ATASI KEJANG KAKI DENGAN SHAKLEEatasi kejang kaki dengan Shaklee


Kejang kaki atau juga dikenali sebagai 'simpul mengkarung' berlaku secara tiba-tiba tidak mengira masa dan jantina. Kejang kaki bukanlah penyakit yang serius dan merbahaya, malah ia akan hilang dengan sendiri. Tetapi, jika anda mengalaminya dengan kerap atau berterusan, anda perlu dapatkan rawatan dengan segera

Kejang kaki adalah kekejangan otot yang paling biasa dialami kerana kaki merupakan anggota yang paling aktif bergerak. Walaupun serangan kejang kaki berlaku dalam tempoh yang singkat namun kesakitan yang dialaminya amatlah perit.

Banyak sebab boleh dijadikan punca kejang kaki berlaku, salah satunya adalah berkait rapat dengan kekurangan vitamin dan mineral dalam tubuh. Ini kerana tanpa mineral yang mencukupi, ia akan mengganggu peredaran darah dalam tubuh sekaligus mengundang pelbagai penyakit seperti kejang kaki.

Berikut merupakan nutrisi yang diperlukan untuk mengelakkan diri daripada terkena kejang kaki.

Kalsium

kekurangan kalsium dalam tubuh menyebabkan kejang kaki terjadi. Kalsium merupakan mineral penting yang diperlukan untuk kesihatan tulang dan darah. Masalah kaki kejang boleh diatasi dengan meningkatkan atau menambahkan nutrien kalsium dalam diet harian.


Magnesium

Di datangkan bersama kalsium, kekurangan mangnesium juga berkaitan dengan kaki kejang. Magnesium diperlukan untuk mengekalkan cas elektrik dalam sel-sel, terutama dalam sel-sel otot. Apabila magnesium kurang, kejang kaki dan masalah berkait dengan pengecutan otot boleh berlaku.


Vitamin D

Vitamin D bekerja bersama dengan kalsium dan magnesium untuk mengawal pengecutan otot. Ketidakseimbangan antara ketiga-tiga nutrien boleh menyebabkan kekejangan otot. Untuk mendapatkan bekalan vitamin D kita boleh berjemur beberapa minit setiap hari di bawah sinar matahari, minum susu dengan cukup atau produk soya atau mengambil suplemen yang berkualiti.


Vitamin B

Penyebab utama kejang kaki adalah kurang Vitamin B terutamanya Biotin (B7) dan Tiamin (B1). Ini kerana kedua-dua Biotin (B7) dan Tiamin (B1) ini menggalakkan peredaran darah. Jika kekurangan vitamin B, darah tidak dapat mengalir dengan lancar. Darah yang tidak dapat mengalir secara efisyen inilah yang menyebabkan kaki kejang boleh berlaku.


Vitamin E

Vitamin E bertindak sebagai antioksidan yang menghilangkan radikal bebas daripada badan. Apabila radikal bebas terkumpul di dalam aliran darah, ia boleh mengganggu salur darah dan menyebabkan kejang kaki berlakuElektrolit

Elektrolit juga nutrisi penting yang memberi kesan yang berkaitan dengan kaki kejang. Ketidakseimbangan elektrolit berlaku dalam kes kekurangan nutrisi atau apabila kita berpeluh dengan banyak dan kehilangan elektrolit penting melalui kelenjar peluh.


Vitamin C

Vitamin C membantu dalam penyerapan elektrolit dan mineral penting seperti kalsium, magnesium dan kalium. Kekurangan vitamin C boleh menyebabkan kekurangan elektrolit, yang seterusnya boleh menyebabkan kejang kaki.


Minum Air Mencukupi

Dehidrasi boleh menyebabkan ketidakseimbangan mineral natrium, kalium, dan klorida yang boleh menyebabkan kejang kaki. Jadi penting untuk kita minum air yang banyak dan cukup setiap hari. Untuk setiap 25kg minum 1 liter air. Jadi jika berat 50kg minum sekurang-kurangnya 2 liter air sehari.


