Salam Kemerdekaan 2019


Assalamualaikum & Selamat Pagi

Tanggal 31 Ogos 2019 merupakan tahun ke-62 bumi Malaysia mencapai kemerdekaan.

Apakah itu merdeka?

Salam Kemerdekaan 2019

"...merdeka itu bukanlah suatu benda yang mudah boleh didapat, melainkan ialah dikehendaki untuk mendapatkannya itu iaitu pengorbanan yang sebenar pengorbanan.

Dengan kerananya kita terpaksa mengorbankan, bukan sahaja wang ringgit dan usaha tenaga bahkan jiwa kita sendiri juga..."

Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Perdana Menteri Malaysia Pertama
(1957-1970)


Salam Kemerdekaan buat semua rakyat Malaysia

Sayangi Malaysiaku, Malaysia Bersih

Salam Kemerdekaan 2019

Atul doakan semoga negara Malaysia terus berada dalam keadaan
aman, makmur, bersih & dirahmati Allah swt hingga ke akhirnya

I Love You Malaysia!


Continue Reading

Soalan Lazim Tentang Vivix



Soalan Lazim Tentang Vivix

Vivix merupakan antara produk Shaklee yang sangat digemari oleh orang ramai. Sebab itu Vivix tersenarai dalam 10 TOP SELLER antara semua produk Shaklee.

Dalam entri kali ini, Atul kongsikan FAQ atau soalan lazim tentang Vivix yang sering ditanya oleh orang ramai.
Soalan Lazim Tentang Vivix
Sumber: Team Maestro

Soalan 1: Apakah itu Vivix?

Soalan Lazim Tentang Vivix
Jawapan: Minuman botani lazat yang mengandungi campuran botani Anggur Muscadine, Estrak Eldeberi Eropah, Ekstrak Knotweed Jepun dan Ekstrak Lobak Ungu


Soalan 2: Apa yang membuatkan minuman Vivix ini berbeza dengan produk lain?

Jawapan: Kemajuan sains kami dan campuran proprietari berasaskan anggur muscadine – salah satu daripada buah yang paling jarang didapati dan tahan lasak. Anggur muscadine mengandungi polifenol lengkap yang tidak terdapat dalam anggur lain. Tidak seperti anggur lain, anggur muscadine mempunyai kepekatan asid elagik dan elagitanin yang lebih baik, apabila digabungkan dengan polifenol lain akan menghasilkan antioksidan yang berkuasa

Di Shaklee, kami memanfaatkan kelebihan anggur muscadine dalam setiap botol Vivix menggunakan proses pengekstrakan yang dipatenkan yang menumpukan dan mengekalkan kandungan bioaktif polifenol


Soalan 3: Siapakah yang boleh minum Vivix ini?

Jawapan: Vivix direka untuk orang dewasa yang mementingkan kesihatan penuaan secara sihat dan kesejahteraan. Vivix tidak disarankan bagi wanita hamil atau menyusui atau sesiapa yang berumur 18 tahun ke bawah


Soalan 4: Berapa banyak Vivix perlu diambil dalam 1 hari?

Jawapan: Satu sudu teh sehari
Soalan Lazim Tentang Vivix
Sumber: Team Maestro

Soalan 5: Apa yang membuatkan anggur muscadine berbeza dengan anggur yang lain?

Jawapan: Anggur muscadine adalah salah satu anggur yang paling jarang ditemui, anggur yang tahan lasak, dengan profil polifenol unik yang menawarkan beberapa manfaat kesihatan. Tidak seperti anggur lain, anggur muscadine mempunyai kepekatan asid elagik dan elagitanin yang tinggi, apabila digabungkan dengan polifenol lain akan menghasilkan antioksidan yang berkuasa.

Anggur muscadine juga boleh membiak dalam persekitaran yang bahaya; profil fenolik mereka memberikan perlindungan tambahan terhadap bacteria, kulat, yis, kemarau, kelembapan yang berlebihan dan suhu yang melampau sementara anggur lain mudah rosak dalam persekitaran seperti ini



Soalan 6: Apakah itu Polifenol?

Jawapan: Istilah polifenol digunakan untuk menggambarkan sekumpulan sebatian semulajadi yang ditemui sebahagian besarnya dalam buah-buahan, buah beri, dan sayur-sayuran yang mempunyai manfaat antioksidan dan potensi kesan perlindungan terhadap penuaan sel. Malah penyelidikan baru menunjukkan bahawa polifenol boleh memberikan pelbagai kesan biologi terhadap kesihatan manusia.*



Soalan 7: Bilakah saya harus mengambil Vivix?

Jawapan: Ambil Vivix setiap hari, sebaik-baiknya dengan hidangan seperti sarapan pagi atau makan tengahari. Goncangkan sebelum mengambil hidangan yang disyorkan satu sudu teh setiap hari.
Soalan Lazim Tentang Vivix
Sumber: Team Maestro

Soalan 8: Bolehkah saya ambil lebih 1 sudu Vivix sehari?

Jawapan: Menurut penyelidikan terkini, tidak terdapat manfaat tambahan daripada mengambil lebih daripada hidangan yang disyorkan iaitu satu sudu teh setiap hari


Soalan 9: Bolehkah saya ambil Vivix bersamaa supplement Shaklee yang lain?

Jawapan: Vivix boleh diambil bersama semua makanan tambahan Shaklee. Secara idealnya, Vivix akan diambil bersama Vita-Lea Iron Plus, ESP Soy Protein Isolate Powder, Sustained Release Vita-C. B-Complex dan Omega Guard untuk melengkapkan keperluan makanan harian anda.

Penggunaan semua nutrien penting ini, bersama-sama dengan polifenol dalam Vivix, memberikan spectrum nutrisi yang meluas ke seluruh tubuh anda dan menyediakan asas untuk kehidupan yang lebih lama dan sihat.*


Soalan 10: Adakah terdapat langkah berjaga-jaga?

Jawapan: Tidak ada interaksi yang diketahui antara Vivix atau mana-mana ramuannya dan makanan tambahan yang lain.

Sebagai langkah berjaga-jaga, kami mengesyorkan agar seseorang yang berada dibawah jagaan doctor dalam keadaan perubatan atau penyakit atau yang mengambil preskripsi ubat, terutama ubat cair darah hendaklah membincangkan penggunaan Vivix dengan penjaga kesihatan professional mereka terlebih dahulu

Soalan Lazim Tentang Vivix
Sumber: Team Maestro

Soalan 11: Adakah Vivix mengandungi alkohol?

Jawapan: Vivix tidak mengandungi alkohol


Soalan 12: Adakah Vivix disahkan Halal?

Jawapan: Ya. Vivix diiktiraf Halal oleh Islamic Services of America (ISA), badan pensijilan halal asing yang diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Islam Malaysia (JAKIM)



Soalan 13: Adakah Vivix didaftarkan dibawah NPRA (Badan Pengawalseliaan Farmaseutikal Kebangsaan)?

Jawapan: Tidak. Produk ini diklasifikasikan sebagai makanan dan berada dibawah seliaan Jabatan Keselamatan dan Kualiti Makanan Malaysia (FSQD).


Soalan 14: Kenapa saya perlu simpan Vivix di dalam peti sejuk selepas dibuka?

Jawapan: Penyejukan selepas dibuka akan membantu mengekalkan kesegaran, warna dan bahan aktif yang optimum dalam produk.


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit


Baca juga:



Jadi, jika ada sebarang pertanyaan mengenai produk Vivix, boleh hubungi Atul di 0195733761 atau Klik sahaja gambar di bawah ini.

Soalan Lazim Tentang Vivix

---------------------------------------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di atulhamid88@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761


Continue Reading

Testimoni Detox: Hilang 15 KG Dalam Masa 9 Minggu

"Sayangi nikmat sihat, sebab sihat itu kaya nilainya" Mendalamkan?
Ikuti kisah Encik Firdhaus, bagaimana beliau boleh hilangkan berat sebanyak 15kg dalam 9 minggu!


Testimoni Detox Hilang 15 KG Dalam Masa 9 Minggu
Testimoni Detox: Master Firdhaus

Memula saya join Shaklee saya memang dah semangat besar baik dari segi motivasi dan fizikal


Saya pun ambil set kurus Shaklee semata-mata tanpa amik tahu gaya hidup sihat baik dari segi kawal kalori, bersenam dan membuat pilihan supplement bijak

Pada awal 2015 saya buat checkup dengan doktor dan didapati saya ada bacaan darah tinggi dan kolestrol yang lebih dari had selamat

Saya mula pikir panjang. Baru 30 tahun tapi dah ada sakit macam orang 60 tahun. Unfit pulak tu. Doktor dah prescribe ubat. Pergh tak sanggup

Kehidupan saya berubah pada bulan 6 tahun yang sama
saya ada join kelas fit dengan Kevin Zahri anjuran MyFaWa Farah Wahida di HQ

Disitu saya belajar teknik betul hendak kurus dengan sihat

  1. Belajar cara kawal kalori baik suku suku separuh
  2. Exercise yang efektif (circuit training)
  3. Pilihan supplement untuk cukupkan nutrisi dan cepatkan proses turun berat badan

Saya apply dan dalam masa 9 weeks saya berjaya turun 15kg

Kemudian set Detox Shaklee bersama program Detox 7 hari - 30 hari diperkenalkan tahun 2016 caranya sama macam apa saya buat pada tahun 2015

Maka saya jadikan rutin 1-2-3 itu sebagai rutin harian gaya hidup saya sendiri

Alhamdulillah disaat ini saya menikmati kesihatan baik dengan BMI normal dan saya cegah sebelum parah

Semestinya mencegah itu lebih murah dr merawat sakit

Jadi sayangi nikmat sihat kita semua ya

Sebab sihat itu kaya nilainya

-mD-
Detox Trainer
gengdetox.com

Tq Iffah Anuar penyokong kuat suruh kurus dan keluarga yang sentiasa doakan kesihatan dan kesejahteraan

Nota: kini saya aktif menjadi Detox Trainer buat semua yang nak detox secara sihat dr rumah dgn rutin mudah senang dan efektif. Alhamdulillah lebih 300kg secara jumlah dah bantu kawan-kawan dan pelanggan berjaya turun berat dan kurus dgn sihat. Tq Allah swt mudahkan urusan semua


Testimoni sebenar: Encik Firdhaus Zulkifli (Beliau juga merupakan Master Shaklee Atul)


Jadi, anda rasa nak kuruskan badan dan turunkan berat seperti Encik Firdhaus ni, bolehla hubungi Atul untuk konsultansi lanjut. Hanya klik gambar dibawah untuk mulakan konsultansi.
Testimoni Detox: Hilang 15 KG Dalam Masa 9 Minggu

---------------------------------------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di atulhamid88@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761


Continue Reading

Punca Kedutan dan Tips Mengurangkan Kedutan Di Kulit

Seawal usia 25 tahun, proses pengurangan kolagen mula berlaku hingga menyebabkan munculnya tanda penuaan seperti kedutan, garis halus, jeragat, kusam dan tidak bermaya. Ini adalah proses penuaan yang tidak dapat dielakkan. 


Punca Kedutan dan Tips Mengurangkan Kedutan Di Kulit


Terdapat beberapa punca yang menyebabkan proses penuaan kulit berlaku dengan lebih cepat sehingga menjejaskan kesihatan kulit.

Antara punca berlakunya tanda penuaan seperti kedutan di kulit adalah:
  • Peningkatan usia
  • Merokok
  • Radikal bebas
  • Pendedahan kepada cahaya matahari
  • Sukar mengawal emosi - Sedih, Marah dan Stres
  • Kekurangan Zat nutrisi
  • Tidak Mendapatkan Tidur yang Secukupnya
  • Makan Makanan Tinggi Kandungan Gula.
  • Pengambilan Minuman Beralkohol

Disebabkan itu, di sini ada beberapa tips yang boleh diamalkan untuk elakkan kedutan dari muncul terlalu awal pada kulit. Antara tips mengurangkan kedutan adalah: 



