SET BERPANTANG SHAKLEE, SET BERPANTANG MODEN


Assalamualaikum wbt 😊
Hai semua 👋 😉

Topik hari ini Atul hendak bercerita tentang berpantang cara moden. Moden tak moden, cara berpantang tetap sama, 44 hari, 60 hari, atau 100 hari, bertungku, bertanggas, berurut, berlipis dan macam-macam lagi. Cuma yang membezakannya adalah zaman dahulu mengamalkan memakan dan meminum ubat-ubatan dan air dari akar kayu atau dikenali dengan Berpantang Cara Tradisional. Tetapi kini, ibu bersalin hanya mengamalkan supplement ketika berpantang.


Berpantang Cara Tradisional
Berpantang Cara Moden



Macam Atul, kini sedang mengandung 34minggu. InsyaAllah lagi beberapa minggu Atul akan bersalin. Untuk makluman semua, pilihan Atul untuk berpantang anak kedua ini adalah supplement dari Shaklee iaitu SET BERPANTANG SHAKLEE


Kenapa Set Berpantang Shaklee?


Set Berpantang Shaklee adalah set bersalin yang telah mendapat kepercayaan ramai dan diakui terbaik bagi ibu berpantang kerana kesan positif terhadap kesan pemulihan selepas bersalin dan semasa proses berpantang

Keberkesanan Set Berpantang Shaklee memang diakui sangat bagus dan berkesan untuk pemulihan dan penyembuhan luka dalaman selepas bersalin. Serta bagi tujuan penyusuan susu ibu secara eksklusif dan penurunan berat badan secara semulajadi dan selamat

Terdapat beberapa doktor dan pakar perubatan menyarankan agar ibu lepas bersalin mengamalkan pengambilan vitamin sepanjang proses berpantang tidak kira samada bersalin secara normal ataupun secara pembedahan

Menurut petikan Dr. Hamid Arshat, yang merupakan seorang pakar sakit puan: "Ramai wanita yang salah anggap multivitamin saperti obimin atau lain jenama yang diberikan waktu hamil menyebabkan saiz bayi besar waktu lahir. Pil vitamin ini penting untuk kesihatan ibu dan untuk bina darah untuk cegah kurang darah waktu bersalin. Pil-pil kalsium untuk bina tulang, folic untuk keperluan semua sel-sel baru untuk janin dan fish oil sebagai sumber omega3 dan DHA untuk sel-sel otak bayi untuk jadi anak pintar.

Setelah bersalin TERUSKAN makan supplemen-supplemen tersebut untuk cepat pulih rahim dan kekuatan badan serta untuk susu ibu yang berkualiti. Saya cadangkan pil-pil tersebut patut dimakan terus menerus hingga akhir hayat seseorang wanita."




Manakala, menurut Dr. Zubaidi pula, Pengambilan ESP dan Vitalea sangat membantu bagi tujuan pemulihan luka dalaman ibu lepas bersalin





Dalam Shaklee, terdapat 2 pakej Set Berpantang mengikut kesesuaian keperluan dan bajet ibu hamil. Antara 2 pakej set berpantang adalah:
a) Set Berpantang Basic
b) Set Berpantang Lengkap

SET BERPANTANG SHAKLEE BASIC terdiri daripada:
☑ Vita-lea Iron Formula
☑ Sustained Release Vita-C Plus
☑ Ostematrix

Set Berpantang Shaklee Basic

SET BERPANTANG SHAKLEE LENGKAP terdiri daripada:
☑ Vita-lea Iron Formula
☑ Sustained Release Vita-C Plus
☑ Ostematrix
Alfalfa Complex
Energizing Soy Protein (ESP)
☑ Omega Guard
B-Complex With Folic Acid


Set Berpantang Shaklee Lengkap


Berikut merupakan khasiat untuk setiap supplement dalam Set Berpantang Shaklee untuk ibu-ibu lepas bersalin


1. VITA-LEA IRON FORMULA



Vita-lea Iron Formula
☑ Merupakan multivitamin dan multimineral yang mengandungi nutrisi bersamaan 40 jenis lauk pauk
☑ Ketika bersalin, ibu kehilangan banyak darah, maka Vita-lea mengandungi Zat Besi untuk membentuk semula sel darah merah

120 biji. Untuk kegunaan 2 bulan


2. SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS



Sustained Release Vita-C Plus
☑ Membantu pemulihan semula luka dalaman dan luaran tubuh ibu bersalin
☑ Menguatkan daya tahan (imunisasi) ibu dan anak. Yang mana anak akan terima vitamin C melalui susu ibu
☑ Membantu kembalikan seri kulit si ibu
☑ Pembentukkan kolagen dan kulit yang sihat dan anjal

130 biji. Untuk kegunaan 3-6bulan


3. OSTEMATRIX



Ostematrix
☑ Sumber Kalsium lengkap, mengandungi Vitamin D dan Magnesium
☑ Menguatkan tulang dan gigi yang sihat
☑ Membantu melembutkan najis, melawaskan dan mengelakkan sembelit pada ibu bersalin
☑ Memberi kelegaan otot dan mengelakkan sakit sendi, sakit pinggang, cramp kaki, lenguh badan dan sakit urat
☑ Membantu memberikan tidur yang lebih lena
☑ Membantu mengelakkan meroyan terhadap ibu bersalin
☑ Mengelakkan kelesuan akibat berjaga malam dikalangan ibu berpantang

120 biji. Untuk kegunaan 1 bulan


Alfalfa Complex
☑ Dikenali sebagai Bapa Segala Tumbuhan
☑ Popular sebagai MILKBOOSTER kerana membantu membanyakkan susu ibu
☑ Membantu mengecutkan rahim dan peranakan sebab itu Alfalfa dikenali sebagai KACIP FATIMAH MODEN
☑ Membantu mengetatkan miss V
☑ Membantu mencuci usus
☑ Membantu mendetoks toksin dalam tubuh
☑ Membantu nendetoks darah
☑ Membantu mengembalikan keanjalan miss B dan bontot
☑ Membantu buang angin dalam badan
☑ Membantu menghilangkan keputihan
☑ Membantu mengurangkan alahan, sinus

330 biji (small). Untuk kegunaan 1-2 bulan
700 biji (Large). Untuk kegunaan 2-3 bulan

☑ ESP merupakan protein soya dari sumber non-GMO (tidak diubah genetiknya, sangat selamat untuk tubuh kita)
☑ Membantu memperbaharui & membaiki sel-sel tubuh
☑ Membantu pulihkan luka dengan cepat
☑ Membantu memekatkan susu ibu supaya anak cepat kenyang (dikenali sebagai milkbooster
☑ Membantu ibu berpantang kenyang lebih lama
☑ Sumber protein lengkap dengam asid amino
☑ Memudarkan parut dan stretchmark
☑ Membantu bekalkan tenaga berpanjangan
☑ Mencantikkan kulit

850g setong. Untuk kegunaan 1-2 bulan


6. OMEGA GUARD

Omega Guard
☑ Meningkatkan metabolisme badan
☑ Mengurangkan keradangan luka
☑ Membakar lemak dalam badan
☑ Menurangkan selera makan dan memberi rasa kenyang
☑ Bagus untuk sendi dan jantung
☑ Mengandungi Omega 3
☑ DHA dalam Omega Guard bagus untuk memori dan penglihatan ibu dan anak
☑ Membantu mencegah meroyan (Post Partum Depression)

90 biji. Untuk kegunaan 1 bulan


7. B-COMPLEX WITH FOLIC ACID



B-Complex With Folic Acid
☑ Mengandungi 8 jenis vitamin B yang perlu untuk tubuh
☑ Menukarkan makanan kepada tenaga
☑ Mengelakkan meroyan ketika dalam tempoh berpantang (Bantu elak stress)
☑ Membantu penghasilan susu ibu
☑ Melancarkan peredaran darah serta saraf

120 biji. Untuk kegunaan 4 bulan


Mengapa Perlu Pilih Set Berpantang Shaklee?

1. Shaklee ialah sebuah syarikat yang OBSES tentang kualiti produknya. Shaklee sentiasa memastikan mereka;


☑ Melakukan ujian sebanyak 350 ujian terhadap 1 jenis bahan sahaja!

