkejut melihat penghantar makanan wanita. Saya bertuah kerana pelanggan saya kebanyakannya sangat bertimbang rasa dan baik hati dengan memberikan tip kepada saya. Selalunya, sebelum saya pergi, mereka akan memberi kata-kata sokongan dan berpesan agar saya sentiasa menjaga diri.” - Penghantar Makanan McDelivery Roslina Talhad

McDonald’s Malaysia belanja penghantar makanan


Wil
liam Quah merupakan penghantar makanan McDonald’s selama dua tahun.

“Menjadi seorang penghantar makanan sangat mencabar kerana permintaan untuk penghantaran makanan kini semakin meningkat. Dengan adanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), masa untuk menghantar makanan menjadi lebih singkat. Tetapi, saya tetap berpuas hati dapat menggembirakan pelanggan setiap kali menghantar makanan kepada mereka.”

“Pernah sekali, ada keluarga yang membuat pesanan yang banyak semasa bulan Ramadan, dan mereka memberi satu set burger mereka kepada saya. Apabila ada yang menghargai penghantar makanan seperti saya, ia membuatkan saya bersemangat untuk terus bekerja.” - Penghantar Makanan McDelivery William Quah

Respon penghantar makanan apabila dihargai oleh McDonald’s

McDonald’s Malaysia belanja penghantar makanan


Mohamad Azyhan Musa, seorang pelajar jurusan kejuruteraan di sebuah universiti swasta yang menggunakan pendapatannya sebagai penghantar makanan untuk membiayai pengajian.

“Saya gembira dan berterima kasih kepada McDonald’s kerana menghargai kami, lebih-lebih lagi saya juga seorang pelajar separuh masa. Kadangkala semasa bekerja, kami terlupa untuk makan atau terpaksa tahan makan semata-mata untuk memenuhi pesanan pelanggan. Dengan inisiatif ini, saya teruja untuk mendapatkan hidangan yang diberikan kepada kami.” - Penghantar Makanan McDelivery Mohamad Azyhan Musa

Seronok rasanya apabila penat lelah bekerja dihargai. Begitulah juga dengan petugas penghantar makanan ini, betapa gembiranya mereka apabila kita semua menghargai tugas yang mereka lakukan itu.

Jadi, untuk memastikan Kempen #LekLuMcDBelanja #RiderKu yang dilaksanakan oleh restoran McDonald’s ini tercapai, sebagai tanda terima kasih kepada penghantar makanan, ayuh  semua rakyat Malaysia, kita kongsikan gambar atau video anda bersama #RiderKu di media sosial beserta hashtag #LekLuMcDBelanja #TerimaKasihRider #MekdiBelanjaRider.

Dengan sambutan yang menggalakkan dari kita semua, Atul yakin semua barisan penghantar makanan akan sentiasa gembira dan lagi bersemangat untuk teruskan tugas mereka sebagai penghantar makanan.

Akhir kata, jutaan tahniah dan terima kasih diucapkan kepada restoran khidmat segera, McDonald’s Malaysia atas usaha dan kempen yang dilaksanakan ini untuk menggalakkan orang ramai menghargai semua penghantar makanan di seluruh negara.

Kepada semua penghantar makanan, tugas anda sangat murni. Walaupun cuaca panas atau hujan, jika ada pesanan yang perlu dihantar, kalian tetap melakukannya demi memastikan rakyat Malaysia menerima pesanan makanan itu tepat pada waktunya. Terima kasih diucapkan. Terus melaksanakan tugas sebagai penghantar makanan yang bertanggungjawab kepada semua rakyat Malaysia. Anda adalah petugas barisan hadapan demi memastikan kesejahteraan rakyat Malaysia.

Untuk info lebih lanjut, anda boleh terus ke laman web: www.mcdonalds.com.my.

Read More

5 restoran dengan perkhidmatan penghantaran makanan di Malaysia

5 restoran dengan perkhidmatan penghantaran makanan di Malaysia | Restoran dengan servis penghantaran makanan di Malaysia memang banyak. Boleh pilih mahukan servis dari restoran yang mana, bergantung pada makanan yang dikehendaki. Ada antara restoran ini halal dan ada yang tidak halal, sebagaimana yang akan dikongsikan di bawah ini, jadi sebelum membuat pesanan sila pastikan statusnya dulu. 


1. Bimala Prasad Caterers


5 Restoran Dengan Perkhidmatan Penghantaran Makanan di Malaysia


Katering vegetarian yang berpusat di Petaling Jaya ini berjaya menarik ramai pelanggan setia dengan set makan vegan mereka. Terdapat pelbagai tekstur dan rasa yang mereka tawarkan hanya dalam satu hidangan, seperti kuah India Selatan yang enak, akan berasa kenyang walaupun dengan hidangan yang kecil. 


Dan kebanyakan makanan mereka bebas daripada mana-mana jenis bawang. Untuk buat pesanan seeloknya ikuti media sosial mereka  kerana menu akan diberitahu dalam bentuk satu makanan pilihan 1 hari lebih awal untuk buat pesanan. Dengan melihat gambar makanan mewah mereka sahaja sudah cukup untuk memberi inspirasi kepada anda. 




2. Ordinary Eats


5 Restoran Dengan Perkhidmatan Penghantaran Makanan di Malaysia


Kepada anda yang memerlukan diet yang dapat menjaga anda, tetapi anda tidak risau dengan membuat pesanan makanan pada setiap hari, cubalah Ordinary Eats. Mereka merupakan sebuah syarikat yang menawarkan perkhidmatan yang lain dari yang lain dalam menyelesaikan sebahagian rancangan makan tengah hari anda satu bulan. 


Menghantar 2-3 kali seminggu, set bento seimbang mereka masing-masing mempunyai minimum 8 jenis tumbuhan atau sayuran, dengan menggunakan bahan-bahan sebenar, rempah premium, biji-bijian, gula, sedikit garam dan minyak dan mengelakkan daripada menggunakan daging tiruan sama sekali.  


Hidangan harian yang ditawarkan berbeza setiap hari bergantung kepada bahan segar yang dimiliki oleh mereka pada hari itu. Pelanggan akan dimaklumkan tentang makanan yang akan ditawarkan sehari sebelumnya. Ordinary Eats merupakan pilihan yang baik untuk dipertimbangkan jika anda ingin beralih ke tabiat makan yang lebih sihat secara keseluruhan. Sekiranya anda ingin mencuba hanya satu atau dua makanan, pilihan tersebut turut tersedia. 




3. Kaw Kaw Veg


5 Restoran Dengan Perkhidmatan Penghantaran Makanan di Malaysia


Sama ada Char Kuey Teow, Veggie Kurma atau Nasi Ayam Kunyit, rasa selesa yang biasa penggemar makanan Malaysia alami adalah pesanan yang mudah untuk Kaw Kaw Veg. Perniagaan keluarga kecil ini merupakan salah satu perkhidmatan penghantaran makanan vegan eksklusif pertama yang dimulakan di Lembah Klang lebih dari 2 tahun yang lalu, dan ianya tetap popular dengan harga yang berpatutan dan pelbagai rasa tempatan yang mengagumkan menjadikannya makanan yang sihat. 


Sebaik sahaja mengetahui dalang di sebalik syarikat tersebut iaitu Kugan, dan naik turun yang telah pasukan ini lalui untuk terus menjalankan perniagaan kecil mereka merupakan bukti keghairahan dan kesungguhan mereka untuk menyampaikan pilihan makanan yang lebih sihat kepada rakyat Malaysia yang tinggal di bandar. 


Menu mereka bertukar-tukar setiap minggu dan pada beberapa hari, anda dapat memilih antara daging dan daging bukan tiruan. Kaw Kaw Veg menghantar makan tengah hari pada hari bekerja kecuali hari Rabu. 




4. Brother Bean


5 Restoran Dengan Perkhidmatan Penghantaran Makanan di Malaysia


Jika anda sangat menggemari air soya tetapi selalu risau tentang tetra paks pakai buang dan botol plastik yang digunakan, Brother Bean telah pun menyediakan sistem penghantaran yang benar-benar tepat di kawasan anda. 


