Showing posts with label Set Hamil Shaklee. Show all posts
Showing posts with label Set Hamil Shaklee. Show all posts

Testimoni GLA Complex: Cyst Ketika Hamil Kecut Selepas Sebulan


“Share lah Nad. Ramai ibu mengandung ada cyst / fibroid”

Begitulah respon kawan Nad, seorang doktor perubatan bila dapat tahu cyst Nad masa pregnancy kali ni kecut in 6 weeks.

Baiklah, ini pengalaman Nad. Nad akan kongsikan apa ikhtiar Nad untuk kecutkan cyst.

Pregnancy kali ke-4 ni berbeza sungguh dari yang sebelum-sebelum ni. Tak pernah pun ada cyst masa pregnant atau tak pregnant. Kali ni Allah nak bagi Nad pengalaman tu. Alhamdulillah. Bolehlah kongsikan dengan kalian kan 😊

Masa pregnant 8 weeks, doktor detect ada cyst. Size around 2 cm. Doktor yang check up dan sonographer both cakap tak perlu risau, sebab cyst ni biasanya kecut dalam 2 minggu.



Testimoni GLA Complex: Cyst Ketika Hamil Kecut Selepas Sebulan


Checkup 12 weeks, cyst makin membesar lagi 1 cm. Hati dah tak keruan. Tapi doktor kata masih ok lagi. As long as bawah 5 cm.



Testimoni GLA Complex: Cyst Ketika Hamil Kecut Selepas Sebulan



Esoknya, Nad mula add on 1 biji GLA Complex to the supplement routine (Set Hamil Shaklee)

Testimoni GLA Complex: Cyst Ketika Hamil Kecut Selepas Sebulan


2 weeks after that, checkup dan scan, Alhamdulillah ada perkembangan positif, dah makin kecil cyst nya! Nad teruskan lagi supplements Set Hamil Shaklee + GLA Complex.
4 weeks kemudian, checkup, dah takde terus dah cyst tu.
Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Testimoni GLA Complex: Cyst Ketika Hamil Kecut Selepas Sebulan


Terima kasih Allah. Lega rasa hati. Baby pun berkembangan seperti usianya 💕
Sejak confirm cyst dah tak ada, Nad stop GLA Complex dan teruskan dengan Set Hamil Shaklee macam biasa.

Sumber: Testimoni Puan Nadiah Suhaidi

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda yang mengalami isu seperti puan Nadiah ni ya ❤️

Baca juga:
Info tentang GLA Complex
Testimoni GLA Complex



Untuk info atau order, boleh hubungi Atul di +60195733761 atau klik pada gambar dibawah 

Testimoni GLA Complex: Cyst Ketika Hamil Kecut Selepas Sebulan

---------------------------------------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

Continue Reading

OMEGA 3 BAIK UNTUK IBU DAN BAYI


Saat yang paling menggembirakan setiap wanita yang bergelar isteri adalah apabila mereka disahkan hamil. Kehamilan merupakan saat paling dinanti-nantikan bukan sahaja wanita malah setiap pasangan yang sudah berkahwin.

Di setiap peringkat kehamilan anda, bermula dari proses kelahiran hingga ke penyusuan, ianya adalah masa berharga untuk perkembangan sihat anak anda. Salah satu asid lemak paling penting untuk anda dan kesejahteraan bayi anda adalah asid lemak Omega-3,  asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA).

OMEGA 3 BAIK UNTUK IBU DAN BAYI


Mari kita lihat dengan lebih dekat lagi kebaikan Omega-3 untuk anda dan bayi anda


SEBELUM KEHAMILAN


OMEGA 3 BAIK UNTUK IBU DAN BAYI

Pengambilan Omega-3 yang mencukupi memainkan peranan penting dalam meningkatkan peluang anda untuk mengandung kerana ia:



LELAKI

WANITA

• Meningkatkan kepekatan sperma.

• Memainkan peranan utama dalam penghasilan
sperma yang sihat.


• Menyokong pengeluaran dan keseimbangan
hormon.

Membantu mengatur kitaran haid.

Meningkatkan aliran darah rahim untuk meningkatkan peluang mengandung



SEMASA HAMIL


OMEGA 3 BAIK UNTUK IBU DAN BAYI

Apa yang anda ambil semasa kehamilan menentukan kesihatan bayi anda. Tambahkan Omega-3 di dalam pemakanan anda kerana ia:



IBU


BAYI DALAM KANDUNGAN

• Menurunkan risiko kelahiran pramatang.

• Menggalakkan tempoh kehamilan optimum.

