Showing posts with label Collagen Powder. Show all posts
Showing posts with label Collagen Powder. Show all posts

Bagaimana Vitamin Shaklee Bantu Pelihara Kesihatan Sendi Lutut


LUTUT adalah anggota yang sangat penting buat manusia. Lutut merupakan salah satu sendi terbesar dalam tubuh. Lutut manusia merupakan organ tubuh yang menyokong hampir keseluruh berat badan manusia. Terutamanya ketika anda berjalan, berlari, melompat, atau melakukan pelbagai aktiviti. Maka, tidak hairanlah kenapa lutut mudah mengalami kecederaan.


Bagaimana Vitamin Shaklee Bantu Pelihara Kesihatan Sendi Lutut


Oleh sebab itu, memelihara kesihatan sendi lutut adalah amat perlu. Jika lutut tidak di jaga dengan baik, pelbagai risiko akan muncul walaupun masih dalam usia muda.

Berikut merupakan cadangan nutrisi dan jenis vitamin Shaklee yang boleh membantu anda memelihara kesihatan sendi lutut.


Kalsium

Kalsium penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen. Kekurangan kalsium akan menyebabkan tubuh berisiko mengalami pelbagai penyakit, antaranya seperti gangguan terhadap kesihatan sendi lutut. Kajian menunjukkan pengambilan kalsium berlebihan bukan sahaja membantu menguatkan tulang temulang tatapi juga membantu mengurangkan gejala osteoarthritis.


Manakala magnesium pula diperlukan untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi-sendi. 

Walaupun ramai orang mengambil sumber kalsium setiap hari, tetapi pengambilan sumber magnesium masih tidak mencukupi dan ada juga yang tidak disertai dengan vitamin D.

Sebenarnya, “pemilihan sumber kalsium terbaik adalah yang mengandungi kalsium, magnesium & vitamin D. Ketiga-tiga nutrien ini bekerjasama dalam menggalakan penyerapan ke dalam tubuh kita" (Sumber: The Real Vitamin & Mineral Book)

Oleh itu, untuk mendapatkan sumber kalsium terbaik, anda boleh mengamalkan Ostematrix. 


Bagaimana Vitamin Shaklee Bantu Pelihara Kesihatan Sendi Lutut


Ostematrix mengandungi mengandungi 7 nutrisi lengkap seperti Kalsium, Magnesium, Vitamin D, Boron, Zink, Mangan dan kuprum yang diperlukan oleh tubuh:

Ostermatrix juga berfungsi untuk
  • Membantu mengekalkan kesihatan tulang
  • Membantu mengekalkan kesihatan sendi lutut
  • Membantu menguatkan tulang dengan meningkatkan ketumpatan tulang
  • Membantu memelihara metabolism kerangka dan pertumbuhan otot
  • Membantu mengurangkan risiko masalah arthritis.
Bagaimana Vitamin Shaklee Bantu Pelihara Kesihatan Sendi Lutut


Harga OsteMatrix: RM61.25 / 120 biji 



Vitamin B

Vitamin B terlibat dalam banyak proses biologi yang terdiri daripada pengeluaran sel darah merah, penjanaan tenaga dan saraf yang betul dan fungsi otot.

Kekurangan vitamin B12 boleh menyebabkan keletihan, kesulitan kognitif, kerosakan saraf dan anemia.

Vitamin B12 membantu dengan pelbagai masalah dan kekurangan, termasuk kesakitan sendi pada penghidap arthritis. Vitamin B12 adalah salah satu daripada lapan vitamin B.

Berikut adalah tiga cara vitamin B12 membantu orang dengan sakit sendi dan arthritis.
  1. Menurut Livestrong, vitamin B12 adalah penting untuk tubuh menghasilkan sel-sel darah merah yang baru dan sihat, yang membantu dalam pertempuran melawan anemia yang banyak mengalami penghidap arthritis rheumatoid
  2. Kekurangan vitamin B adalah lazim bagi mereka yang mempunyai arthritis rheumatoid. Dengan mengambil lebih daripada itu, pesakit boleh melawan radikal bebas yang merosakkan sel dan menyumbang kepada masalah seperti itu, kata WebMD.
  3. Sesetengah penyelidikan menunjukkan suntikan vitamin B12 dapat membantu mengurangkan bursitis, yang mana ia merupakan keradangan yang berlaku pada bahagaian sendi, yang disebut bursa. Kesakitan sedemikian berlaku di pinggul, lutut, siku, bahu, dan juga tumit.