☑ Melakukan ujian sebanyak 100,000 ujian kualiti produk setiap 1 tahun!
☑ Melakukan ujian sebanyak 23,000 ujian keaslian dan keselamatan setiap 1 tahun!
☑ Serta tidak memasukkan bahan-bahan terlarang dan bahaya. Senarainya disini

2. Shaklee sentiasa memastikan produk mereka BERKESAN. Buktinya?

Secara SAINTIFIK dan KLINIKAL. Shaklee menerbitkan 100 Laporan Saintifik dan mempunyai Landmark Study pada tahun 2007 yang menunjukkan bahawa kesihatan di kalangan pengguna supplement Shaklee ternyata lebih baik berbanding mereka yang mengambil 1 multivitamin atau yang tidak mengambilnya langsung.

Penjelajahan bertaraf dunia dan atlet terhebat juga merupakan pengguna tegar produk Shaklee. Baca selanjutnya disini

3. Shaklee bukan sahaja selamat untuk manusia, tetapi juga untuk alam sekitar. Sangat teruja bukan? memang WOW! Boleh baca selanjutnya disini

Boleh juga baca disini

4. Set Berpantang Shaklee ini boleh diteruskan ketika menyusukan anak. Sangat JIMAT bukan?

5. Set Berpantang Shaklee mementingkan kesihatan DALAMAN kerana untuk kembali sihat selepas proses bersalin, kesihatan dalaman adalah yang paling penting, Dalaman sihat, luaran juga pasti sihat.

6. Sudah ramai yang merasai perbezaan Set Berpantang Shaklee berbanding Set Berpantang yang lain. Boleh baca testimoni Set Berpantang Shaklee disini.


Kesimpulannya

Jika anda masih mencari supplement untuk diri anda dan keluarga, Shaklee adalah pilihan terbaik untuk anda. Ini kerana, Shaklee ialah satu jenama yang sangat-sangat boleh dipercayai dan telah berada di dunia hampir 60 tahun serta 30 tahun di Malaysia.

Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli dan dapatkan CASHBACK juga! Klik disini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Hubungi Atul jika anda sudah membuat sebarang keputusan



Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi Atul di +60195733761 (http://atulhamid.wasap.my)

---------------------------------------------------------------





LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul Hamid
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761


Continue Reading

Resepi Sambal Tempoyak Masak Petai Ikan Bilis

Mengidam oh mengidam
Resepi Sambal Tempoyak Masak Petai Ikan Bilis
Ibu hamil Mengidam

Begitulah kalau sedang hamil, kalau bukan ibu hamil yang mengidam, encik suami pula yang mengidam. Kadang-kadang sampai kedua-duanya yang mengidam 😂 Mengidam pun kadang-kadang tak tentu masa. Ada yang nak time tu juga, kalau tak dapat, merajuk. Kadang-kadang sampai menangis pun ada. Ada yang boleh delay. Janji dapat, bila-bila pun takpe. Tiada paksaan. Pelikkan? 🤔

Resepi Sambal Tempoyak Masak Petai Ikan Bilis
Ibu hamil mengidam

Kalau nak cerita tentang mengidam ni, Ini 1 kisah tentang Atul & tempoyak. Atul sekarang tinggal di Perlis. Di sini, susahla nak dapatkan tempoyak, bekalan tempoyak kat rumah Atul pun tiada.

So, disebabkan teringin sangat nak makan tempoyak, balik je kampung dapat makan macam-macam berasaskan tempoyak seperti
✔ Gulai Tempoyak ikan patin
✔ Gulai Tempoyak ikan tonsan
✔ Sambal tempoyak mentah
✔ Sambal tempe johor (eh masuk jugak hahaha)
✔ Durian fresh

Alhamdulillah 😍 itulah rezeki namanya.