  • Menggunakan sarung bantal yang kurang kadar geseran terhadap kulit bagi mengelakkan proses garis-garis halus yang berlaku
  • Pastikan tidur berkualiti, cukup antara 6-8 jam sehari
  • Posisi Tidur Yang Betul
  • Elakkan Tekanan. Sentiasa memastikan pengawalan emosi terjaga
  • Bersenam
  • Amalkan Gaya Hidup Sihat
  • Amalkan diet seimbang
  • Berhenti Merokok
  • Gunakan Krim Pelindung Matahari. Pastikan mengandugi SPF seperti yang disyorkan
  • Pengambilan protein & omega 3 dalam menu harian
  • Lebihkan pengambilan Buah-buahan dan Sayur-Sayuran
  • Elakkan membasuh muka terlalu kerap
  • Pemakaian masker semulajadi sebagai amalan
  • Mengamalkan pengambilan kolagen tambahan


Kenapa dan bagaimana kolagen boleh membantu mengurangkan kedutan di kulit?

Dalam entri ini, atul akan fokuskan kenapa dan bagaimana kolagen boleh bantu mengurangkan sekaligus menghilangkan kedutan pada kulit. Seperti yang kita tahu, kulit banyak terdedah dengan pelbagai faktor yang boleh menurunkan kadar kolagen dalam tubuh sehingga boleh menjejaskan kesihatan kulit. Walaupun kolagen terletak di lapisan dalam yang di kenali sebagai dermis, namun ia tetap boleh rosak. Oleh itu, dengan menambahkan suplemen berasaskan kolagen dalam diet harian dapat menggantikan balik kadar kolagen yang rosak sekaligus dapat memastikan kesihatan kulit terjamin.

Menurut Jaliman. "Lapisan tengah kulit dipanggil dermis, dan di sinilah kolagen dan tisu elastin berada. Ini adalah lapisan yang membuatkan kulit kelihatan kenyang dan kenyal". Oleh sebab itu, keanjalan kulit manusia bergantung kepada jumlah kolagen di dalam tubuh


Punca Kedutan dan Tips Mengurangkan Kedutan Di Kulit

Menurut portal rasmi MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), "kolagen membantu memberikan struktur kepada kulit dan saling bekerjasama dengan protein yang dipanggil elastin untuk memberikan fleksibiliti yang diperlukan apabila kulit meregang serta kembali kepada kedudukan asal".

Ahli dermatologi Debra Jaliman, M.D., turut menerangkan, kolagen adalah "protein yang paling banyak di kulit, yang membentuk 75% hingga 80% kulit manusia."

Beliau juga menyatakan dengan mengambil kolagen telah terbukti mempunyai sifat antioksidan yang berfungsi melindungi kulit dengan menghadkan pengeluaran radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel kulit.

Walaupun tubuh manusia menghasilkan kolagen secara semulajadi setiap hari. Tetapi dari masa ke masa, pengeluaran itu semakin berkurangan. "Terdapat enzim dalam kulit yang dipanggil kolagenase, bertindak merosakkan kolagen," kata Debra Jaliman, MD, pengarang "Peraturan Kulit: Rahsia Perdagangan dari Ahli Dermatologi New York". "Setelah usia 25 tahun, kolagen dalam tubuh kita semakin berkurangan, sebab itulah garis-garis halus dan kedutan mula kelihatan."


Punca Kedutan dan Tips Mengurangkan Kedutan Di Kulit


Kajian telah menunjukkan bahawa sekiranya kerap meminum kolagen hidrolisis, ia dapat menyokong kesihatan kulit secara keseluruhan dan mengurangkan kesan penuaan. Ia boleh mengurangkan kedutan, meningkatkan penghidratan kulit dan kelancaran, dan menyokong keanjalan kulit. "Penggunaan kolagen dapat meningkatkan keanjalan kulit dan dapat membantu proses pembaikan kulit tubuh anda, sehingga mendorong tubuh anda membentuk kolagen baru," kata Jaliman

Jadi, dengan adanya kolagen, ia akan menghalang kulit kendur dari terus berlaku, ini kerana kolagen bertindak menyimpan kulit yang anjal, berisi, terhidrat dan lembut.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Cosmetic Dermatology mendapati bahawa, secara kerap mengambil suplemen peptida kolagen mampu "meningkatkan penghidratan kulit" dengan ketara selepas lapan minggu dan "kepadatan kolagen" selepas empat minggu. Satu lagi kajian melaporkan bahawa "selepas sembilan minggu pengambilan kolagen, terdapat pengurangan ketara dalam kedutan dan peningkatan penghidratan dan keanjalan kulit".

