Bayi Setahun Suspek Di Jangkiti HFMD


Sebanyak 3852 kes penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) dilaporkan pada minggu epid 29/2018 (15/07/2018 hingga 21/07/2018) berbanding minggu epid 28/2018 (08/07/2018 hingga 14/07/2018) sebanyak 2346 kes, dan ini menunjukkan peningkatan sebanyak 1506 kes (64.2%), begitulah laporan yang diperoleh daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkenaan wabak HFMD yang melanda Malaysia sejak suku tahu pertama lagi.

Dengar sahaja kes tentang HFMD, ibu bapa mana yang tak risau. Tambahan pula wabak HFMD ini menular dengan cepatnya. Sana-sini kita dengar berita tentang kanak-kanak kena jangkitan HFMD. Sampai ada sekolah yang digesa tutup serta mengakibatkan kematian dikalangan kanak-kanak. Tak senang hati dibuatnya. Tapi kalau benda dah nak jadi, kita berjaga-jaga sekalipun, siapa kita nak menghalang, kita hanya mampu ikhtiar untuk mencegahnya sahaja.

Macam Atul lah, sejak tersebarnya berita tentang HFMD, Atul dan suami memang elak untuk bawa anak-anak pergi pusat membeli-belah, elak dari pergi taman permainan, anak sulung balik dari sekolah mesti cuci tangan dan kaki sebelum pegang adik, dan memang banyak lebihkan masa dirumah sejak musim HFMD ini. Tetapi pada hari Isnin 6hb Ogos yang lalu, tiba-tiba anak Atul yang nombor 2 tu, Izz Aaqif kena demam pada sebelah petangnya. Walaupun demam tetapi Aaqif masih kelihatan aktif. Lega lah juga rasanya sebab tidak memerap dan merengek, Cuma kurang bersuara je. Tapi walaupun macam tu, tetap membuatkan Atul risau dan kerana budak-budak kalau demam memang perlukan perhatian lebih, untuk langkah berjaga-jaga.

Pada keesokan harinya, demam masih tak kurang, walaupun sudah letak "cool fever", sudah kerap jerlum, kerap mandi, dengan hanya pakaikan dypers sahaja. Adakala suhunya mencecah 38.9c. Tinggi kan? jadi, ikhtiar Atul, pada pagi selasa 07/08/2018 tu atul mandikan dengan Basic H Shaklee kemudian sapukan krim Herbal Blend pada badan Aaqif, sebab kedua-dua produk Shaklee ini membantu meredakan demam. Pada petang hari Selasa tersebut, tiba-tiba belakang bahu kanan Aaqif naik ruam (dalam hati Atul, ruam keluar sebab panas ni). Kemudian, ruam tu naik lagi ke bahagian belakang badan pulak. Ish, ruam apa pulak ni, tertanya-tanya Atul sendirian. Nak kata demam campak bukan, sebab kalau demam campak ruam naik di muka dulu, tapi Aaqif ni, dimuka langsung tak naik ruam. Mungkin demam ruam je ni. Suami pun kata begitu.

Keesokkan harinya, hari Rabu 08/08/2018, suhu badan aaqif dah normal, dan demam Aaqif sudah kebah. Tetapi ruam semakin banyak keluar di kaki & lengan (bahagian siku),  dan ruam dibahagian badan berkurangan, disebakan ruam semakin banyak keluar, atul teruskan juga sapu krim Herbal Blend dan mandikan Aaqif dengan Basic H. Asbab itu, Kulit yang ada ruam pun jadi lembut dan tidak kasar, tidak berair dan tak kering. Elok je nampaknya. Cuma ruam tu nampak pelik, macam lepuh-lepuh. Walaupun begitu, Aaqif tidak menggaru-garu di bahagian badan yang naik ruam itu.