Meraikan tradisi lama dan sentuhan tersendiri dalam perniagaan, Brother Bean menjadikan air soya yang segar dengan menggunakan kacang soya Kanada dan menghantarnya ke depan pintu rumah anda. 


Dalam botol kaca yang berisi 1 liter ini, anda boleh memilih antara ingin air soya anda dimaniskan atau tidak. Setiap botol bersih yang dikembalikan kepada mereka akan memberikan anda rebat sebanyak RM2. 


Brother Bean juga turut menawarkan kopi buatan sendiri yang menggunakan kacang panggang yang berasal dari negeri Perak dan terdapat 2 variasi iaitu normal dan dalam bentuk pekat yang dapat memberikan kepada anda sebanyak 12 cawan kopi. 




5. V’Burger KL


5 Restoran Dengan Perkhidmatan Penghantaran Makanan di Malaysia


Syarikat katering yang pakar dalam membuat burger vegetarian, V’Burger sekarang ini tengah sibuk dengan melayani orang-orang yang kehilangan tempat tinggal dan miskin di bandar setiap seminggu sekali. 


Baru-baru ini mereka juga turut menawarkan penghantaran makan tengah hari untuk vegetarian. Walaupun pre-order  untuk makan tengah hari mereka tidak begitu konsisten, dengan mendapatkan sekotak makanan yang berpatutan akan kelihatan seperti makanan yang sebenar untuk anda. 


Kurang Yakin Kerana Sukar Nak Bezakan Restoran Halal Dan Non Halal 


Jika benar, ada baiknya gunakan khidmat Foodpanda. InshaAllah dengan bantuan servis penghantaran secara terus oleh Foodpanda ini dapat bantu berikan makanan yang sesuai dengan citarasa masing-masing. 


5 Restoran Dengan Perkhidmatan Penghantaran Makanan di Malaysia


Berasa kurang sihat atau mungkin malas untuk masak, boleh terus gunakan khidmat Foodpanda untuk order food kegemaran dari restoran yang ada di kawasan sekitar. 


Dengan menggunakan servis pesanan secara atas online di website atau aplikasi Foodpanda ini, semuanya sangat mudah hanya dengan menggunakan hujung jari dan dapat juga elakkan diri dari berada di tempat awam.


Read More

Cara buat bloglist di blogspot

Cara buat bloglist di blogspot | Bloglist adalah senarai link-link blog yang dikumpul dan dipamerkan dalam blog. Ada yang membuat bloglist atas persetujuaan pertukaran link antara blogger, ada yang meletakkan senarai link blog dalam bloglist mereka kerana suka ikuti dan membaca entri blog tersebut. Jadi, dengan adanya bloglist ini, mereka akan mengetahui entri terkini daripada blog kegemarannya.

Cara buat bloglist di blogspot

Kelebihan bloglist yang perlu anda tahu 

👉 Sentiasa dapat tahu jika ada entri terbaru daripada blogger dalam bloglist yang dibuat
👉 Inspirasi untuk menulis entri baharu
👉 Penanda aras untuk mengaktifkan blog
👉 Bantu tingkat trafik blog
👉 Bantu tingkatkan follower
👉 Salah satu cara untuk blogwalking dengan cepat
👉 Bantu tingkatkan pengaruh domain (kekuatan domain)
👉 Peluang menguatkan ‘networking’ antara blogger
👉 Menjimatkan masa pembaca dengan hanya klik link yang terdapat dalam bloglist

Menarikkan kelebihan yang akan kita dapat jika buat senarai bloglist ni. Kita akan dapat manfaat, senarai blog yang terdapat dalam bloglist juga akan dapat manfaatnya. Baiklah, jom kita lihat langkah-langkah cara buat bloglist di blog.