Oleh sebab itu, untuk pastikan kulit bebas dari tanda-tanda penuaan yang tidak sihat, pengambilan suplemen berasaskan kolagen adalah sangat perlu.

Kini, terdapat pelbagai lambakan makanan tambahan berasaskan kolagen di pasaran. Namun, jika tersalah buat pilihan pasti akan memberi kesan sampingan yang memudaratkan pada diri. Oleh itu, adalah penting untuk ambil tahu ciri-ciri terbaik ketika memilih sumber kolagen.

Salah satu sumber kolagen terbaik yang membantu mengurangkan tanda penuaan pada kulit yang boleh Atul cadangkan adalah Shaklee Collagen Plus Powder.


Punca Kedutan dan Tips Mengurangkan Kedutan Di Kulit


Kenapa dan bagaimana kolagen Shaklee dapat membantu mengurangkan tanda penuaan di kulit?

Collagen powder sangat membantu mengurangkan tanda penuaan pada kulit seperti garis halus dan kedutan. Ia juga membantu menggalakkan pembentukan tisu yang sihat, serta mempercepatkan proses penyembuhan kulit. Bukan itu sahaja, ia juga membantu menegangkan, mencerahkan dan menganjalkan kulit. Semua orang tahu, salah satu yang tidak dapat kita elakkan adalah penuaan, tetapi seelok-eloknya biarlah kita mengalami proses penuaan yang sihat.

Shaklee Collagen Plus Powder membekalkan kolagen premium 4,000mg Red Snapper Scales Collagen yang tulen dan berkualiti tinggi dan sangat cepat diserap oleh tubuh

Keistimewaan kolagen Shaklee adalah saiz molekul yang lebih kecil dan ringan berbanding kolagen lain iaitu 1,000 Dalton. Jadi molekul kecil ini menyebabkan kadar penyerapannya sangat optimum dan lebih tinggi serta mudah diserap oleh tubuh. Ia juga membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.


Punca Kedutan dan Tips Mengurangkan Kedutan Di Kulit


Kelebihan Kolagen Shaklee mengandungi

Vitamin C
Merangsang pengeluaran kolagen dan menentang radikal bebas yang akan merosakkan kulit

Vitamin B2, B6
bergabung dengan lemak, karbohidrat dan metabolisme protien untuk membekalkan tenaga yang penting di dalam proses pengeluaran kolagen di dalam sel-sel tubuh.

Kolagen ikan
membekalkan elastin untuk mengekalkan kulit yang lebih anjal

“Kolagen ikan yang boleh diserap: Kolagen ikan mengandungi 90% Type I dan 10% Type III collagen, yang merupakan dua jenis kolagen utama dalam kulit. Kedua-dua ini juga jenis kolagen terbaik untuk kedutan dan kulit kendur.”
Collagen Powder ini disokong oleh kajian klinikal. Hasil dari ujian klinikal, 71% orang merasa tekstur kulit bertambah baik selepas menggunakan Shaklee Collagen Plus Powder selama 8 minggu secara berterusan (lebih kurang penggunaan sebanyak 3-4 kotak). 




Amalkan Collagen Powder Shaklee setiap hari secara konsisten. Dan rasailah perbezaannya seawal 3 hari. Kulit lebih moist dan mulus. Lama kelamaan tanda-tanda penuaan akan mula pudar dan hilang, dan kulit menjadi lebih sihat, anjal dan gebu.

Ramai telah berjaya mendapatkan kulit muda tanpa kedutan dan jeragat. Semoga info ini dapat membantu anda dalam menjaga kulit wajah dan melalui penuaan yang sihat. Pentingnya kecantikan yang bermula dari dalam.