Bayi Setahun Suspek Di Jangkiti HFMD

Disebabkan sudah masuk 4 hari ruam dibadan Aaqif tidak berkurangan malah semakin banyak, hari Jumaat 10/08/2018.  Atul bawa Aaqif pergi jumpa doktor di Klinik Kesihatan Beseri. Doktor kata bukan demam campak, tetapi suspect HFMD walaupun di mulut dan lidah tiada ulser tetapi ruam yang naik seperti lepuh ditangan, badan dan kaki juga merupakan tanda HFMD. Doktor kata lagi, sekarang wabak HFMD menular dengan cepat, jadi kita perlu lebih berjaga-jaga. Kanak-kanak yang tidak lalu makan dan minum itu, menunjukkan sistem antibodinya kurang dan telah dijangkiti HFMD. Atul bersyukur anak Atul masih lalu makan dan minum. Jadi, doktor suruh berjaga-jaga. Doktor kata pastikan anak banyakkan minum air putih. Disebabkan itu, Aaqif perlu dikuarantin sehingga Khamis 16/08/2018 iaitu sebanyak 10 hari. Dan Aaqif juga dapat ubat demam untuk persediaan jika demam dan ubat sapu. Tapi sampai sekarang ubat-ubat ini Atul tak buka lagi, sebab Aaqif pun tak demam, & Atul hanya guna Basic H dan Krim Herbal Blend sahaja. (Maaf ya doktor) tapi ubat-ubat ini masih Atul simpan untuk persediaan jika memerlukan.



Ubat Demam & Ubat Sapu dari Klinik Kesihatan

Selain dari ubat, Atul juga dapat Surat Cuti Tanpa Rekod untuk suami Atul selama 10hari.

Surat Pengesahan Penyakit

Sepanjang Aaqif kena ruam HFMD tu, Atul hanya mandikan aaqif dengan Basic H Shaklee dan Krim Herbal Blend. Selain itu, Atul juga ambil vita-C Plus 2biji sehari dan kerapkan bagi Aaqif menyusu sebab Aaqif masih menyusu badan. InsyaAllah ia juga membantu meningkatkan sistem imunisasi badan Aaqif.

Testimoni HFMD, kaki anak Atul sendiri

Kalau nak tahu, pada 10/08/2018 adalah hari dimana ruam paling banyak dikaki dan tangan aaqif, dan Alhamdulillah, pada hari Sabtu ruam di kaki Aaqif mengering dan berkurangan. Pada hari Ahad 12/08/2018 pula ruam dikaki semakin berkurangan.

Testimoni HFMD, hari ke 11, 17/08/2018
Ini gambar terbaru kaki Aaqif. Syukur sangat-sangat sebab ruam dah tiada, parut akibat HFMD pun semakin berkurangan.

Untuk makluman semua, 10/08/2018 hari tu Ulangtahun kelahiran Aaqif yang pertama. Ini bermakna Aaqif adalah bayi setahun yang disuspek terkena jangkitan HFMD

Dan Aaqif kini telah bebas kuarantin. Alhamdulillah. Walaupunbegitu, diharapkan semua ibu bapa masih perlu berjaga-jaga kerana wabak HFMD masih menular di Malaysia.



Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi Atul di +60195733761 (http://atulhamid.wasap.my)


---------------------------------------------------------------


LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Kedai Vitamin Kangar
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761


Sumber statistik: KKM

Continue Reading

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD)


Sejak bulan lalu, tidak kira di media sosial. kaca televisyen mahupun didada akhbar, isu utama yang hangat diperkatakan adalah berkaitan dengan wabak HFMD. Yang mana wabak ini menular dengan cepat hingga menyebabkan berlakunya kematian. Jadi, apakah HFMD ini?.

HFMD: APA YANG PERLU KITA TAHU?


Penyakit Tangan Kaki dan Mulut (HFMD)


APAKAH HFMD?

Penyakit Kaki, Tangan dan Mulut yang juga dikenali sebagai Hand, Foot and Mouth Disease (HFMD) adalah penyakit yang sering berjangkit di kalangan kanak-kanak. Tetapi orang dewasa juga boleh diserang penyakit ini.