Cara buat bloglist di blogspot

1. Sign in blogger dan anda akan terus ke dashboard. Kemudian pergi ke Layout

Cara buat bloglist di blogspot

Kemudian pergi ke bahagian Add a Gadget

Cara buat bloglist di blogspot


Pilih bloglist seperti gambar di bawah

Cara buat bloglist di blogspot


Seterusnya, sila ikut langkah dibawah

Cara buat bloglist di blogspot

Title : Tajuk bloglist anda ang akan terpamer di blog nanti. Jadi anda boleh ubah ikut tajuk yang anda hendak buat. Contoh "Blog Feveret"

Sort : Susunan senarai blog dalam bloglist anda. Disini ada 2 plihan, A hingga Z dan “most recently updated”. Untuk bahagian ini, Atul lebih cadangkan anda pilih yang “most recently updated” supaya senarai blog yang sentiasa update entri terbaru akan berada di bahagian atas. Jadi, akan bertukar-tukarlah nama blog yang akan berada di atas dalam bloglist anda.

Show : Anda boleh pilih untuk pamerkan “all blog” atau 5, 10 atau 25 blog sahaja. Anda juga tick pada ruangan kotak untuk ia muncul dalam senarai bloglist anda nanti. Anda boleh cuba satu per satu.

Add a blog to your list : Ini bahagian paling penting, kerana ia untuk anda masukkanlink-link yang anda hendak bloglistkan. Terdapat 2 pilihan disini;

Cara buat bloglist di blogspot

👉 Add by URL : iaitu blog-blog pilihan yang anda hendak masukkan dalam bloglist sahaja yang akan ada dalam senarai. Untuk yang ini anda perlu masukkan link blog satu per satu.

👉 Blog I'm Following : semua blog yang anda follow akan tersenarai dalam bloglist.


Setelah masukkan link-link blog kedalam bloglist anda, jangan lupa tekan SAVE ya.

Maka, siaplah bloglist anda. Bolehlah lihat hasilnya 😊

Boleh ke buat bloglist banyak?

Mestilah boleh. Anda hanya perlu ulang dan ikuti langkah-langkah cara buat bloglist di blogspot di atas sampai habis. Pastikan setiap tajuk bloglist adalah berbeza mengikut citarasa anda.

Ini contoh bloglist yang terdapat dalam blog Atul. Buat masa ni ada 3 bloglist berbeza

Cara buat bloglist di blogspot

Eh, bloglist panjanglah. Macam mana nak buat kotak pendek yang boleh scroll macam bloglist Atul tu.

Jawapannya sila klik link cara untuk buat scroll box di bloglist ini, anda pasti akan jumpa jawapannya nanti.

Selamat mencuba. Terima kasih kerana sudi baca cara buat bloglist di blogspot yang mudah ini.

Read More

Cara membuat kategori atau label di blogspot

Cara membuat kategori atau label di blogspot | Baru-baru ni Atul dapat pertanyaan dari seseorang, kategori atau label ni perlu ke? Apa fungsinya?

Cara membuat katergori atau label di blogspot


Bagi Atul kategori atau label yang terpapar di blog kita ini PERLU. Fungsinya untuk memudahkan pembaca mencari dan mendapatkan maklumat yang diperlukan dalam blog kita dengan cepat sekaligus dapat menjimatkan masa mereka

Cara membuat katergori atau label di blogspot

Untuk entri kali ini, Atul ingin kongsikan tutorial cara membuat kategori atau label di blogspot dengan mudah. Hanya beberapa minit sahaja untuk membuatnya. 

Okay, sebelum Atul kongsikan cara membuat kategori atau label ini, Atul hendak anda tahu dari mana datangnya kategori atau label ini. 

Sebenarnya kategori atau label ini boleh ada di blog anda apabila anda meletakkan label ketika anda menulis entri baharu. Macam mana ya? Jom tengok gambar di bawah ini.

Cara membuat katergori atau label di blogspot


Dah faham kan dari mana datangnya label untuk kita buat kategori atau label yang terpapar di blog kita? Tahniah! So, jangan lupa buat label yang bersesuaian dengan entri anda.

Sekarang, jom kita lihat langkah-langkah cara membuat katergori atau label di blogspot. Semoga apa yang Atul kongsikan ini dapat membantu anda mencantikkan blog anda.

