Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini?


Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini?

KOLAGEN terkenal dengan manfaatnya terhadap kesihatan, terutamanya kesihatan kulit. Walaupun tubuh manusia mencipta kolagen secara semulajadi, tetapi terdapat beberapa sebab mengapa kita perlu mengambil kolagen bermula hari ini dan kenapa kita perlu kekalkan tahap kolagen pada paras yang optimum dalam tubuh kita.

Berikut merupakan sebab kenapa kita perlukan ambil kolagen hari ini juga?


Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini: Kesihatan kulit yang lebih baik

Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini?

Pendedahan kepada pelbagai faktor termasuk peningkatan umur boleh menyebabkan keanjalan kulit hilang secara beransur-ansur.

Ramai yang percaya dengan pengambilan kolagen dalam menu harian dapat memastikan kesihatan kulit yang optimum serta membantu mengurangkan kesan penuaan seperti garis halus dan kedutan, justeru dapat meningkatkan keanjalan kulit.

Terdapat beberapa bukti yang menyokong tuntutan ini. Salah satunya seperti dalam kajian jurnal Skin Pharmacology dan Physiology telah menunjukkan kesan penambahan kolagen pada kulit wanita selepas mengamalkan kolagen. Dalam kajian ini, wanita dikehendaki mengambil suplemen kolagen selama 8 minggu. Selepas 8 minggu mendapati kulit wanita yang mengambil kolagen mempunyai tahap keanjalan dan kelembapan yang lebih tinggi berbanding dengan wanita yang tidak kolagen.


Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini: Menyokong kesihatan sendi yang lebih baik

Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini?

Kebanyakan mereka yang berusia mempunyai masalah berkaitan dengan sendi. Khususnya, tulang rawan, tulang belakang, tendon dan ligamen. Begitu juga dengan mereka yang aktif bersukan seperti pemain bola sepak.

Disebabkan kolagen membentuk blok bangunan asas sendi, ia memainkan peranan penting untuk menyokong sendi yang lebih fleksibel.

Kolagen kaya dengan asid amino untuk memberikan sokongan dan keanjalan kepada tisu penghubung seperti tulang rawan, tulang belakang, tendon dan ligamen untuk menyokong gaya hidup aktif.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Databases SciELO mendapati suplemen kolagen hidrolisis membantu menggalakan kesihatan bersama dan berpotensi memulihkan ketumpatan tulang individu yang mengalami osteoporosis dan osteoarthritis. Kajian itu juga menunjukkan bahawa ia membantu mengurangkan masalah berkaitan sendi


Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini: Membantu Peningkatan Jisim Otot

Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini?

Ada beberapa bukti yang menunjukkan dengan mengamalkan suplemen kolagen dapat membantu meningkatkan jisim otot.

Kajian yang diterbitkan dalam The British Journal of Nutrition menyatakan,  53 lelaki menunjukkan kesan positif selepas pengambilan kolagen. Setiap peserta dibahagi kepada kumpulan yang mengambil 15 gram kolagen setiap hari dengan yang tidak mengambilnya selama 12 minggu. Daripada hasil kajian itu mendapati mereka yang mengambil kolagen menunjukkan peningkatan terhadap kekuatan dan jisim otot yang jauh lebih bagus daripada mereka yang tidak mengambilnya.
Oleh itu, para penyelidik berpendapat bahawa kolagen membantu merangsang pengeluaran protein yang bertanggungjawab terhadap pertumbuhan otot.


Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini: Membantu Menghalang Kerapuhan Tulang


Individu telah meningkat usia sudah pastinya mengalami pengeluaran kolagen yang perlahan, keadaan ini menyebabkan tulang menjadi lemah dan kurang sokongan. Keadaan ini boleh membawa kepada berlakunya masalah osteoporosis.

Oleh itu, pengambilan kolagen amatlah diperlukan untuk membentuk struktur tulang serta memastikan tulang menjadi kuat.

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan pengambilan kolagen dapat membantu mencegah kemerosotan kepadatan dan kekuatan tulang.

Seperti kajian dalam Journal of Medicinal Food menyatakan terdapat kajian terhadap kumpulan wanita yang mengambil kalsium sahaja dan kalsium beserta 5g kolagen selama 1 tahun. Pada akhir kajian, mendapati wanita yang mengambil suplemen kalsium dan kolagen telah menurunkan kadar kandungan protein darah yang menyebabkan kepadatan tulang merosot daripada mereka yang hanya mengambil kalsium sahaja


Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini: Menyokong Kesihatan Jantung

Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini?

Pengambilan kolagen juga membantu menyokong sistem kardiovaskular yang sihat.

Mengikut kajian dalam Journal Atheroscler Thrombosis sebanyak 30 peserta yang mana separuh daripadanya mengambil 16g kolagen tripeptida selama 6 bulan. Kumpulan ini menunjukkan pengurangan yang ketara dalam masalah berkaitan arteri dan pengurangan paras kolesterol jahat dalam darah. Keadaan ini menyokong kesihatan jantung yang lebih baik


Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini: Membantu Menghasilkan Rambut Dan Kuku Yang Sihat

Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini?

Rambut dan kuku kita memerlukan kolagen untuk mendapat kekuatan dan keanjalan. Ciri-ciri antioksidannya membantu melawan radikal bebas yang boleh membuat rambut beruban dan membuatkan kuku menjadi rapuh.

Apabila badan mempunyai kolagen yang mencukupi, ia menyokong penyerapan nutrien pada kulit kepala dan membina semula struktur asas kuku, supaya dapat tumbuh dengan sihat, memberikan rambut berkilat dan kuku yang kuat.



Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini: Pengurangan Kolagen Berlaku Setiap Tahun
Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini?

Menurut pembantu Profesor dermatologi di University of Pittsburgh dan Pengarah Pembedahan Kosmetik dan Pusat Kesihatan Kulit, selepas berumur 20 tahun penghasilan kolagen berkurangan sebanyak 1% berbanding tahun sebelumnya

Pengurangan ini membawa kapada garis halus, kedutan, dan kulit yang kering serta kusam. Untuk mengurangkan kesan ini, anda perlu mula mengambil kolagen sekarang.


Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini: Kolagen Rosak Setiap Hari


Pencemaran alam sekitar, bahan kimia berbahaya, sinar UV dan juga pengambilan makanan mencetuskan radikal bebas di bawah kulit sehingga menyebabkan kerosakan termasuk kolagen

Pendedahan berterusan kepada pencemaran ini dalam jangka masa panjang memberikan kesan buruk kepada kulit. Walaupun kita sedia maklum yang kita sememangnya tidak boleh lari dari pencemaran dan sinar UV. Apa yang boleh dilakukan ialah dengan mula mengambil kolagen setiap hari supaya penghasilan kolagen sentiapa di tahap optimum


Inilah 8 sebab kenapa kita perlu amalkan kolagen setiap hari. Jadi, ayuhlah kita mulakan pengambilan kolagen hari ini juga untuk memastikan kesihatan diri terpelihara secara menyeluruh

Sumber: Medical News Today

Baca juga:



---------------------------------------------------------------



LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761


Continue Reading

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid

Assalamualaikum,

Hai, ada yang suka laksa tak? atau hantu laksa? Kalau YA, kita geng. Yeay!

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid

Memandangkan hari ini suami Atul bawa Atul dan anak-anak pergi makan Laksa Kuala Perlis, jadi, hari ini Atul nak berkongsi lokasi kedai laksa sedap di Kuala Perlis  yang selalu Atul pergi dan menjadi pilihan Atul kalau nak makan laksa.

Manalah tahu, kot-kot nanti awak datang ke Perlis, bolehlah cuba laksa di kedai yang Atul selalu pergi ni. Atul bagi 5 bintang tau untuk laksa di kedai ni.

Okay, kedai laksa yang Atul maksudkan adalah D'Adna Laksa House namanya. Lokasinya terletak di Jalan Sarawak, Kuala Perlis, Perlis.

Di kedai ni, awak boleh pilih samada nak makan laksa disitu atau nak bungkus bawa balik. Selalu Atul pergi sana, pasti akan makan di situ. Sedap makan laksa panas-panas ni. Masa Atul pergi baru-baru ni, Atul pilih makan disitu dan bungkus kuah laksa bawa balik. Atul beli kuah laksa je, sebanyak 1/2kg. hehe. 1/2kg ni Atul boleh makan 2x je untuk seorang. Jadi, kalau awak rasa nak makan laksa banyak, bolehlah beli banyak kilo kuah laksa tu.

Eh, bukan kuah laksa je boleh beli bungkus, laksa pun boleh beli bungkus tau. Harga kena tanya orang kedai.

Kalau awak nak tahu, setiap kali Atul ke kedai ni, Atul pasti akan order laksa special hehe. Okay, ini perbezaan antara Laksa Biasa & Laksa Special. Mangkuk pun berbeza saiz tau

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid
Perbezaan Laksa Special (Telur sebiji, laksa lebih), Laksa biasa telur separuh.

Laksanya sedap, tak pedas. Tapi kalau awak sejenis makan pedas, jangan risau. Ada hirisan cili padi yang akan diberi pada awak. So, awak boleh makan ikut tahap pedas yang awak nak.

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid
Cili Padi

Kalau rasa nak lagi umpphh... boleh letak otak udang juga. Kalau Atul, okay dah. Tapi kalau suami Atul memang dia akan letak. Tak tahulah berapa sudu letaknya, tapi setiap kali makan, memang dia akan letak. Lagi sedap katanya kalau letak.

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid
Pes Otak Udang

Kalau ada bawak anak, tapi anak awak tak nak kuah, atau tak makan pedas, awak boleh je minta laksa kosong untuk budak. Nak letak sayur boleh, taknak sayur nak telur saja pun boleh. Awak boleh minta pada orang kedai tu.

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid
Laksa kosong, Telur sebiji, letak kicap. hehe

1 lagi yang specialnya di kedai ni, mereka disini ada yang makan laksa dengan pulut panggang. Pulut udang panggang ni, 0.50sen 1 kalau tak silap Atul. Nak beli bawa balik makan dalam kereta pun boleh. Suami Atul selalulah makan 'cucoq' ni kalau datang sini. Pernah sekali datang sini dulu, habis pulut panggangnya. Memang laku betul.

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid
Pulut Udang Panggang
Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid
Cara mereka makan, tapi kami makan asing. (Gambar Google)

Inilah kuah laksa yang Atul bagitahu Atul bungkus tadi tu.

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid
Kuah Laksa Bungkus 1/2 kg

Hasil selepas makan laksa. Licin baq ang!

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid
Dah habis hehe Licin kan?
Tengok tu, kusyuk tak? hehe Sebenarnya ini gambar curi, taktahu bila masa suami Atul snap gambar-gambar ni. haha nampak sangat fokus makan laksa kan? Itu pun selepas selesai suap anak Atul yang nombor 2 makan.

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid
Adik dah kenyang, ibu makanlah laksa tu puas-puas. 

Jadi, kalau awak semua nak rasa makan laksa di Kedai Laksa D'Adna ini, awak boleh datang ke kedai ini, ikut alamat di bawah ini.

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid

Laksa Kuala Perlis Sedap Pilihan Atul Hamid

Okay, ini Lokasi D' Adna Laksa House yang awak boleh ikut, kalau awak tak dapat nak cari dengan cara manual.



So, dengan adanya Maps ini, bolehlah awak semua pergi cuba makan laksa D'Adna jika ada yang belum pernah merasainya. Pasti korang tak menyesal & akan repeat datang makan lagi di kedai ini.

Okaylah, Selamat menjamu selera buat semua penggemar laksa.


Continue Reading

Selamat Hari Lahir Sayang


Tanggal 13 Julai 2019, genaplah usia kakak 5 tahun.

Selamat Hari Lahir Sayang

Selamat Hari Lahir Puteri Ibu 🎂🎉

Ibu sentiasa menyayangi buah hati ibu hingga ke akhir hayat ibu.
Doa ibu tidak pernah putus buat anak-anak ibu
Semoga Allah sentiasa melindungi anak-anak ibu dunia akhirat

Sempena birthday kakak, ayah bawa mereka makan-makan di KFC tapi kek potong di rumah hehe

Ini antara gambar-gambar yang ada

Selamat Hari Lahir Sayang
Kek pilihan kakak

Selamat Hari Lahir Sayang
Adik tengok mana?
Selamat Hari Lahir Sayang
Kakak dan Aaqif


Selamat Hari Lahir Sayang
di KFC Bukit Lagi, Perlis

Selamat Hari Lahir Sayang
Feveret kakak

Selamat Hari Lahir Sayang
Kakak dan Adik

Alhamdulillah, walaupun simple, kakak happy, ibu, ayah dan adik pun happy tengok kakak happy.

Selamat hari lahir sayang ibu
Love You So Much!





Continue Reading

Skin Care Giveaway by Airah Syahirah

Hai semua

Sejak berblogging, inilah pertama kali Atul join Giveaway. Hadiah yang ditawarkan pun menarik, Skincare dari Korea. Cuba tengok gambar di bawah ini.


Atul Hamid

Bestkan hadiahnya?

Jadi, jomlah beramai-ramai sertai Giveaway dari Puan Airah Syahirah ni. 

Di bawah ini Atul sertakan juga cara untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat penyertaan Giveaway


Atul Hamid

1. Follow blog Airah Syahirah. (Widget followers ada dekat sidebar)
2. Follow facebook page Airah Syahirah Blogger
3. Follow instagram @shesyeeraa
4. Copy banner dan buat satu entry bertajuk "Skin Care Giveaway by Airah Syahirah" (Backlink kan banner okay)
5. Tinggalkan link entry dekat bahagian komen


Giveaway ni akan berlangsung dalam bulan Julai dan August serta akan ditutup dalam bulan August juga. Pemenang akan dipilih melalui konsep lucky draw. Jadi jum la ramai-ramai join okay. Giveaway akan terbatal sekiranya kurang dari 50 penyertaan.


Continue Reading

Promosi Collagen Shaklee 2019: Jualan Kilat

Kejutan dari Shaklee lagi. Untuk makluman semua, Shaklee ada buat Promosi Collagen Shaklee secara tiba-tiba. Inilah yang dinamakan Jualan Kilat atau Flash Sale! Tempoh jualan bermula dari 12hb sehingga 19hb Julai 2019.

Promosi Collagen Shaklee 2019: Jualan Kilat


Dengan setiap Pembelian 4 kotak Shaklee Collagen Plus Powder, anda dapat Percuma 1 tong ESP (Jimat RM161.25)

Untuk pengatahuan anda, Harga Normal Shaklee Collagen Plus Powder adalah RM1192.00, tetapi sempena jualan kilat ini, harganya hanya RM952 sahaja. (Jimat RM240)

Selain dapat ESP setong, anda juga akan dapat:
  • Percuma kos pos (jimat RM10.00)
  • Percuma keahlian Shaklee (jimat RM65.00)
  •  Bonus Tunai (RM46.00)

Total penjimatan untuk keseluruhan adalah RM522.25. Wah, banyaknya penjimatan!!

Tersangatlah rugi jika anda semua melepaskan tawaran hebat daripada Shaklee ini kerana tawaran seperti ini sangat ditunggu-tunggu ramai kerana kualiti dan keberkesanan produk ini memberi kepuasan kepada mereka yang telah mengamalkannya.

Anda akan dapat rasakan perbezaan setelah mengamalkan Shaklee Collagen Plus Powder ini. Keistimewaan Collagen Plus Powder Shaklee adalah:

Promosi Collagen Shaklee 2019: Jualan Kilat


Kebaikan Collagen Plus Powder Shaklee adalah:
  • Membantu menegangkan dan menganjalkan kulit
  • Membantu mengurangkan garis halus dan kedutan.
  • Membantu mengecilkan liang pori
  • Membantu meningkatkan kelembutan dan kelicinan kulit.
  • Memberi kelembapan dan membekalkan nutrien kepada kulit dari dalam supaya kulit menjadi lebih cerah dan berseri.
  • Memudarkan pigmentasi dan meratakan tona kulit wajah.
  • Menggalakkan penghasilan kuku yang lebih kuat, lebih tebal, dan rambut lebih berkilau.
  • Membantu menegangkan kulit yang kendur untuk membentuk badan yang lebih menarik dan kelihatan lebih sihat.
  • Membantu menegangkan dan menganjalkan payudara
Promosi Collagen Shaklee 2019 Jualan Kilat

Berikut merupakan 4 testimoi Collagen Plus Powder Shaklee:

Promosi Collagen Shaklee 2019 Jualan Kilat
Promosi Collagen Shaklee 2019 Jualan Kilat
Promosi Collagen Shaklee 2019 Jualan Kilat

Promosi Collagen Shaklee 2019 Jualan Kilat

Baca juga:

Berminat untuk dapatkan promosi kilat atau produk Shaklee yang lain, anda boleh hubungi Atul di +60195733761 atau klik pada gambar dibawah

http://atulhamid.wasap.my/

--------------------------------------------------------------


LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Kedai Vitamin Kangar
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761


Continue Reading