PUNCA HFMD

Punca HFMD

Penyakit ini disebabkan jangkitan virus daripada kumpulan 'Enterovirus' iaitu meliputi Coxsackie A16 (COX A16) dan Enterovirus 71 (EV71). HFMD selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti dehidrasi, radang otak (encephalitis), kegagalan jantung & sistem pernafasan, dan paling teruk boleh menyebabkan kematian. Tempoh jangkitan virus antara 3-5 hari.

Penyakit ini merebak melalui sentuhan secara langsung dengan air liur, cecair hidung, cecair lepuh (blister) dan najis pesakit. Selain itu, penyakit ini juga boleh merebak melalui sentuhan pada permukaan objek atau alatan permainan yang tercemar dengan virus ini. Virus tersebar dan berjangkit kepada pesakit selalunya melalui:
  • Batuk dan bersin
  • Hubungan rapat seperti teman bermain
  • Berlaku sentuhan dengan cecair lepuh atau najis pesakit
  • Perkongsian peralatan makanan seperti sudu, garpu, cawan
  • Perkongsian peralatan peribadi seperti tuala, sapu tangan dan berus gigi

RISIKO JANGKITAN

HFMD ini boleh menjangkiti sesiapa sahaja. Tetapi kanak-kanak dibawah usia 5 tahun lebih berisiko untuk mendapat jangkitan HFMD. Kanak-kanak bawah usia 5 tahun ini juga berisiko untuk jangkitan berulang walaupun disebabkan oleh virus yang berbeza.

90% kes berlaku pada kanak-kanak berumur 5 tahun dan ke bawah.


TANDA-TANDA HFMD

Tanda-Tanda dan Gejala HFMD

Mereka yang dijangkiti HFMD akan menunjukkan satu atau lebih tanda-tanda dan gejala jangkitan seperti:
  • Kurang Selera Makan
  • Sakit Tekak
  • Demam
  • Luka di mulut (Ulser)
  • Ruam ditapak tangan dan kaki
  • Lepuh ditapak tangan dan kaki
  • Kelihatan Letih dan tidak bermaya

Selain ditapak tangan dan kaki, ruam juga boleh terjadi pada lutut, siku atau bahagian-bahagian bawah badan kanak-kanak. Ruam merah ini biasanya tidak gatal.

Kekeringan badan / dehidrasi mudah terjadi kerana pesakit kurang selera makan disebabkan sakit mulut, ulser dan sakit tekak

Selalunya, bayi yang dijangkiti HFMD tidak mahu menyusu atau makan kerana kudis dimulut mereka sangat menyakitkan


LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN

Langkah Pencegahan HFMD

Bagi memastikan kes HFMD ini terkawal daripada terus meningkat, beberapa langkah-langkah kawalan dan pencegahan yang perlu dititikberatkan, iaitu:
  • Utamakan dalam menjaga kebersihan diri
  • Penjagaan kebersihan persekitaran
  • Amalan mencuci tangan dengan betul
  • Pemeriksaan / saringan di pintu masuk (gatekeeping screening) taska / tadika / tabika / pra-sekolah dan sekolah
  • Nyahkuman permukaan yang tercemar
  • Elakkan daripada membawa kanak-kanak di pusat membeli-belah, taman permainan dan tempat awam yang sibuk
  • Memastikan pembuangan lampin pakai buang diurus dengan betul 
  • Pastikan sentiasa membawa 'hand sanitizer' 

Contoh Hand Sanitizer

NASIHAT BUAT IBU BAPA / PENJAGA

Sekiranya anak anda mempunyai gejala dan tanda-tanda HFMD

Nasihat Buat Ibu Bapa dan Penjaga Jika Anak Dijangkiti HFMD

  • Bawa segera ke hospital atau klinik berhampiran
  • Dapatkan nasihat daripada doktor secepat mungkin
  • Peka kepada sebarang perubahan tingkah laki anak-anak seperti kurang selesa dan mengantuk.
  • Galakkan anak supaya kerap mandi
  • Galakkan anak supaya banyak minum air putih
  • Sentiasa menjaga kebersihan diri, dan rumah 
  • Segera bawa anak ke hospital jika mereka tidak mahu minum atau makan, muntah berterusan atau mengantuk
  • Elakkan daripada menghantar anak yang mempunyai gejala HFMD ke tadika, taska atau sekolah
  • Pastikan sentiasa sapu dan bersihkan hidung serta mulut anak dengan tisu dan buang tisu yang telah digunakan dengan sempurna.