Cara membuat katergori atau label di blogspot

Untuk pengetahuan anda, senarai kategori atau label ini akan terletak di bahagian sidebar atau sidebarwidgetarea. (Bergantung pada theme blog yang anda guna ya)

Macam blog Atul ni, Atul guna theme Olsen dan theme ini mempunyai ada 2 bahagian sahaja. Jika anda pengguna blogspot tapi bukan theme Olsen pun boleh ikuti tutorial ini.

Cara membuat katergori atau label di blogspot


Bahagian 1 untuk tulis entri
dan bahagian 2 untuk widget

Untuk makluman anda, di bahagian 2 ini, ada sesetengah bahagian kena edit coding di HTML, dan ada juga yang kena edit di layout. Selalunya edit di layout ini berkaitan dengan widget. Tapi kadang-kadang tengok situasi juga. hehe (Jangan pening ya) 

Untuk buat kategori atau label ni, anda perlu buka Dashboard blog > Layout > Sidewidgetarea

Cara membuat katergori atau label di blogspot


Kemudian anda perlu add widget 

Cara membuat katergori atau label di blogspot

➌ Pilih Label

Cara membuat katergori atau label di blogspot

Lengkapkan maklumat yang diperlukan seperti dalam gambar dibawah

Cara membuat katergori atau label di blogspot


Tajuk
Tajuk anda boleh tukar, dari label buatlah nama apa yang anda rasa sesuai.

Label sorting 
Senarai label yang hendak di susun ikut A hingga Z atau Kekerapan
  • Alphabetically - Senarai label yang akan terpapar di blog akan ikut A hingga Z
  • Frequency - Senarai label yang akan terpapaer di blog akan ikut bilangan mana yang paling banyak dalam entri 
Display
Label akan terpapar secara senarai atau karangan 😂
  • List - Label akan terpapar dalam senarai atas ke bawah
  • Cloud - Label akan terpapar seperti karangan
Show number of post per label
Anda boleh pilih, samada nak ada bilangan nombor di tepi label atau tidak. Jika nak, hijaukan, jika tidak, biarkan kelabu

Display
Anda hendak paparkan label semua sekali atau yang terpilih sahaja
  • All - Semua label yang anda masukkan dalam setiap entry akan disenaraikan 
  • Selected - Hanya label yang anda pilih sahaja yang akan terpapar di senarai kategori atau label nanti. Jadi tak ada la panjang berjela senarai label anda tu nanti. Dah boleh jimat ruang 
Akhir sekali, jangan lupa save ya.

So sekarang, bolehla refresh blog anda dan lihat ada tak label yang telah anda buat tadi di bahagian sidebar anda.

Cara membuat katergori atau label di blogspot

Yeay! Tahniah! Anda dah berjaya buat kategori atau label. Mudahkan cara membuat kategori atau label ni. Sekejap je dah siap 😀

Oh ya, andai kata bila anda buat kategori atau label ini dan hasil paparannya sangat panjang, sehingga menyebabkan anda bosan nak cari label yang anda kehendaki. Sekejap, Atul ada cara untuk pendekkan senarai itu. Caranya apa kata anda buat scroll box di widget label anda.

Cara membuat katergori atau label di blogspot

Macam mana nak buat? Mudah sahaja caranya. Jom tengok cara membuat scroll box di blog di sini. 

Semoga entri ini memberi manfaat buat anda. Terima kasih kerana sudi membaca tutorial cara membuat katergori atau label di blogspot ini.

Read More

Cara pendekkan link guna bitly

Cara pendekkan link guna bitly | Serabutlah link panjang-panjang ni, macam mana nak ingat kalau dah panjang sangatkan? Jadi, hari ini Atul nak share cara pendekkan link guna bitly.com . Macam link Atul kat bawah ni

https://bit.ly/kurus_atulhamid

Pendekkan? Siap boleh guna nama sendiri lagi. hehe Kan mudah nak ingat, link pun pendek, senang nak copy dan kongsikan pada sesiapa yang anda nak copy. Setuju tak? Okay, jom tengok langkah-langkah cara pendekkan link di bawah ini

Cara pendekkan link guna bitly

Langkah-langkah dibawah ni, Atul nak pendekkan link wasap

  http://wasap.my/60195733761/InakOrdersetkurusShaklee kepada https://bit.ly/kurus_atulhamid

1. Anda kena masuk ke website bitly.com

Cara pendekkan link guna bitly

2. SIGN UP sekiranya belum ada account. Sekiranya sudah ada, terus LOG IN seperti biasa

Cara pendekkan link guna bitly

3.  Sebelum itu, anda perlu pilih dahulu, nak yang PERCUMA atau BERBAYAR. Jika nak yang PERCUMA, klik di bahagian Free, Get started.

Cara pendekkan link guna bitly

4. Isikan maklumat yang diperlukan untuk pendaftaran (sign up) 

Cara pendekkan link guna bitly

Ada 2 pilihan untuk mendaftar,

a) Daftar terus mengguna account Google yang sedang anda gunakan

b) Daftar menggunakan Email

Nak mudah pilih Sign Up with Google, jadi tak adalah berlakunya masalah terlupa kata laluan nanti. hehe

5. Setelah berjaya mendaftar, akan terpapar seperti di bawah ini

Cara pendekkan link guna bitly

Kemudian teruskan dengan Create new Bitly account, akan muncul seperti di bawah ini

Cara pendekkan link guna bitly

Anda boleh pilih Personal.

Dan langkah seterusnya anda boleh pilih untuk isi atau skip.

Nak mudah, skip sahaja sebab ia tetap akan dibawa masuk ke dashboard bitly seperti dibawah ini

Cara pendekkan link guna bitly

6. Bolehla mula create link yang anda kehendaki dengan memilih butang CREATE, kemudian LINK

Cara pendekkan link guna bitly

Selepas klik butang link, akan terpapar seperti di bawah ini. 

Cara pendekkan link guna bitly 

Kemudian masukkan link yang anda hendak pendekkan di ruangan link yang disediakan dan klik CREATE. 

Cara pendekkan link guna bitly

 Cara pendekkan link guna bitly

Inilah hasilnya selepas link panjang di pendekkan.

Cara pendekkan link guna bitly 

Untuk menukar link kelabu kepada brandname atau perkataan yang anda kehendaki, anda cuma perlu edit di link kelabu sahaja. Kemudian pastikan tekan save.

Cara pendekkan link guna bitly

Oh ya, jangan lupa edit TITLE, tujuannya untuk membezakan link. Nanti anda lupa pula link itu untuk yang mana satu hehe

Contoh TITLE yang telah ditukarkan seperti dibawah ini.

Cara pendekkan link guna bitly

Selesai. Bolehla copy link dan kongsikan kepada mereka yang dikehendaki. Okay, jom kita cuba, keluar tak ke nombor whatsApp Atul seperti gambar di bawah ini.


Cara pendekkan link guna bitly

Dapatkan? Mudah je nak buat. 

Selamat mencuba. Terima kasih sudi membaca tutorial cara pendekkan link guna bitly


Read More

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Cara pasang domain di blogspot dengan mudahSejak kebelakangan ni, ramai pula kawan-kawan Atul bertanyakan cara pasang domain di blog. Mereka ingin menukarkan alamat blog mereka dari blogspot ke dot.com. Sebelum Atul kongsikan langkah-langkah cara memasang domain, Atul nak ucapkan tahniah kepada mereka dan anda yang mengambil keputusan untuk menukarkan alamat blog anda dari blogspot ke dot.com. Dengan adanya domain di alamat blog anda ini, blog anda kelihatan lebih professional.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Oh ya, untuk makluman anda, langkah-langkah cara pasang domain dengan mudah yang Atul kongsikan ini adalah untuk anda yang membeli domain dengan akaun Go Daddy sahaja. Anda perlu memastikan setiap maklumat yang dikehendaki diisi dengan betul supaya tiada masalah yang akan dihadapi. Jadi, berikut adalah beberapa langkah cara memasang domain di blogspot;

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Login akaun blog anda, dari Dashboard > Setting. Kemudian cari Publishing

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Klik pada bahagian custom domain

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Kemudian, masukkan domain yang telah dibeli dengan betul. Contoh: atulhamid.com. Kemudian klik save.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Opps! Jangan terkejut sekiranya terpapar tulisan atau notis berwarna merah seperti berikut;

"We have not been able to verify your authority to this domain……… BUY A DOMAIN”

Sebenarnya notis yang terpapar itu adalah normal untuk kali pertama memasukkan domain dan bagi blogger yang belum melengkapkan rekod-rekod DNS yang diperlukan.