Testimoni Pengguna Shaklee Collagen Plus Powder yang telah dapat Shaklee Effect selepas mengamalkan Collagen Shaklee


Punca Kedutan dan Tips Mengurangkan Kedutan Di Kulit
Testimoni Collagen Shaklee:  Pigmentasi berkurangan

Punca Kedutan dan Tips Mengurangkan Kedutan Di Kulit
Testimoni Collagen Shaklee: Kedutan di mata berkurangan

Punca Kedutan dan Tips Mengurangkan Kedutan Di Kulit
Testimoni Collagen Shaklee: Tanda Penuaan Berkurangan


Sekiranya anda berminat untuk dapatkan Kolagen Shaklee, anda boleh hubungi Atul di 0195733761 atau tekan gambar dibawah ini

Punca Kedutan dan Tips Mengurangkan Kedutan Di Kulit


---------------------------------------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di zatulzarida@gmail.com

atau sms (wa) +6019-5733761

Continue Reading

Testimoni GLA Complex: Cyst Ketika Hamil Kecut Selepas Sebulan


“Share lah Nad. Ramai ibu mengandung ada cyst / fibroid”

Begitulah respon kawan Nad, seorang doktor perubatan bila dapat tahu cyst Nad masa pregnancy kali ni kecut in 6 weeks.

Baiklah, ini pengalaman Nad. Nad akan kongsikan apa ikhtiar Nad untuk kecutkan cyst.

Pregnancy kali ke-4 ni berbeza sungguh dari yang sebelum-sebelum ni. Tak pernah pun ada cyst masa pregnant atau tak pregnant. Kali ni Allah nak bagi Nad pengalaman tu. Alhamdulillah. Bolehlah kongsikan dengan kalian kan 😊

Masa pregnant 8 weeks, doktor detect ada cyst. Size around 2 cm. Doktor yang check up dan sonographer both cakap tak perlu risau, sebab cyst ni biasanya kecut dalam 2 minggu.



Testimoni GLA Complex: Cyst Ketika Hamil Kecut Selepas Sebulan


Checkup 12 weeks, cyst makin membesar lagi 1 cm. Hati dah tak keruan. Tapi doktor kata masih ok lagi. As long as bawah 5 cm.



Testimoni GLA Complex: Cyst Ketika Hamil Kecut Selepas Sebulan



Esoknya, Nad mula add on 1 biji GLA Complex to the supplement routine (Set Hamil Shaklee)

Testimoni GLA Complex: Cyst Ketika Hamil Kecut Selepas Sebulan


2 weeks after that, checkup dan scan, Alhamdulillah ada perkembangan positif, dah makin kecil cyst nya! Nad teruskan lagi supplements Set Hamil Shaklee + GLA Complex.
4 weeks kemudian, checkup, dah takde terus dah cyst tu.
Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Testimoni GLA Complex: Cyst Ketika Hamil Kecut Selepas Sebulan


Terima kasih Allah. Lega rasa hati. Baby pun berkembangan seperti usianya 💕
Sejak confirm cyst dah tak ada, Nad stop GLA Complex dan teruskan dengan Set Hamil Shaklee macam biasa.

Sumber: Testimoni Puan Nadiah Suhaidi

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda yang mengalami isu seperti puan Nadiah ni ya ❤️

Baca juga:
Info tentang GLA Complex
Testimoni GLA Complex



Untuk info atau order, boleh hubungi Atul di +60195733761 atau klik pada gambar dibawah 

Testimoni GLA Complex: Cyst Ketika Hamil Kecut Selepas Sebulan

---------------------------------------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

Continue Reading

Tips Memelihara Kesihatan Sendi Lutut


Tips Memelihara Kesihatan Sendi Lutut

Ramai yang menghadapi masalah sakit sendi dan lutut. Faktor usia merupakan salah satu penyebab kesihatan sendi lutut terjejas. Oleh itu, anda perlu memelihara kesihatan sendi lutut dan berikut terdapat beberapa tips yang boleh anda ikuti untuk pastikan kesihatan lutut terpelihara

