5 Tips Memilih Sumber Protein Berkualiti

Atul Hamid
0

Kini, terdapat bermacam jenis produk berasaskan sumber protein di pasaran. Sudah semestinya setiap jenama akan beri jaminan paling terbaik! 

Tetapi adakah benar? Yakinkah kita bahawa itu adalah pilihan terbaik yang patut kita beli? 

Jadi, disini Atul kongsikan 5 tips sebagai panduan untuk memilih sumber protein yang berkualiti dan perlu ada dalam pilihan anda.

5 Tips Memilih Sumber Protein Berkualiti

5 Tips Memilih Sumber Protein Berkualiti adalah:

1. Protein Berasaskan Tumbuhan vs Protein Berasaskan Haiwan

5 Tips Memilih Sumber Protein Berkualiti


Kita boleh peroleh sumber protein dari dua sumber iaitu tumbuhan dan haiwan. Kedua-dua sumber protein ini mengandungi kandungan protein yang sama.

Walaubagaimanapun, sumber protein berasaskan haiwan seperti daging merah atau ayam mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya dan berpenyakit.

Manakala protein dari sumber tumbuhan lebih mudah dihadam dan ini memudahkan lagi untuk badan kita membina sel.


2. Kandungan Kolesterol Tinggi vs Kolesterol Rendah

5 Tips Memilih Sumber Protein Berkualiti

Jika kita mengambil sumber protein, adalah lebih baik untuk semak dahulu kandungan kolesterol yang terdapat pada sumber protein tersebut. Adakah mengandungi tahap kolesterol tinggi atau kolesterol rendah. Semua sedia maklum, kebanyakan sumber haiwan mengandungi kandungan kolesterol berbanding dengan sumber makanan daripada tumbuh-tumbuhan. Kandungan berasaskan tumbuh-tumbuhan mengandungi sifar kolesterol.


3. Kandungan Tinggi Lemak vs Rendah Lemak

5 Tips Memilih Sumber Protein Berkualiti


Ayam mengandungi lemak tepu dan transfat. Manakala protein berasaskan tumbuh-tumbuhan bebas daripada lemak. Jadi, makanlah kacang, biji-bijian, tauhu dan bijirin penuh yang memberikan anda protein tanpa lemak berlebihan.


4. GMO vs Bukan-GMO

5 Tips Memilih Sumber Protein Berkualiti


GMO (Oragnisma yang diubahsuai secara genetik) ialah tumbuhan, haiwan, mikroorganisma atau organisma lain yang genetiknya telah diubahsuai menggunakan pengubahsuaian genetik atu teknik kejuruteraan. Kajian menunjukkan kesan GMO kepada manusia, banyak dikaitkan dengan pelbagai risiko kesihatan.

Bukan-GMO (Organisma yang tidak diubahsuai genetiknya) ialah tumbuhan, haiwan, mikroorganisma atau organisma lain yang TIDAK DIUBAH GENETIK. Ianya asli dari biji benih sehingga proses penanaman, penuaian dan proses menjadikan ia sebagai produk makanan.


5. Sumber Semulajadi vs Sumber Yang Diproses

Sumber terbaik adalah sumber daripada alam semulajadi. Seelok-eloknya dapatkanlah sumber protein berasaskan bahan semulajadi. Makanan yang diproses mungkin kehilangan kandungan nutrien.

Sekiranya tubuh tidak mendapat protein yang mencukupi daripada diet harian, adalah digalakkan untuk mendapatkan sumber protein tambahan dengan memilih serbuk protein berkualiti tinggi yang memberikan asid amino lengkap untuk keperluan tubuh dan juga kalsium untuk menguatkan tulang dan gigi.

Jadi, itulah 5 tips memilih sumber protein yang berkualiti yang perlu anda tahu supaya sumber protein yang diambil dapat memberi manfaat kepada tubuh

Dibawah ini Atul kongsikan sumber protein yang Atul selalu ambil.

5 Tips Memilih Sumber Protein Berkualiti


Jom baca lagi info tentang ESP di sini

Apa Itu ESP?

55 Soalan Tentang ESP

Testimoni ESP


Klik gambar di bawah untuk buat pembelian ESP Shaklee

5 Tips Memilih Sumber Protein Berkualiti

----------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

Post a Comment

0Comments

Terima kasih sudi singgah, baca dan komen di blog Atul ;)

Post a Comment (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !