Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Cara pasang domain di blogspot dengan mudahSejak kebelakangan ni, ramai pula kawan-kawan Atul bertanyakan cara pasang domain di blog. Mereka ingin menukarkan alamat blog mereka dari blogspot ke dot.com. Sebelum Atul kongsikan langkah-langkah cara memasang domain, Atul nak ucapkan tahniah kepada mereka dan anda yang mengambil keputusan untuk menukarkan alamat blog anda dari blogspot ke dot.com. Dengan adanya domain di alamat blog anda ini, blog anda kelihatan lebih professional.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Oh ya, untuk makluman anda, langkah-langkah cara pasang domain dengan mudah yang Atul kongsikan ini adalah untuk anda yang membeli domain dengan akaun Go Daddy sahaja. Anda perlu memastikan setiap maklumat yang dikehendaki diisi dengan betul supaya tiada masalah yang akan dihadapi. Jadi, berikut adalah beberapa langkah cara memasang domain di blogspot;

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Login akaun blog anda, dari Dashboard > Setting. Kemudian cari Publishing

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Klik pada bahagian custom domain

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Kemudian, masukkan domain yang telah dibeli dengan betul. Contoh: atulhamid.com. Kemudian klik save.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Opps! Jangan terkejut sekiranya terpapar tulisan atau notis berwarna merah seperti berikut;

"We have not been able to verify your authority to this domain……… BUY A DOMAIN”

Sebenarnya notis yang terpapar itu adalah normal untuk kali pertama memasukkan domain dan bagi blogger yang belum melengkapkan rekod-rekod DNS yang diperlukan.

Untuk makluman anda, sebenarnya dalam notis yang terpapar  tadi terdapat dua (2) maklumat penting yang anda perlukan untuk menyiapkan proses pasang domain di blogspot nanti.

Anda dikehendaki salin atau simpan 2 maklumat tersebut untuk proses seterusnya. Contoh 2 maklumat penting yang telah dikeluarkan dari notis yang dipaparkan.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Contoh 2 maklumat yang telah Atul keluarkan dari notis di atas

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Jadi, jangan paksa untuk klik save ya, sebab memang tak boleh. Apa yang perlu dilakukan adalah terus ke langkah berikutnya.

Sila login akaun Go Daddy, iaitu laman web yang anda beli domain dot com tu

Kemudian klik my product

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Kemudian, klik Manage DNS

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Sekiranya paparan berbeza, pastikan anda mencari Manage DNS sampai jumpa juga hehe

Akan terpapar DNS Management > Records seperti gambar dibawah ini

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Kemudian klik Add

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Selepas klik Ádd akan terpapar seperti gambar dibawah ini.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Untuk lengkapkan rekod yang diperlukan, anda perlu masukan maklumat yang terdapat seperti di langkah 3. Terdapat 2 maklumat berbeza yang di perlu anda rekod, iaitu

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Pertama sekali, anda perlu masukkan www pada Host dan ghs.google.com pada Points To dan klik save. Jika tiada masalah terus ke langkah ke-12.

Tetapi perlu diingatkan! Sekiranya anda masukkan langkah ke-11, tetapi keluar notis seperti dalam gambar dibawah, 

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Ini bermaksud, ada 2 rekod yang sama. Jangan panik ya. Ikut langkah yang Atul berikan ini.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Jangan lupa save ya.

Kedua, masukkan maklumat kedua yang tertera di langkah ke-10 dan pastikan save ya!

Setelah siap kedua-dua maklumat ini dimasukkan, TAHNIAH anda telah berjaya memasukkan rekod DNS yang diperlukan untuk pendaftaran domain.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Tapi ada beberapa perkara yang perlu anda buat lagi sebenarnya.

Anda perlu masukkan ke akaun blogger anda, iaitu  Dashboard > Settings > Publishing > Custom Domain. Kemudian masukkan domain anda, iaitu www.(nama-domain-anda).com dan klik Save.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Kemudian pastikan anda tick pada butang Redirect domain

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Okay, dah siap. Sekarang anda boleh refresh untuk lihat alamat blog anda bertukar dari blogspot ke dot.com. 

Yeay! Dah berjaya!

Oh ya, sekiranya selepas refresh blog tetiba terpapar di screen THIS SITE CAN'T BE REACHED jangan panik ya!

Anda cuma perlu login akaun Go Daddy sekali lagi. Kemudian pergi ke My Product

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Kemudian, klik Manage DNS

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


dan scroll ke bawah sampai jumpa FORWARDING seperti gambar dibawah

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Kemudian, klik edit (gambar pensil) dan masukkan domain anda secara penuh iaitu www.domain-anda.com contoh; www.atulhamid.com

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah
Dan ikut sahaja setting seperti dalam gambar diatas, kemudian jangan lupa tekan save.