Vitamin B yang bagus adalah yang lengkap dengan 8 jenis vitamin B. Anda boleh dapatkan sumber vitamin B daripada B-Complex Shaklee. 


Bagaimana Vitamin Shaklee Bantu Pelihara Kesihatan Sendi Lutut


B-Complex Shaklee lengkap dengan kesemua vitamin B yang diperlukan oleh tubuh. Malah, ianya mempunyai sistem penghantaran nutrien berpaten untuk meningkatkan penyerapan nutrien kritikal iaitu asid folik. Ini yang membezakan B-Complex Shaklee dengan jenama vitamin B lain yang berada di pasaran.

B-Complex dikenali sebagai vitamin saraf yang menenangkan kerana ia berupaya ransang pengeluaran hormon serotonin iaitu hormon gembira. Ini dapat membantu menenangkan dan melegakan tekanan akibat sakit sendi lutut serta membantu dalam melancarkan peredaran darah.

Harga B-Complex Shaklee: RM58.75 / 120 biji 


Asid Lemak Omega 3

Asid lemak Omega-3 adalah lemak yang sihat atau ‘baik’ yang diperlukan untuk menyokong fungsi tubuh.


Bagaimana Vitamin Shaklee Bantu Pelihara Kesihatan Sendi Lutut

Minyak ikan adalah satu bentuk asid lemak yang berasal dari tisu ikan yang berminyak. Ia mengandungi asid lemak omega-3, termasuk asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA).


EPA & DHA berfungsi untuk mengurangkan keradangan dengan mengurangkan pengeluaran enzim yang menghakis rawan dan menyebabkan sakit sendi, terutamanya dibahagian lutut.

Omega-3 juga memainkan peranan penting dalam:
  • Mengekalkan ketumpatan mineral tulang
  • Menggalakkan pergerakan sendi, fleksibiliti, mengurangkan kekejangan, bengkak dan kesakitan
  • Mengurangkan keradangan dengan menyekat keradangan dan kemusnahan sendi yang kerap berlaku dalam arthritis
  • Bertindak sebagai pelincir untuk membolehkan sendi-sendi berkeriut serta bergerak dengan lancar.
  • Menggalakkan badan mengeluarkan cecair yang membantu mengawal keradangan
  • Mengurangkan kekakuan yang disebabkan oleh keradangan pada bahagian yang berlaku arthritis rheumatoid,

Untuk dapatkan sumber asid lemak omega yang lengkap dengan EPA dan DHA, anda boleh amalkan Omega Guard Shaklee.


Bagaimana Vitamin Shaklee Bantu Pelihara Kesihatan Sendi Lutut

Minyak ikan Omega Guard berfungsi
  • Melambatkan degradasi tulang rawan
  • Membantu mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi lalu membantu mengurangkan gejala-gejala dalam penyakit sendi
  • Bertindak sebagai pelincir sekaligus membantu anda bergerak dengan lebih bebas dan lancar tanpa rasa sakit.
Bagaimana Vitamin Shaklee Bantu Pelihara Kesihatan Sendi Lutut
“Kajian terkini menunjukkan pengambilan asid lemak omega 3 bersama glukosamina dapat meningkatkankesihatan sendi daripada mengambil glukosamina sahaja”
Harga Omega Guard: RM136 / 90 biji

Baca juga:


Kolagen

Kolagen adalah komponen utama tisu penghubung dalam badan yang memainkan peranan penting dalam memberikan sokongan dan keanjalan kepada tisu penghubung, seperti tulang rawan, tulang, tendon,  ligamen dan kulit. Walaupun kolagen sangat dikenali untuk kecantikan kulit, namun kolagen juga sangat memainkan peranan penting terhadap kesihatan sendi lutut.

Kekurangan kolagen akan mengakibatkan tulang lutut lebih besar daripada rangka lutut sehingga keradangan lutut terjadi. Sekaligus akan menyebabkan sakit sendi lutut berlaku

Antara fungsi kolagen terhadap sendi adalah:
  • Memberi keselesaan terhadap sendi
  • Menjaga rangka lutut
  • Memelihara tulang rawan daripada terhakis
  • Melancarkan pergerakan sendi lutut agar lebih selesa dan lancar.
  • Menguatkan tulang lutut
  • Kolagen bertindak meningkatkan fleksibiliti tulang dan sendi.