Lima Tips Memelihara Kesihatan Sendi Lutut

Regangan

Kuatkan otot-otot di sekitar lutut dengan melakukan aktiviti regangan. Lakukan regangan pada paha belakang, betis dan paha depan. Aktiviti terhadap otot-otot ini boleh mengurangi rasa sakit sendi di lutut. Selain itu, lakukan juga gerakan seperti menarik kaki ke belakang punggung dan gerakan lain bagi melatih otot-otot tersebut

Berikut merupakan contoh senaman sendi lutut yang boleh anda amalkan. Senaman ini telah disediakan oleh, Unit Fisioterapi Hospital Sultanah Nora Ismail

Tips Memelihara Kesihatan Sendi Lutut

Tips Memelihara Kesihatan Sendi Lutut


Kalsium

Tips Memelihara Kesihatan Sendi Lutut


Makan makanan yang banyak mengandungi kalsium boleh membantu mengurangi dan mencegah sakit sendi lutut. Makanan yang kaya dengan kalsium adalah seperti badam, kacang pis, oren, bayam, kacang buncis, ikan salmon dan produk tenusu terutamanya yogurt dan susu skim

Baca juga: 30 Tanda-Tanda Kekurangan Kalsium


Kawal Berat Badan

Tips Memelihara Kesihatan Sendi Lutut


Berat badan berlebihan atau obesiti boleh membebankan sendi-sendi pada lutut yang akhirnya menyebabkan ketegangan dan nyeri. Hindari makanan yang diolah serta makanan yang tinggi lemak.

Baca juga: 6 sebab kenapa perlu kurus


Olahraga

Tips Memelihara Kesihatan Sendi Lutut

Bagi memelihara berat badan dan kesihatan, lakukan olahraga secara rutin, sekurang-kurangnya 20 minit sebanyak tiga kali seminggu. Olahraga banyak memberi manfaat terhadap kesihatan tubuh seperti bantu meningkatkan metabolisme. melancarkan peredaran darah, nyahtoksin, menurunkan berat dan menjadikan jantung lebih sihat. Olahraga juga membantu mengurangkan tekanan dan meningkatkan kepercayaan diri. Secara amnya, olahraga mampu menyihatkan tubuh secara menyeluruh.

Mengikut Hordan Metzal MD, dalam buku yang bertajuk "The Exercise Cure" menyatakan "Terdapat berjuta orang menderita dengan pelbagai jenis penyakit, ada yang ringa, ada juga yang kronik, ada yang berisiko, dan ada yang dari ringan menjadi teruk disebabkan kekurangan melakukan aktiviti fizikal dalam kehidupan sehari" 

Oleh itu, pilihlah olahraga yang bersesuaian dengan kemampuan diri agar dapat dilakukan dengan rasa gembira tanpa paksaan yang boleh membahayakan diri.


Suplemen



Zaman sekarang, kita banyak terdedah dengan pelbagai pencemaran dan faktor yang boleh mengganggu kesihatan diri termasuk terhadap kesihatan sendi lutut. Kebanyakan individu masa kini mempunyai masa terhad dan agak sibuk sehingga kadang-kala mengabaikan kesihatan diri

Oleh itu, untuk memastikan kesihatan sendi lutut terpelihara dan secara tidak langsung mencegah daripada berlaku masalah sendi lutut, pengambilan makanan tambahan dalam diet harian amatlah diperlukan. Antara suplemen atau makanan tambahan yang boleh diambil untuk memastikan kesihatan lutut terpelihara adalah suplemen yang kaya dengan nutrisi seperti:
  • Kalsium
  • Vitamin B
  • Asid Lemak Omega 3
  • Kolagen
  • Resveratrol, sebastian polifenol 

Secara tidak langsung, kesihatan tubuh juga turut terjaga.

Jadi, untuk mengetahui suplemen apa yang mengandungi kelima-lima nutrisi diatas dan bagaimana suplemen tersebut membantu memelihara kesihatan sendi lutut anda, boleh klik gambar di bawah ni.

Tips Memelihara Kesihatan Sendi Lutut


Semoga perkongsian ini, dapat memberi manfaat buat kita bersama. Terima kasih ;)


Continue Reading