CARA ATASI KEJANG KAKI

Cara terbaik untuk mengelakkan kejang kaki adalah dengan mengenalpasti punca berlakunya kejang kaki. Selain itu pastikan anda mengambil makanan yang sihat dan kaya dengan nutrisi setiap hari. Serta pastikan pengambilan nutrisi itu mencukupi mengikut jumlah yang diperlukan. Tetapi jika sukar untuk mendapatkannya, anda boleh menggantikannya dengan pengambilan suplemen yang selamat dan berkesan serta pastikan dari sumber semulajadi seperti suplemen dari produk Shaklee

Cara terbaik untuk mengelakkan kaki kejang adalah dengan makan makanan yang sihat dengan pelbagai jenis makanan semulajadi yang penuh dengan nutrien yang diperlukan oleh badan. Jika sukar untuk mendapatkan makanan sihat yang penuh dengan nutrien, kita boleh gantikan dengan suplemen atau vitamin semulajadi yang selamat dan berkesan.

Untuk mengelakkan kejang kaki, anda boleh lakukan beberapa perkara di bawah:
 
1. Bergerak aktif.

2. Dapatkan sinaran matahari beberapa minit setiap hari terutamanya sebelum jam 10 pagi  

3. Melengkapkan nutrisi dengan pengambilan suplemen Shaklee iaitu:

Pengambilan nutrisi atau suplemen untuk atasi kejang kaki ini bukan sahaja untuk mengurangkan masalah kejang kaki tetapi ia juga membantu menambah baik dan meningkatkan kesihatan tubuh badan.

Sentiasa pastikan cecair dan elektrolit dalam badan mencukupi dengan minum banyak air atau minum minuman isotonik. Minuman isotonik tanpa gula adalah yang terbaik, anda boleh dapatkan produk Shaklee iaitu Performance Drink bagi menggantikan minuman isotonik yang bergula. 

Shaklee Performance Drink

Mengandungi banyak elektrolit disamping menyalurkan lebih banyak tenaga. Campuran elektrolit Opti-Lyte proprietari dengan campuran unik karbohidrat sememangnya dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.

Shaklee Performance Drink RM86.25 setong / 539g (klik untuk membuat pembelian secara online)

OsteMatrix
Diformulasi khas dengan campuran 7 nutrien penting termasuk kalsium, vitamin D, magnesium, zink, kuprum, mangan, dan boron untuk membantu membina ketumpatan tulang. Kaplet bersaiz kecil, mudah ditelan. 

OsteMatrix RM61.25 / 120 biji (klik untuk membuat pembelian secara online)

B-Complex
Vitamin B yang bagus adalah yang lengkap dengan 8 jenis vitamin B. B-Complex Shaklee lengkap dengan kesemua vitamin B yang diperlukan.

B-Complex Shaklee RM58.75 / 120 biji (klik untuk membuat pembelian secara online)

Vita-E Complex 
~ Satu kapsul menyediakan 400IU vitamin E dari sumber semula jadi daripada minyak kacang soya dalam bentuk D-alfa-tokoferol, yang merupakan bentuk aktif biologi vitamin E dan lebih mudah diserap dalam tubuh.
~ Mengandungi 65mcg selenium untuk melengkapi aktiviti vitamin E bagi memberi fungsi optimum.
~ Mengandungi 39.4mg Ekstrak Biji Anggur, mengandungi proantosianidin, sebatian yang mempunyai kandungan antioksidan yang bagus.

Vita-E Complex RM156.25 / 120 biji (klik untuk membuat pembelian secara online)

Sustained Released Vita-C Plus
Produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif. Mempunyai sistem pelepasan berperingkat. Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesananya.

Sustained Released Vita-C RM97.50 / 180 biji (klik untuk membuat pembelian secara online)


ATASI KEJANG KAKI DENGAN SHAKLEE


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Ini adalah iklan produk suplemen
.

Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi Atul di +60195733761 (http://atulhamid.wasap.my)

klik untuk order---------------------------------------------------------------


LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Kedai Vitamin Kangar
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

1 comment:

  1. makan ostematrix especially, pregnancy saya yg kedua & ketiga rekod bersih no tarik mengkarung malam2.

    ReplyDelete