BAGAIMANA CARA UNTUK SAYA JAGA BAYI YANG DIJANGKITI HFMD?

Anda perlu tunggu selama 7 hingga 10 hari untuk penyakit ini reda. Tetapi, jika virus sudah merebak ke tangan, kaki dan mulut, mungkin masa yang lama diperlukan.

Walau bagaimanapun, anda boleh menjaga bayi anda dengan cara ini:
  • Di bawah nasihat doktor anda, cuba tangguhkan pemberian paracetamol kepada bayi.
  • Gel untuk pertumbuhan gigi juga boleh melegakan kesakitan bayi anda.
  • Untuk mengelak dehidrasi, terus beri susu badan, formula, atau air dan jus yang dicairkan untuk bayi yang sudah besar.

Clean, Wash, Protect merupakan produk Shaklee untuk mencegah HFMD

Basic H dan Air bertindak sebagai Hand Sanitizer

Herbal Blend Untuk Melegakan Ruam akibat HFMD
 
Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi Atul di +60195733761 (http://atulhamid.wasap.my)


---------------------------------------------------------------


LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Kedai Vitamin Kangar
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761



Continue Reading

Herbal Blend® Multi-Purpose Cream



Herbal Blend® Multi-Purpose Cream


Krim yang melegakan dan diuji secara klinikal ini berkesan untuk melembutkan kulit anda, termasuk kulit yang kasar dan keras pada lutut, siku dan kaki

Dengan kesejukan mentol dan tidak melekit

Dirumus daripada ekstrak tulen herba semula jadi yang sungguh menyegarkan termasuk:

Sage
Anti-bakteria, mengurangkan bengkak

Horse Chestnut
Bantu masalah eczema dan alergi pada kulit

Yarrow
Bantu sembuhkan luka, selesema, demam

Rosemary
Musuh serangga, nyamuk, ulat, lalat, kumbang


Krim ini juga sudah semestinya:
  • Mendapat kelulusan KKM
  • Mempunyai sijil HALAL
  • Tidak mengandungi PARABEN
  • Diuji secara KLINIKAL


1 tiub 113g
RM 37.50 sahaja
Untuk kegunaan berbulan-bulan



Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli dan dapatkan CASHBACK juga! Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.


Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi Atul di +60195733761 (http://atulhamid.wasap.my)


---------------------------------------------------------------


LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Kedai Vitamin Kangar
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

Continue Reading

Basic H² Organic Super Cleaning Concentrate





Basic H2

Basic 
 merupakan satu-satunya pencuci yang sangat diperlukan oleh mereka untuk menyelesaikan beribu-ribu kerja di rumah atau dimana juga anda berada.

Kaedah Mencuci Secara Semula Jadi Tanpa Racun (473ml)

Setiap botol Basic 
 Organic Super Cleaning Concentrate dengan kepekatan berganda ini sungguh selamat digunakan dan dilengkapi kuasa pembersihan yang tinggi untuk menanggalkan kotoran dan minyak dalam sekelip mata. Basic  juga berkesan untuk membersihkan tumpahan susu, mengelap tingkap, menyental kotoran degil, dan bermacam-macam lagi kegunaannya. Cubalah sendiri dan lihat betapa kagumnya anda!

Hanya Satu Pencuci Untuk Ribuan Kerja Rumah
  • Ultra-pekat: 16 auns boleh dicairkan menjadi 48 gelen pencuci berkuasa tinggi.
  • Pencuci serba guna: menanggalkan kotoran, gris dan minyak daripada sebarang permukaan yang boleh dicuci, di dalam dan di luar rumah.
  • Mencuci kotoran berminyak dan gris yang paling degil, tanpa meninggalkan kesan comot.
  • Dua kali lebih pekat berbanding rumusan Basic H² asal – hanya gunakan separuh sahaja.
  • Tidak perlu dibilas, tidak meninggalkan sebarang sisa sabun atau kesan palitan.