Untuk makluman anda, sebenarnya dalam notis yang terpapar  tadi terdapat dua (2) maklumat penting yang anda perlukan untuk menyiapkan proses pasang domain di blogspot nanti.

Anda dikehendaki salin atau simpan 2 maklumat tersebut untuk proses seterusnya. Contoh 2 maklumat penting yang telah dikeluarkan dari notis yang dipaparkan.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Contoh 2 maklumat yang telah Atul keluarkan dari notis di atas

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Jadi, jangan paksa untuk klik save ya, sebab memang tak boleh. Apa yang perlu dilakukan adalah terus ke langkah berikutnya.

Sila login akaun Go Daddy, iaitu laman web yang anda beli domain dot com tu

Kemudian klik my product

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Kemudian, klik Manage DNS

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Sekiranya paparan berbeza, pastikan anda mencari Manage DNS sampai jumpa juga hehe

Akan terpapar DNS Management > Records seperti gambar dibawah ini

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Kemudian klik Add

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Selepas klik Ádd akan terpapar seperti gambar dibawah ini.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Untuk lengkapkan rekod yang diperlukan, anda perlu masukan maklumat yang terdapat seperti di langkah 3. Terdapat 2 maklumat berbeza yang di perlu anda rekod, iaitu

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Pertama sekali, anda perlu masukkan www pada Host dan ghs.google.com pada Points To dan klik save. Jika tiada masalah terus ke langkah ke-12.

Tetapi perlu diingatkan! Sekiranya anda masukkan langkah ke-11, tetapi keluar notis seperti dalam gambar dibawah, 

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Ini bermaksud, ada 2 rekod yang sama. Jangan panik ya. Ikut langkah yang Atul berikan ini.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Jangan lupa save ya.

Kedua, masukkan maklumat kedua yang tertera di langkah ke-10 dan pastikan save ya!

Setelah siap kedua-dua maklumat ini dimasukkan, TAHNIAH anda telah berjaya memasukkan rekod DNS yang diperlukan untuk pendaftaran domain.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Tapi ada beberapa perkara yang perlu anda buat lagi sebenarnya.

Anda perlu masukkan ke akaun blogger anda, iaitu  Dashboard > Settings > Publishing > Custom Domain. Kemudian masukkan domain anda, iaitu www.(nama-domain-anda).com dan klik Save.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Kemudian pastikan anda tick pada butang Redirect domain

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Okay, dah siap. Sekarang anda boleh refresh untuk lihat alamat blog anda bertukar dari blogspot ke dot.com. 

Yeay! Dah berjaya!

Oh ya, sekiranya selepas refresh blog tetiba terpapar di screen THIS SITE CAN'T BE REACHED jangan panik ya!

Anda cuma perlu login akaun Go Daddy sekali lagi. Kemudian pergi ke My Product

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Kemudian, klik Manage DNS

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


dan scroll ke bawah sampai jumpa FORWARDING seperti gambar dibawah

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Kemudian, klik edit (gambar pensil) dan masukkan domain anda secara penuh iaitu www.domain-anda.com contoh; www.atulhamid.com

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah
Dan ikut sahaja setting seperti dalam gambar diatas, kemudian jangan lupa tekan save.

Sekarang anda boleh refresh blog anda dan lihat hasilnya.


Yeay! Tahniah Atul ucapkan kerana anda telah berjaya pasang domain di blog anda dengan jayanya.

Selamat berblog Atul ucapkan 😊

#atulhamid

Read More