• Mengurangkan risiko komplikasi kehamilan akibat preeclampsia (tekanan darah tinggi semasa kehamilan).

• Menggalakkan pertumbuhan janin yang sihat dengan meningkatkan aliran darah dalam plasenta.

• Memudahkan perkembangan mata (retina) dan struktur otak dengan sewajarnya ketika didalam janin

• Mengukuhkan koordinasi mata-tangan pada bayi.

• Mengurangkan risiko bayi mengalami alahan.

• Menggalakkan perkembangan optimum otak, janin, mata, sistem imun dan saraf terutamanya semasa trimester ketiga.

• Menggalakkan perkembangan saraf otak.



SELEPAS BERSALIN DAN PENYUSUAN


OMEGA 3 BAIK UNTUK IBU DAN BAYI

Untuk pemulihan segera dan persediaan untuk penyusuan bayi, Omega-3:


IBU


BAYI

• Mengurangkan risiko kemurungan postpartum

• Menyokong proses kematangan otak semasa tempoh lima tahun pertama kehidupan.

• Menggalakkan perkembangan saraf di dalam otak

• Mengurangkan risiko alahan terhadap makanan dan kulit sensitif-ekzema.

• Menyokong perkembangan penglihatan.

• Menggalakkan pola tidur yang lebih baik.



Jadi, Omega-3 merupakan asid lemak sihat yang perlu diamalkan setiap hari. Asid lemak Omega-3 sememangnya pilihan terbaik untuk ibu dan bayi, samada ketika hamil dan selepas bersalin. Ia merupakan permulaan yang terbaik untuk seorang ibu.


Dan tidak lupa juga buat mereka yang sedang berusaha untuk memiliki cahaya mata, pengambilan asid lemak Omega-3 bagi wanita dan lelaki amatlah diperlukan buat mereka yang merancang untuk mendapatkan anak kerana ia sangat membantu dalam meningkatkan peluang kehamilan. Oleh itu pengambilan yang konsisten dan berterusan sangatlah digalakkan.


Namun, anda perlu berhati-hati ketika mendapatkan asid lemak Omega-3 di pasaran, kerana kini terdapat pelbagai jenis asid lemak Omega-3 dari pelbagai jenama. Pemilihan yang tepat akan membantu anda mendapatkan Omega-3 yang berkualiti tinggi, terbaik dan selamat di amalkan serta boleh mengelakkan anda daripada tersalah beli Omega-3 yang tinggi kandungan lemak ikan berbanding minyak ikan. Klik disini untuk baca tips memilih minyak ikan yang bagus


Kalau anda bertanyakan pada Atul, Atul akan pilih Asid Lemak Omega-3 dari produk Shaklee iaitu Omega Guard. Klik disini untuk ketahui 6 sebab kenapa anda perlu pilih Omega Guard Shaklee serta baca Info tentang Omega Guard Shaklee disini.

OMEGA 3 BAIK UNTUK IBU DAN BAYI


Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi Atul di +60195733761 (http://atulhamid.wasap.my)


OMEGA 3 BAIK UNTUK IBU DAN BAYI


---------------------------------------------------------------


LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

Continue Reading

KEJANG KAKI SEMASA HAMIL: PUNCA DAN CARA MENGATASI


Kejang kaki semasa hamil


Kejang kaki semasa hamil adalah perkara biasa. Kejang kaki akan menyebabkan ibu hamil berasa sakit yang teramat sangat. Kejang kaki sering berlaku ketika tidur pada waktu malam atau semasa bangun pagi. Keadaan jadi bertambah buruk jika ibu hamil tidur dalam keadaan terlampau sejuk. Atul sendiri pernah kena kejang kaki ketika hamil, terutamanya ketika melakukan terlampau banyak pergerakan hingga nak beralih tempat pun menjerit kesakitan.

Punca kejang kaki semasa hamil

Secara umumnya, kejang kaki boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Tetapi risiko ibu hamil kena kejang kaki adalah tinggi. Berikut merupakan punca berlakunya kejang kaki semasa hamil.

  1. Kekurangan nutrisi seperti magnesium, kalsium dan garam mineral.
  2. Dehidrasi atau kekurangan cecair dalam tubuh
  3. Rahim (uterus) yang semakin membesar memberi tekanan ke atas salur darah dibahagian kaki
  4. Berdiri atau duduk terlalu lama
  5. Pengaruh hormon kehamilan iaitu progesterone yang mana ia boleh memberi kesan kepada otot kaki
  6. Otot-otot kaki yang keletihan akan menegang dan kejang sebagai langkah memprotes, terutamanya dalam trimester kedua dan ketiga
  7. Terlalu banyak fosforus, ia terdapat di dalam daging proses, makanan ringan dan minuman bergas
  8. Berat badan bertambah menyebabkan otot kaki diberi tekanan yang lebih untuk menyokong badan anda
  9. Peredaran darah yang tidak lancar

Cara mengatasi kejang kaki semasa hamil

Berikut beberapa langkah untuk mengatasi kejang kaki ketika hamil:

1. Minum air yang mencukupi untuk elakkan diri daripada terhidrat



KEJANG KAKI SEMASA HAMIL: PUNCA DAN CARA MENGATASI


2. Mandi air suam untuk merehatkan otot

KEJANG KAKI SEMASA HAMIL: PUNCA DAN CARA MENGATASI


3. Rendam kaki dengan air suam sebelum tidur untuk merehatkan otot kaki

KEJANG KAKI SEMASA HAMIL: PUNCA DAN CARA MENGATASI


4. Sapu minyak panas dan urut bahagian kaki sebelum tidur dan selepas melakukan banyak pergerakkan atau kerja

KEJANG KAKI SEMASA HAMIL: PUNCA DAN CARA MENGATASI


5. Elak otot dari letih seperti berdiri atau duduk terlalu lama

KEJANG KAKI SEMASA HAMIL: PUNCA DAN CARA MENGATASI


6. Pusing dan gerakkan buku lali dan jari kaki ketika sedang berehat

KEJANG KAKI SEMASA HAMIL: PUNCA DAN CARA MENGATASI


7. Lakukan senaman ibu hamil

KEJANG KAKI SEMASA HAMIL: PUNCA DAN CARA MENGATASI

Aktifkan diri dengan melakukan senaman yang sesuai untuk ibu hamil seperti:
  1. Senaman tapak kaki. Bengkokkan tapak kaki ke bawah dan kemudian tegakkan ke atas dengan cepat sebanyak 30 kali. Buat pada kedua-dua belah kaki. Kemudian, ulangi dengan membengkokkan tapak kaki ke atas sebanyak lapan kali dan ke bawah lapan kali.
  2. Senaman regangan kaki. Berdiri satu meter daripada dinding dan unjurkan badan ke hadapan dengan tangan diregangkan untuk menyentuh dinding. Pastikan tapak kaki melekap pada lantai. Tahan selama lima saat.
  3. Berenang

8. Tuaman membantu otot kaki lebih tenang

KEJANG KAKI SEMASA HAMIL: PUNCA DAN CARA MENGATASI


9. Pastikan postur sentiasa dalam keadaan betul

KEJANG KAKI SEMASA HAMIL: PUNCA DAN CARA MENGATASI


  1. Semasa duduk, elakkan tabiat melipat kaki supaya darah dapat mengalir ke bahagian kaki secara lebih menyeluruh
  2. Ketika tidur, elakkan tidur dengan jari kaki menghala ke bawah, gunakan bantal tambahan agar tubuh berasa lebih selesa.
10. Utamakan diet yang sihat dan seimbang, gantikan snek kurang berkhasiat dengan kekacang, pistachio, kurma, kismis, salad atau buah-buahan

KEJANG KAKI SEMASA HAMIL: PUNCA DAN CARA MENGATASI



11. Minum susu yang kaya dengan kalsium dan nutrisi 3 hari sekali setiap hari

KEJANG KAKI SEMASA HAMIL: PUNCA DAN CARA MENGATASI


12. Amalkan makan pisang untuk meningkatkan potasium dalam darah



13. Ambil supplemen untuk ibu hamil. 

KEJANG KAKI SEMASA HAMIL: PUNCA DAN CARA MENGATASI

Ibu hamil perlu memastikan dirinya mendapat nutrisi yang cukup. Ibu hamil perlu mengamalkan vitamin seperti zat besi (iron tablet), asid folik, vitamin b kompleks, dan vitamin c seperti yang diperoleh daripada klinik kesihatan. Keempat-empat vitamin ini penting untuk kecukupan keperluan nutrisi yang diperlukan oleh ibu hamil. Selain itu, ibu hamil wajib memastikan pengambilan nutrisi seperti kalsium, magnesium, vitamin d dan potassium mencukupi sepanjang proses mengandung.

Baca: Info tentang Set Hamil Shaklee di sini
Pengambilan supplement berkesan yang Atul syorkan untuk membantu mengurangkan masalah kejang kaki semasa hamil adalah B Complex dan OsteMatrix 


KEJANG KAKI SEMASA HAMIL PUNCA DAN CARA MENGATASI

B complex dikenali sebagai vitamin saraf yang menenangkan kerana ia berupaya ransang pengeluaran hormon serotonin iaitu hormon gembira. Ini dapat membantu menenangkan dan melegakan tekanan akibat kejang kaki.

OsteMatrix pula mengandungi Kalsium, Magnesium dan Vitamin D yang membantu mengekalkan tekanan darah yang normal, mengecutkan otot dan membantu mengurangkan masalah kejang kaki

Manakala makanan tambahan lengkap yang kaya dengan nutrisi bagi ibu hamil pula adalah Set Hamil Shaklee. Sila klik untuk dapatkan info lanjut tentang Makanan tambahan untuk ibu hamil.

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada ibu hamil yang selalu kena kejang kaki dan elakkan diri daripada terkena kejang kaki sepanjang proses kehamilan.



Continue Reading

6 CABARAN KETIKA HAMIL

Kehamilan merupakan saat paling indah dalam setiap diri wanita, namun setiap yang manis pasti ada tawarnya. Kenapa? Kerana sepanjang proses kehamilan juga pasti ada cabarannya. Apakah cabaran yang terpaksa dilalui oleh ibu hamil?

Pengalaman Atul mengandung anak pertama dan kedua adalah berbeza, yang pertama Atul alami sedikit alahan, manakala kehamilan anak yang kedua, atul mengalami alahan yang teruk.

Disini Atul sertakan 6 cabaran ketika hamil yang perlu anda tahu.

KEKEJANGAN KAKI


Biasanya berlaku pada waktu malam dan pada lewat kehamilan. Ia boleh disebabkan oleh:

  • Berat badan berlebihan yang di tampung oleh ibu hamil
  • Kekurangan nutrisi
  • Terlalu aktif
  • Tidak cukup aktif

Tips untuk elakkan dari terkena masalah kekejangan kaki adalah

  • Alaskan kaki dengan bantal ketika duduk berehat dan tidur. Kedudukan kaki yang tinggi dapat melancarakan peredaran darah dibahagian kaki, & membantu ibu hamil dari terkena edema (bengkak kaki)
  • Buat regangan gerakan pergelangan kaki dan jari kaki
  • Kekal hidrasi dengan minum air yang mencukupi
  • Pastikan pengambilan nutrisi seperti kalsium dan magnesium yang mencukupi


BERAT BADAN BERLEBIHAN


Berat badan ketika hamil bertambah dengan banyak disebabkan oleh pengambilan kaborhidrat tanpa dikawal serta kurang aktif ketika hamil seperti kurang bergerak dan tidak melakukan senaman.

Berapakah berat yang perlu ditambah dan pengambilan kalori untuk sehari ketika hamil?


Tips mengawal berat badan

  • Makan hidangan kecil tetapi kerap
  • Pilih makanan ringan & sihat seperti protein dan buah
  • Ibu hamil hanya perlukan kalori tambahan sebanyak 300 Kcal sehari


KEGUGURAN RAMBUT



Keguguran rambut bukan hanya terjadi kepada wanita selepas bersalin sahaja tetapi ada juga sesetengah wanita hamil mengalami masalah keguguran rambut akibat perubahan hormon atau nutrisi yang tidak seimbang

Tips untuk elakkan keguguran rambut ketika hamil

  • Guna syampu dan perapi rambut yang lembut, organic dan natural, serta mengandungi Vitamin B7 (biotin) untuk menggalakan pertumbuhan rambut baru sesuai untuk masalah rmbut gugur
  • Urutkan kulit kepala supaya dapat merangsang dan melancarakan peredaran darah dibahagian kepala
  • Amalkan pemakanan yang sihat dan ambil vitamin prenatal seperti protein (untuk menguatkan rambut baru), zat besi, biotin (vitamin B7 berfungsi untuk membantu pertumbuhan rambut), Vitamin B, Vitamin C dan Zinc (Untuk diambil selepas bersalin membantu pertumbuhan rambut baru) 

Tahukah Anda? Nutrisi prenatal boleh memberikan perlindungan untuk folikel rambut dan menggalakkan pertumbuhan rambut


PERUBAHAN EMOSI


Perubahan emosi boleh disebabkan oleh:

  • Peningkatan hormon
  • Tekanan
  • Keletihan

  Ingat, kesihatan mental adalah sama pentingnya dengan kesihatan fizikal anda semasa hamil.