Lepas tu, masa nak balik ke Perlis, kawan suami tapaukan tempoyak baru pula sebekas. Masih manis lagi rasa tempoyaknya

Resepi Sambal Tempoyak Masak Petai Ikan Bilis
Tempoyak

Asbab ada bekalan tempoyak, maka, malam tadi terhasillah "Sambal Tempoyak Masak Petai Ikan Bilis"
Resepi Sambal Tempoyak Masak Petai Ikan Bilis

Asbab sambal tempoyak masak petai ikan bilis inilah bertambah-tambah nasi dibuatnya waktu diner malam tadi. Lepas kempunan Atul nak makan sambal tempoyak masak. ALHAMDULILLAH 😍 Tapi, ingatkan Atul sorang je bertambah nasi, rupa-rupanya encik suami pun sama juga. Hehe diam-diam teringin juga rupanya 😂

So, Meh Atul share resepi Sambal tempoyak masak petai ikan bilis versi Atul yang masak 😄

Bahan-bahannya:

✅Tempoyak
✅Petai
✅Cili masak/cili muda/cili padi/cili kering **
(ikut mana anda suka, kalau Atul, Atul suka cili masak/cili padi, tapi xda stock kat umah, Atul guna cili kering je)
✅Bawang merah selabu **
✅1 ulas bawang putih **
✅1 inci kunyit hidup **
(tadi atul guna sedikit serbuk kunyit sebab kunyit hidup dah habis 😂)
✅daun kunyit (di mayang)
✅serai (di ketuk)
✅sedikit air
✅garam

** tumbuk

Cara memasaknya:

☑ Masukkan sedikit air ke dalam kuali/periuk
☑ Masukkan tempoyak
☑ Kacau seketika
☑ Kemudian masukkan bahan2 yang ditumbuk, serai, daun kunyit & ikan bilis
☑ Kacau sehingga naik bau, masukkan petai.
(Petai ni, kalau nak rangup2 masukkan lewat, tapi kalau nak petai masak sekali, masukan awal pun takpe - terpulang 😄)
☑ masukkan garam ikut sesedap rasa
☑ Lastly kacau sehingga masak 😉
(Kalau pekat, tambah sedikit air, ikut citarasa sendiri nak pekat ke nak cair 😉)


Resepi Sambal Tempoyak Masak Petai Ikan Bilis

Resepi Sambal Tempoyak Masak Petai Ikan Bilis

Resepi Sambal Tempoyak Masak Petai Ikan Bilis

Resepi Sambal Tempoyak Masak Petai Ikan Bilis

Resepi Sambal Tempoyak Masak Petai Ikan Bilis

Lastly siap. Hidangkan bersama nasi panas-panas, sedar-sedar bertambah nasi dalam pinggan hehehe 😍

Selamat mencuba & menjamu selera

Oh ya, ada persoalan yang Atul dapat, bolehkah Ibu hamil makan durian?

Resepi Sambal Tempoyak Masak Petai Ikan Bilis

Jawapannya, mestilah boleh. Tapi tetap ada syaratnya. Macam durian, ibu hamil boleh memakannya jika mengidam tetapi dalam kuantiti yang sedikit. Ini kerana, buah durian mengandungi banyak gula dan karbohidrat. Menurut Dr. Zubaidi dalam blognya yang tertulis, dua ulas isi durian bersaiz sederhana mengandungi 60 kalori. Durian pula merupakan terdiri dalam kumpulan yang mengandungi glisemia yang tinggi. Oleh sebab itu, pengambilan yang terhad oleh ibu hamil sangat baik. Bagi ibu hamil yang menghidap DIABETES KETIKA HAMIL, perlulah mengelak dari memakan durian kerana durian mengandungi kandungan gula yang tinggi. Bacaan selanjutnya disini

Secara kesimpulannya, ibu hamil boleh makan 2 ulas durian sehari, namun begitu, jika ada tanda-tanda yang tidak sepatutnya atau kesan yang tidak elok, segeralah berjumpa dengan doktor 😍

Buat ibu hamil yang sedang mencari supplement ketika hamil, Shaklee ada menyediakan SET HAMIL SHAKLEE. Ada beberapa jenis set hamil seperti
☑ Set Hamil Basic
☑ Set Hamil Lengkap

Atul juga sedang mengamalkan set hamil sejak dari awal mengandung anak kedua ni, sehingga kini, Alhamdulillah, semua bacaan bp, hb, urine adalah normal. Kandungan Atul sekarang adalah 34minggu. Alhamdulillah. InsyaAllah 😍

Resepi Sambal Tempoyak Masak Petai Ikan Bilis
Set Hamil Shaklee

Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi Atul di +60195733761 (http://atulhamid.wasap.my)

---------------------------------------------------------------





LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Kedai Vitamin Kangar
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761


Continue Reading