Sumber kolagen yang boleh anda amalkan untuk memelihara kesihatan sendi lutut anda adalah Shaklee Collagen Plus Powder (SCP)


Bagaimana Vitamin Shaklee Bantu Pelihara Kesihatan Sendi Lutut

Collagen Powder membekalkan kolagen premium 4,000mg Red Snapper Scales Collagen, yang sangat cepat diserap oleh tubuh.

Shaklee Collagen Powder juga menyediakan molekul yang kecil iaitu sebanyak 1000 dalton. Molekul kecil ini mempunyai penyerapan yang lebih tinggi dan memiliki kadar penyerapan paling optimum.

Kadar penyerapan yang maksima ke dalam tubuh sangat membantu proses baikpulih tulang rawan, otot dan ligamen pada lutut yang tidak sihat, sekaligus beri kelegaan pada sakit lutut tanpa sebarang kesan sampingan.

Harga Kolagen Shaklee: RM298 / 15 sachet

Baca :


Resveratrol (sebatian polifenol)

Resveratrol yang mengandungi sebatian Polifenol merupakan sumber yang kaya dengan antioksidan.

Resveratrol, sebatian polifenol, adalah sumber yang kaya dengan antioksidan dan kuat dengan ciri-ciri anti-radang yang luar biasa. Keradangan dan kesakitan memainkan peranan penting dalam patogenesis osteoartritis lutut (OA) dan boleh menyebabkan kerosakan tisu dan morbiditi.

Kajian dalam Journal Medicinal Food (2018) mendapati Resveratrol mungkin merupakan pilihan "tambahan" yang berkesan dengan meloxicam dalam rawatan pesakit dengan lutut sederhana hingga sederhana OA.


Cara paling mudah untuk dapatkan nutrisi yang mengandungi Resveratrol, sebatian Polifenol adalah dengan mengamalkan Vivix.


Bagaimana Vitamin Shaklee Bantu Pelihara Kesihatan Sendi Lutut

Campuran Sempurna Polifenol daripada botani khas Shaklee termasuk ekstrak Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Eldeberi Eropah dan Lobak Ungu, telah memberikan spektrum polifenol unik yang dapat meningkatkan kesihatan dan jangka hayat sel.

Baca: Ramuan Vivix

Terdapat banyak kajian klinikal dan sains telah merekodkan bagaimana Resveratrol, sebatian polifenol dapat memberi kesan positif kepada sel-sel di dalam badan kita.

Resveratrol, sebatian Polifenol yang terkandung dalam Vivix dapat membantu:

  1. Membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan bahagian sendi lutut
  2. Mengekalkan dan memperbaiki fungsi dan struktur sendi lutut.

Baca: Info tentang Polifenol

Seterusnya mengekalkan penyelengaraan yang baik pada sendi normal juga memberikan perubahan yang lebih baik terhadap kesan fisiologi kepada sendi termasuklah faedah yang positif daripada segi;

  • Membantu mengurangkan rasa sakit pada sendi lutut
  • Melancarkan pergerakkan dibahagian sendi lutut
  • Mengurangkan kekakuan (Stiffness) dan ketegangan dibahagian sendi lutut
  • Mengurangkan rasa ketidakselesaan di bahagian sendi lutut

Kandungan Elderberi Eropah yang terdapat di dalam Vivix juga digunakan secara tradisional untuk mencegah dan membantu masalah arthritis.

Minuman botani lazat ini lebih sesuai dan  mudah diambil terutama mereka yang sudah berumur. 

Harga Vivix: RM475 / 150 ml

Baca juga:
Cara Vivix Bertindak
Kebaikan Vivix


Sayangilah lutut anda, lutut yang sihat membantu melancarkan serta memudahkan pergerakan anda. Namun, jika kesihatan lutut mula terjejas, aktiviti harian anda juga turut terjejas. Mencegah lebih baik daripada mengubati.

Berminat untuk dapatkan cadangan vitamin Shaklee untuk pelihara kesihatan sendi lutut anda? 

Untuk dapatkan ebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli! (Klik Disini) atau anda juga boleh hubungi Atul dengan klik gambar di bawah ini


Bagaimana Vitamin Shaklee Bantu Pelihara Kesihatan Sendi Lutut

----------------------------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

Continue Reading

Testimoni Collagen Shaklee: Kulit Cerah Dalam Masa 2 Minggu


Shaklee Effect yang dirasai oleh puan Nadiah Suhaidi selepas pengambilan Shaklee Collagen Powder!  
Testimoni Collagen Shaklee Kulit Cerah Dalam Masa 2 Minggu
Testimoni Collagen Shaklee: Kulit Puan Nadiah Cerah Dalam Masa 2 Minggu

Menurut kata Puan Nadiah:

"Assalamualaikum semua Nad nak share hasil makan collagen selama 2 weeks.

Selain dari description kat gambar ni (dalam perenggan di bawah), Nad lupa nak add. Pori-pori kat hidung Nad dah makin kecil juga. Sebelum ni besar sikit sebab kat hidung selalu ada white heads so Nad selalu buang pakai besi tu. Now dah tak besar lagi Alhamdulillah."

Baca juga: 13 Kebaikan Kolagen Untuk Kulit


(Mengikut FB beliau, ayat dibawah adalah description di bahagian gambar)
"Pic belah kiri tu adik tolong ambilkan gambar Nad 2 minggu lepas sebelum start try Collagen Shaklee." 

"Pic belah kanan ni ambil pagi tadi oleh hubby. Blur skit compared to belah kiri. Rasa cam xpercaya pun ada jugak sebab nampak cerah sikit. Dah pakai tudung yang sama, angle yg sama, dan di bawah lampu kalimantang yang sama. Hehe. "

"Kalau tengok skin texture rasanya tak banyak beza sebab Alhamdulillah kulit takda prob sangat cuma now kalau sentuh mmg rasa halusss sangat."


Baca juga: Info Tentang Collagen


"Nad makan collagen ni 2 sachet every day for the first 1 week. Dan lepastu 1 sachet sehari. Selain tu nad konsisten minum ESP skali ngan Collagen, pakai pencuci muka Nutriwhite Shaklee dan Overnight Renewal Cream Nutriwhite Shaklee jugak. Will continue for another 6 weeks (clinical studies menunjukkan kesan kulit lebih gebu selepas penggunaan 8 minggu)."

"Bila dah jual kena lah cuba sendiri "

Sumber testimoni: Puan Nadiah Suhaidi

Baca juga:
Kebaikan Kolagen Untuk Kulit
Fakta Kolagen Yang Perlu Diketahui


Berminat untuk dapatkan Collagen Shaklee? Boleh hubungi Atul atau klik gambar di bawah ini.


Testimoni Collagen Shaklee Kulit Cerah Dalam Masa 2 Minggu


---------------------------------------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di atulhamid88@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761


Continue Reading

Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ketatkan Lutut Yang Longgar


Ketatkan lutut dengan Collagen!

Mula-mula saya tak percaya Collagen boleh bantu ketatkan lutut yang longgar. Walaupun saya tahu secara teori yang ligamen / tisu tu perlu ada collagen untuk dikuatkan strukturnya.

Jadi saya ikhtiar konsisten Shaklee Collagen Powder. Alhamdulillah, lutut saya semakin ketat dan kuat.

Jadi saya pun bantu juga sahabat saya untuk masalah sama

Dan dia pun ada rasa perbezaannya seperti testimonial dibawah. Alhamdulillah, dengan izinNya, lutut kami sihat dan mampu menjalankan tugas dan beramal.

Jom ikhtiar dengan Collagen Shaklee!


Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ketatkan Lutut Yang Longgar

Untuk keterangan lanjut tentang kolagen, boleh hubungi Atul di +60195733761 atau klik gambar di bawah ini.

Testimoni Shaklee Collagen Powder Ketatkan Lutut Yang Longgar


---------------------------------------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di atulhamid88@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

Continue Reading

Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ligamen Koyak


[CollagenEffect]
.
Sebut kolagen, mesti banyak kaitkan dengan cun dan cantik. Normallah tu sebab dah banyak orang buat treatment macam-macam gaya untuk kolagen ni terutamanya untuk cantik gitu.
.
Adakah saya consume Collagen untuk cantik? Opss..tu bonus yang dapat kulit licin dan maintain tegang.