Tips untuk kawalan emosi

  • Dapatkan tidur yang mencukupi
  • Luangkan masa dengan pasangan anda
  • Luahkan perasaan pada pasangan anda.
  • Cuba bersenam yoga untuk ibu hamil atau aerobic exercise. Apabila anda melakukan senaman, pengeluaran hormone endorphin (hormon gembira) berlaku dan anda akan rasa lebih tenang dan emosi pun boleh dikawal
  • Ambil makanan berkhasiat dengan GI (indeks Glisemik) yang rendah seperti makanan/minuman yang kurang manis. Mengikut kajian, apabila anda memakan makanan segera, dan manis, akan menyebabkan anda semakin tertekan, rasa nak marah dan sukar untuk kawal emosi
  • Ambil vitamin prenatal seperti vitamin B (membantu mengurangkan tekanan perasaan), zat besi dan asid lemak omega 3 untuk dapatkan emosi yang lebih baik


JISIM TULANG BERKURANGAN

Semasa hamil, bayi dalam kandungan ibu hamil juga memerlukan kalsium yang mencukupi untuk perkembangan rangka tulang terutamanya pada 3 bulan yang terakhir. Jika ibu hamil tidak mendapatkan kalsium yang mencukupi, bayi anda akan menyerap apa yang diperlukan daripada tulang anda

Tips untuk pastikan jisim tulang sihat dan padat

  • Amalkan gaya hidup yang sihat (elakkan diri daripada orang yang merokok, jangan merokok atau minum alcohol)
  • Lakukan senaman ringan seperti berjalan kaki
  • Dapatkan kalsium dan mineral yang cukup untuk pembina tulang

Untuk makluman anda, pernah terjadi kepada seorang ibu selepas bersalin iaitu ketika kelahiran anak yang kedua, yang mana beliau kehilangan 2 batang gigi akibat daripada tidak mengambil susu mahupun sumber kalsium yang mencukupi sepanjang kehamilan. Ini kerana sepanjang kehamilan, bayi dalam kandungan akan menyerap sumber kalsium dari ibu sebanyak mungkin, dan apabila proses bersalin berlaku, kalsium ibu akan berkurangan dengan banyak. Oleh itu, pengambilan sumber kalsium adalah sangat perlu ketika hamil.


MABUK HAMIL



Cabaran yang dialami terutamaya pada peringkat awal kehamilan dan biasanya akan berlalu pada akhir trimester pertama. Namun ada juga ibu hamil yang kena mabuk hamil sepanjang kehamilan dan di akhir kehamilan sahaja. Ia disebabkan oleh perubahan hormone yang menyebabkan kepekaan menghidu ibu hamil sangat sensitif. Selain itu, ia juga boleh menjejaskan pemakanan ibu hamil

Tips mengurangkan masalah mabuk hamil

  • Makan sedikit tetapi kerap
  • Jika muntah, minum air yang mencukupi.
  • Cuba teh pudina
  • Ambil vitamin prenatal terutamanya vitamin B6 dan magnesium untuk bantu mengurangkan mabuk hamil. Ibu hamil juga boleh menghisap Peppermint ginger ataupun chewable C untuk mengurangkan masalah mabuk hamil.



Sebenarnya bukan hanya 6 cabaran yang bakal dilalui oleh ibu hamil, tetapi banyak lagi cabaran yang mungkin dirasai oleh ibu hamil. Tetapi, tidak semua ibu hamil yang merasainya, ada juga ibu hamil yang bertuah kerana sepanjang proses kehamilan, mereka tidak didatangi cabaran dan dapat melalui proses kehamilan dengan selesa.

Buat anda yang sedang hamil, jangan letakkan cabaran yang anda sedang lalui sepanjang kehamilan ini sebagai satu bebanan, tetapi jadikan ia sebagai satu memori yang manis dan pengalaman yang sangat bermakna buat anda, kerana setiap kehamilan itu adalah berbeza. Dan kehamilan itu adalah satu anugerah yang terindah dari yang Maha Esa.

Adakah anda sedang hamil? Bagaimanakah perjalanan proses kehamilan anda? Jom kongsikan diruangan komen bersama Atul dan rakan-rakan yang lain.

Anda nak tahu perkembangan bayi dalam kandungan anda? Sila klik Perkembangan Bayi Dalam Kandungan dan nak tahu apakah nutrisi terbaik sepanjang proses kehamilan? Jika nak klik Nutrisi terbaik untuk ibu hamil.

Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga bermanfaat


Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi Atul di +60195733761 (http://atulhamid.wasap.my)

---------------------------------------------------------------


LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Kedai Vitamin Kangar
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761



Continue Reading