Sekarang anda boleh refresh blog anda dan lihat hasilnya.

Yeay! Tahniah Atul ucapkan kerana anda telah berjaya pasang domain di blog anda dengan jayanya.

Selamat berblog Atul ucapkan 😊

#atulhamid

6 cara protein bantu kurus

6 cara protein bantu kurus | "Badan kurus dah, tapi masih ada yang menggeleber, jatuh 😓 bentuk badan tak cantik. Aduh nak buat macam mana ni?" Mesti ramai yang ada masalah macam ni kan? Sebenarnya, untuk kelihatan kurus, langsing dan memiliki bentuk tubuh yang cantik, sila jangan abaikan pengambilan protein. Kekurangan sumber protein dalam diet seharian merupakan salah satu punca kenapa berlakunya kegemukan dan bentuk badan tidak cantik.

6 cara protein bantu kurus

Jadi, hari ini Atul ingin kongsikan 6 cara protein bantu anda kelihatan kurus, langsing dan memiliki bentuk tubuh yang cantik.

6 cara protein bantu kurus

Protein bantu kurangkan hormon lapar

Protein mengurangkan tahap hormon kelaparan (ghrelin), sementara ia meningkatkan hormon mengurangkan selera makan (GLP-1, peptida YY, cholecystokinin).

 Protein bantu bakar lebih banyak kalori

Pengambilan protein yang tinggi boleh membakar lebih 80-100 kalori setiap hari, dengan satu kajian menunjukkan peningkatan sebanyak 260 kalori jika makan berlebihan. Sekitar 20-30% kalori protein dibakar ketika tubuh memproses protein.

Protein bantu mengenyangkan

Mengamalkan pemakanan yang tinggi protein bantu mengenyangkan dalam tempoh yang lebih lama. Ptotein mampu membuatkan anda kurang rasa lapar dan memotong selera makan, berbanding pemakanan rendah protein.

Protein bantu mengurangkan craving

Pengambilan protein boleh mengurangkan keinginan untuk makan dan keinginan untuk mengunyah pada lewat malam. Selain itu, ia juga mampu mengurangkan keinginan untuk mengambil makanan dan minuman manis. 

Protein bantu turunkan berat

Amalan pengambilan protein tinggi membantu penurunan berat badan, walaupun tanpa pengiraan kalori, portion control, atau menyekat pengambilan karbohidrat. Peningkatan sederhana dalam pengambilan protein juga dapat membantu mencegah kenaikan berat badan.

 Protein bantu singkirkan lemak dan kekalkan metabolisma

Pengambilan protein ketika menurunkan berat badan membantu menyingkirkan lemak dengan lebih efektif. Kandungan asid amino yang terdapat dalam protein membantu otot terbentuk dengan lebih baik dan membuatkan anda memiliki bentuk tubuh yang cantik. Selain itu, ia juga bantu mengekalkan tahap metabolisma tubuh anda.


Itulah 6 cara bagaimana protein membantu anda kurus. Menarikkan? Jadi apakah perasaan anda selepas membaca 6 cara protein bantu kurus ni? Mesti rasa nak ambil protein sekarang juga kan?

Tapi sebelum nak ambil protein tu perlu diingatkan, pastikan sumber protein yang anda ambil itu mestilah bebas kolesterol, bebas lemak, dan bebas gula tambahan. Atau anda boleh semak ciri-ciri memilih sumber protein terbaik terlebih dahulu agar tidak tersalah pilih.

Atau cara mudah dapatkan makanan yang kaya dengan sumber protein, bebas kolesterol, bebas lemak, bebas gula tambahan, dan sudah semestinya sangat mudah disediakan adalah dengan mengambil Protein ESP Shaklee dan Protein Cinch Shake Shaklee

6 cara protein bantu kurus

Atul sangat-sangat mencadangkan anda mengamalkan pengambilan salah satu protein Shaklee yang Atul nyatakan diatas atau amalkan kedua-duanya sekali amatlah digalakkan. Hal ini kerana kedua-dua sumber protein yang Atul nyatakan ini sangat berkhasiat, kaya dengan vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh, bebas kolesterol, bebas lemak, bebas gula tambahan, mempunyai indeks glisemik yang rendah. Terbukti membantu anda mendapat badan yang sihat, bentuk tubuh yang cantik, dan otot yang sihat.

Baca juga: Adakah Protein menjadikan badan gemuk?

 

6 cara protein bantu kurus