Gunakan Pada Sebarang Permukaan Yang Boleh Dicuci – Di Dalam atau Di Luar Rumah
  • Dinding, tingkap dan cermin
  • Kaunter dapur, jubin dan lantai
  • Peralatan
  • Dapur
  • Hiasan kayu
  • Periuk belanga
  • Perabot (Jangan gunakan dalam akuarium atau tangki air pengelap cermin kereta)

Cara Penggunaan Untuk Hasil Terbaik
Dapur, peralatan, perabot, hiasan kayu, dinding, keluli tahan karat, granit, marmar dan bilik mandi
  • 1⁄4 sudu teh + 16 oz. air dalam Penyembur Get Clean
Periuk belanga
  • 1⁄2 sudu teh + 1 gelen air suam
Tingkap dan cermin
  • 1-2 titis + 16 oz. air dalam Penyembur Get Clean
Lantai
  • 1 sudu besar + 1 gelen air
Kain benang biri-biri, nilon, fabrik berkualiti tinggi
  • 1⁄2 sudu teh dalam satu besen air suam

Tahukah Anda?
  • Kebanyakan pencuci serba guna mengandungi toksin yang boleh disedut atau diserap melalui kulit.
  • Pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon.
  • Pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan toksin saraf dan boleh merengsakan hidung.
  • Morpholine, sejenis toksin berbahaya, boleh mengakibatkan kerosakan hati atau buah pinggang.
  • Pencuci kaca mengandungi ammonia, sejenis racun yang boleh merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.

Basic H2 Tidak Mengandungi Bahan-Bahan Ini Mahupun Bahan Berbahaya Yang LainKeunikan Shaklee
1. Selamat
  • Tidak toksik
  • Tiada gas beracun
  • Tiada bahan kimia berbahaya
  • Tanpa pewangi
  • Lembut pada tangan anda
  • pH seimbang
  • Tanpa klorin
2. Berkesan
  • Amat berkesan menanggalkan minyak. Ultra-pekat: 16 oz. Boleh dicairkan menjadi 48 gelen.
3. Mesra Alam
  • Rumusan semula jadi daripada sumber yang mapan (diekstrak daripada jagung dan kelapa)
  • Mudah biorosot
  • Tanpa fosfat
  • Bungkusan yang boleh dikitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembetungan

1 botol 473ml
RM48.75

Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli dan dapatkan CASHBACK juga! Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.


Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi Atul di +60195733761 (http://atulhamid.wasap.my)

---------------------------------------------------------------


LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Kedai Vitamin Kangar
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761



Continue Reading

Ibu Pejabat (Home Office) Shaklee Malaysia

Di sini Atul sertakan alamat lengkap Ibu Pejabat Shaklee Malaysia

Home Office Shaklee Malaysia

Home Office (Ibu Pejabat) Shaklee
Shaklee Products (M) Sdn
Level 2, Sunway Geo Tower,
Jalan Lagoon Selatan,
Sunway South Quay,
Bandar Sunway,
47500 Subang Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

Telefon : 603.5622.3188
Toll Free : 1800.88.6577
Corporate Fax : 603.5622.3099
Customer Service Fax : 603.5622.3199
E-mel : customerinquiry@shaklee.com.my



Waktu Operasi Ibu Pejabat (Home Office) Shaklee Malaysia

Isnin hingga Jumaat:

10:00 am - 07:00 pm
Sabtu:
10:00 am - 07:00 pm

Disertakan juga beberapa gambar-gambar menarik yang telah diambil di dalam ibu pejabat Shaklee Malaysia

Sumber gambar: Google
Sumber gambar: Google

Sumber gambar: Google
Sumber gambar: Google
Sumber gambar: Google
Sumber gambar: Google

Itulah sahaja serba sedikit info berkaitan dengan "Home Office Shaklee Malaysia".
Terima kasih.


Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi Atul di +60195733761 (http://atulhamid.wasap.my)


---------------------------------------------------------------


LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Kedai Vitamin Kangar
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

Continue Reading