Saya consume sebab lutut!
.
9 tahun lepas, semasa masih aktif main Bola Sepak, lutut kiri diuji dengan ACL (The anterior cruciate ligament) ! Putus ligamen all over lutut menyebabkan 80% damage menyebabkan lutut saya 'longgar'; bertongkat 2 minggu tapi takut nak pergi operate. Tahan bertahun biar je lutut camtu. Efeknya? susah nak jalan jauh dan angkat barang berat sambil jalan, pasti rasa sengal dan kebas waktu malam. Nak jogging atau aktif berjalan sambil bawa beg berat serta membuat beberapa aksi bersukan yang gunakan lutut, tak dapat dibuat secara kasar dan aktif. Walaupun begitu, Alhamdulillah masih ada kaki. Saya gagahkan juga 


Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ligamen Koyak

.
Tahun 2012 braru kenal Collagen. Tapi tak consume lagi ~ mula aktif sejak Januari 2014! Selepas tahu yang collagen ni bisa diperlukan untuk kekuatan Rawan. Consume dan Alhamdulillah, saya dapat rasakan lutut kiri jadi lebih kuat dari sebelum.Walaupun dah lama saya tak pergi checkup untuk tengok condition lutut. Since saya mampu berjalan jauh tanpa rasa sengal dilutut untuk jangka masa lama, dah cukup syukur sangat, especially masa dukung Faheem, mampu bertahan lama dan berjalan sambil mendukung dan menggalas beg (agak-agak dalam 30kg la beban dibawa) still
steady, lutut takgegau la kiranya.

Alhamdulillah. Side effect lain? Kulit Gebu? haha..kena rasa sendiri la perbezaannya

Yang penting, jaga kesihatan sebelum sakit, insha Allah. 

Testimoni: Encik Firdhaus Zulkefli


Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ligamen Koyak


Baca juga:
Info Kolagen Shaklee
Ramuan Kolagen Shaklee
Fakta tentang kolagen yang wajib anda tahu


Untuk keterangan lanjut tentang kolagen, boleh hubungi Atul di +60195733761 atau klik gambar di bawah ini.



---------------------------------------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di atulhamid88@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

Continue Reading

Sakit Sendi Lutut: Punca, Siapa Berisiko dan Cara Hilangkannya


SAKIT SENDI LUTUT adalah satu penyakit yang biasa dialami sebilangan besar masyarakat bukan sahaja di Malaysia malah di seluruh dunia. Antara sebabnya adalah keradangan, tulang rawan mula haus dan terhakis, serta paras kolagen dalam tulang rawan yang berkurangan. Keadaan ini akan menyebabkan kualiti hidup terjejas sehingga mengganggu aktiviti harian.



Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen


Tanda-tanda menunjukkan anda mengalami sakit sendi lutut:
  • Sakit yang teramat sangat pada bahagian lutut apabila bergerak
  • Kesukaran untuk membengkokkan atau meluruskan lutut
  • Pembengkakan lutut
  • Lutut menjadi kemerah-merahan
  • Lutut sering berbunyi bagi penyakit osteoarthritis lutut
  • Kekejangan sendi sering berlaku
  • Otot betis menjadi kecut bagi penyakit osteoarthritis lutut

Punca berlakunya sakit sendi lutut:
  • Peningkatan usia
  • Masalah kegemukan dan berat badan berlebihan
  • Kerap berdiri dalam masa yang lama
  • Genetik (Ahli keluarga mempunyai sejarah radang sendi lutut)
  • Melakukan aktiviti lasak dan bersukan terlampau aktif
  • Kerap mencangkung
  • Mengamalkan gaya hidup yang kurang sihat
  • Salah mengangkat bebanan
  • Kecederaan akibat terjatuh
  • Kehilangan paras kolagen dalam tubuh

Siapa berisiko tinggi untuk mendapat penyakit sendi lutut:



Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen
  • Golongan tua (Warga emas) dan sudah berumur
  • Golongan obesiti
  • Ahli sukan yang sering melakukan pergerakan pantas seperti pemain bola sepak
  • Melakukan kerja sambil berdiri dalam tempoh yang lama

Langkah mencegah dan mengurangkan risiko kecederaan lutut



Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen
  • Bersenam secara berkala
  • Melakukan aktiviti regangan sebelum dan selepas bersukan
  • Mengamalkan gaya hidup sihat

Cara mengatasi sakit sendi lutut:



Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen
  • Melakukan senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu
  • Tuam lutut dengan menggunakan sebotol air suam dengan meletakkannya di bahagian lutut. Biarkan seketika sehingga anda berasa lega.
  • Mandi air suam selama 20 minit, cara ini membantu meredakan kesakitan sendi lutut.
  • Bagi individu obes, amalkan pemakanan sihat dan cuba untuk mengurangkan berat badan
  • Mengamalkan pengambilan makanan seperti sup kaki ayam, sayur hijau dan buah-buahan yang kaya dengan Vitamin C dengan mengikut kadar yang telah ditetapkan
  • Jika masih sakit ambil ubat penahan sakit atau ubat antiradang yang membantu meredakan dan menghilangkan kesakitan lutut. Namun pastikan anda mendapatkan nasihat doktor pakar terlebih dahulu sebelum membuat sebarang rawatan di rumah.
  • Jika masih berterus, kemungkinan pembedahan perlu dilakukan untuk menyelesaikan masalah sakit sendi lutut ini. Selepas itu, perlu melakukan fisioterapi dalam tempoh yang ditetapkan.
  • Atau, anda juga boleh mengamalkan pengambilan suplemen kolagen setiap hari sebagai ikhtiar untuk mengurangkan sakit sendi anda

Kenapa Kolagen?

Protein yang paling banyak terdapat di dalam badan kita adalah kolagen. Kolagen adalah komponen utama tisu penghubung dalam badan yang memainkan peranan penting dalam memberikan sokongan dan keanjalan kepada tisu penghubung, seperti tulang rawan, tulang, tendon,  ligamen dan kulit. Walaupun kolagen sangat dikenali untuk membantu dalam kecantikan kulit. Namun, manfaat kolagen juga sangat memainkan peranan penting terhadap seluruh tubuh termasuk kesihatan sendi.


Ketahui: Fakta tentang kolagen




Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen


Apa yang berlaku sekiranya kolagen berkurangan dalam tubuh?

Kekurangan kolagen akan mengakibatkan tulang lutut lebih besar daripada rangka lutut sehingga menyebabkan keradangan lutut berlaku. Secara tidak langsung menyebabkan sakit sendi lutut berlaku


Ketahui: Tanda-tanda kekurangan kolagen dalam tubuh


Bagaimana Kolagen dapat membantu atasi masalah sakit sendi lutut?

50% daripada tulang rawan memang terdiri daripada kolagen. Kolagen inilah yang membantu mengekalkan kepadatan, kekuatan dan merangsang pertumbuhan tulang rawan. Selepas umur 25 tahun, Pengurangan kolagen mula berlaku termasuk kolagen dalam tulang rawan (Cartilage).

Tulang rawan adalah lembut, berbentuk kenyal yang melindungi hujung tulang di setiap sendi. Peningkatan umur dan pergerakan secara berterusan akan mengakibatkan tulang rawan kehausan. Akibatnya, tendon dan ligamen akan meregang, dan tulang akan bergesel antara satu sama lain, lalu menyebabkan sakit sendi berlaku. Kolagen memberikan sokongan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu tulang rawan, serta melegakan keradangan sendi dan kesakitan yang berlaku.


Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen?


Walaupun badan boleh menghasilkan kolagen dengan sendiri, tetapi apabila semakin berusia, paras kolagen dalam tubuh semakin berkurangan sehingga tidak mampu menampung keperluan kolagen & menyebabkan pengambilan kolagen tambahan sangat diperlukan. Jika dibiarkan paras kolagen terus berkurangan, pelbagai masalah kesihatan akan muncul dikemudian hari, antaranya seperti sakit sendi lutut.

Di bahagian sendi, terdapat kolagen jenis II. Ia merupakan bahagian tubuh yang lebih cenderung untuk haus dan terhakis. Jadi, untuk memilih suplemen kolagen, pilihlah yang mengandungi kolagen jenis II dan bertindak sebagai bahan aktif untuk menyokong kesihatan sendi kerana kolagen jenis ini membantu memberi keselesaan dan menyokong sendi lemah. Kolagen jenis ini juga sangat bermanfaat kepada mereka yang mengalami ketidakselesaan dan kesakitan di bahagian sendi, terutamanya dikalangan warga emas, ahli sukan, dan pesakit arthritis.



Antara fungsi kolagen terhadap sendi adalah:

✔ Memberi keselesaan terhadap sendi
✔ Menjaga rangka lutut
✔ Memelihara tulang rawan daripada terhakis
✔ Melancarkan pergerakan sendi lutut
✔ Menguatkan tulang lutut

Berikut merupakan antara kajian klinikal terhadap penggunaan suplemen collagen dalam membantu masalah sakit sendi lutut:

“Penggunaan kolagen selama 24 minggu membantu kurangkan sakit sendi 147 orang atlet.”  ClarkK.L et.all (2008)
“Pembaikan yang ketara tisu lutut berbanding dengan kumpulan kawalan selepas 48 minggu dengan suplemen kolagen” dGEMRIC Study

Antara cadangan suplemen kolagen terbaik adalah Shaklee Collagen Plus Powder.


Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen


Berikut merupakan salah satu testimoni kolagen Shaklee untuk sakit sendi lutut:


"Mak saya kena sakit lutut yang agak kronik, bila tengok mak susah nak berjalan, solat pun terpaksa duduk, kadang sampai terpaksa mengesot kat lantai, hati anak mana tak luruh tengok mak dalam keadaan camtu, saya pulak duduk jauh dari mak. Bila baca khasiat Kolagen Shaklee (SCP) terus orderkan mak dua kotak setiap bulan, dah 2 bulan mak makan, tetiba mak whatsapp "Sekarang bila solat lutut mama dah tak sakit dah, dah boleh jalan macam biasa" Allah, Allah, menitik air mata bila baca whatsapp yang mak bagi. Walaupun harga agak pricey, tapi nak dibandingkan dengan nilai kasih ibu dna kesihatan mak, kasih ibu lebih mahal. Kawan-kawan mohon doakan agar Allah berikan kesihatan berpanjangan buat kedua ibu bapa saya ye" - Testimoni: Puan Fazlina Shamsuddin.

Bagaimana Shaklee Collagen Plus Powder (SCP) bantu mengurangkan sakit sendi lutut?

Collagen Powder membekalkan kolagen premium 4,000mg Red Snapper Scales Collagen, yang sangat cepat diserap oleh tubuh.

Shaklee Collagen Powder juga menyediakan molekul yang kecil iaitu sebanyak 1000 dalton. Molekul kecil ini mempunyai penyerapan yang lebih tinggi dan memiliki kadar penyerapan paling optimum.

Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen

Kadar penyerapan yang maksima ke dalam tubuh sangat membantu proses baikpulih tulang rawan, otot dan ligamen pada lutut yang tidak sihat, sekaligus beri kelegaan pada sakit lutut tanpa sebarang kesan sampingan.

Apabila penyerapan kolagen ini berlaku ke dalam badan, secara perlahan-lahan akan membantu memperbaiki bahagian-bahagian yang rosak serta menggantikan kolagen yang semakin menghilang. Lama-kelamaan bengkak dan keradangan akan beransur pulih dan struktur tulang rawan akan berfungsi dengan lebih baik.

Oleh itu, individu yang mengalami sakit sendi lutut digalakan mengamalkan SCP dengan konsisten. Mengikut ujian klinikal, SCP memberi kesan positif seawal 8 minggu dan ada juga yang dapat tindak balas seawal 3 hari. Hal ini mengikut tindakbalas rangsangan tubuh individu.

Kolagen bersifat elastik dan sangat kuat. Anda akan dapat rasakan perbezaan setelah mengamalkan Shaklee Collagen Plus Powder ini.


Keistimewaan Shaklee Collagen Plus Powder Shaklee adalah:


Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen


Harga sekotak Collagen Powder ialah RM298 sahaja (15 sachets). 

Para saintis Shaklee menyarankan penggunaan Collagen Shaklee selama 8 minggu atau 2 bulan berturut-turut untuk mendapatkan hasil yang optimum.

Penggunaan 2 bulan kolagen memerlukan 4 kotak Collagen Powder bernilai RM1,192 sahaja. 
(Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli! Klik di sini )

Baca juga: Info tentang Kolagen Shaklee


Kesimpulannya, jangan biarkan diri anda atau insan tersayang menanggung derita akibat sakit sendi lutut. Amalkan pengambilan kolagen hari ini juga. Ini kerana kolagen sangat membantu anda mengurangkan masalah berkaitan sakit sendi lutut. Sekaligus mengembalikan keceriaan hari mereka.


Baca juga:

Fakta tentang kolagen
Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ligamen Koyak
Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ketatkan Lutut Yang Longgar

Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen

Continue Reading