Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis | Pada hari Sabtu waktu cuti hari Depavali yang lalu, tiba-tiba suami Atul ajak pergi makan santai-santai diluar. Bukan makan di kedai tau, tapi makan dan lepak-lepak samada tepi air terjun atau tasik katanya. Atul pun apa lagi, on jer la. hehe

Lagipun nasi dan lauk untuk makan tengahari dah siap masak, bolehla bawa makanan tu je untuk berkelah. Alang-alang tak makan tengahari lagi walaupun dah hampir jam 2 petang. hehe

Walaupun pada mulanya langit kelihatan mendung dan kelabu, Atul pergi je. Kata Atul pada suami "Kita pergi je dulu, kadang-kadang sini mendung, tapi sana cerah. Kalau hujan nanti, kita pergi tempat lain pulak, kalau hujan juga, kita baliklah, bukan jauh pun" Suami Atul pun setuju. 

Jadi, teruslah kami menuju ke Empangan Timah Tasoh.

Untuk makluman semua, Empangan Timah Tasoh terletak 17 km dari bandar Kangar. Untuk ke Empangan Timah Tasoh, perlu melalui Jalan Kangar ke Padang Besar. 

Sesampai je di jalan masuk ke empangan, MasyaAllah panjangnya kereta beratur. Mereka nak pergi ke Tasoh Lake Resort by Tasoh Tasikku.

Tapi Atul pula nak pergi ke bahagian hujung, iaitu kawasan untuk lepak-lepak, ada yang bermandi manda, menenangkan fikiran, memancing, dan bergambar.

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Memandangkan ketika sampai cuaca cerah dan masih tidak ramai orang, jadi kami pun ambillah satu port. Parking kereta, bentang alas untuk duduk, dan pasang khemah hehe

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Anak-anak macam biasalah, nampak air "Ibu boleh mandi tak?"
"Ayah, boleh mandi tak?"

Plan dari rumah, nak lepak makan-makan je. Jadi, kami pun makanlah dulu. Almaklumlah, perut dah berlagu dangdut haha

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis
Ish gambar ni menggemukkanku. Pelik betullah

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis
Budak ni dari makan dalam khemah, pergi keluar khemah kacau ibu

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis
Inilah chairman nya. Lauk ni pun, bigboss yang masak

Alhamdulillah kenyang hehe

Selesai je makan, jalan-jalan ke air tengok pemandangan Empangan Timah Tasoh. Subhanallah, cantik sangat pemandangan disini

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Anak-anak duk main air, sampai basahlah seluar. Jadi, bagi la can pada mereka untuk mandi.

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Seronok anak-anak dapat main air hehe

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Disebabkan pemandangan di sini sangat cantik, so Atul pun amik kesempatan untuk ootd walaupun basah seluarku hehe

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis
dapat juga snap gambar sensorang hehe
Thanks to bigboss tolong tangkapkan gambar yang cantik :)

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis

Cantikkan pemandangan di Empangan Timah Tasoh ni. Tak rugi datang sini espcially korang yang suka selfie, snap gambar, dan seangkatan dengannya. 

Sebenarnya, air Empangan Timah Tasoh ni bersih, sebab tu berani lepaskan anak-anak bermain air dan mandi. Cuma, tona warna dan pencahayaan dalam gambar-gambar atul share ni menyebabkan nampak air tu bermacam-macam warna haha

Kesian anak-anak, tengah seronok-seronok mandi, tetiba rintik. hehe Jadi, setakat tu jelah mandinya, naik darat, terus bersiap untuk balik. 

Tapi kami tak terus balik, kami ke tempat lain pula, kebetulan kawasan tu tak hujan. Dimana? Tunggu di next entry okay. hee

Okayla, next time atul cerita tentang Tasik Cermin di Empangan Timah Tasoh pula. Dengar khabar pemandangan tasik cermin ni MasyaAllah, cantik sangat-sangat. 

Berkelah di Empangan Timah Tasoh, Perlis
Teaser Tasik Cermin Timah Tasoh; kredit Perlis Permai

Jom pi Perghlih :)

Atul Hamid
Suka tengok keindahan alam ciptaan Allah swt

Continue Reading

Petua agar minyak tidak meletop ketika menggoreng

Petua agar minyak tidak meletop ketika menggoreng | Siapa sini kalau menggoreng ayam @ ikan, minyak meletop-letop? 

Petua agar minyak tidak meletop ketika menggoreng

Okay ini petua yang selalu Atul amalkan untuk elakkan/kurangkan minyak meletop ketika menggoreng, sebab atul pun tak suka minyak meletop-letop ni, kalau meletop nanti mulalah menari-nari haha

Petua agar minyak tidak meletop ketika menggoreng

  1. Pastikan kuali dipanaskan dahulu sebelum masuk minyak (kalau kuali basah/berair, pastikan air kering dahulu)
  2. Masukkan minyak masak (ikutlah banyak mana yang awak nak) & biarkan minyak panas dahulu (tapi janganlah awak lupa sampai berasap pulak kuali tu, karang tak pasal-pasal berasap rumah)
  3. Letak sekeping asam keping yang telah di bilas
  4. Letak sedikit garam halus (jangan banyak karang masin pulak. Kalau atul, atul letak hujung sudu je)
  5. Sedia untuk menggoreng 
Notakaki:

"ketika awak gaulkan ayam/ikan dengan kunyit & garam, kuantiti garam letak SEDIKIT je tau, jangan letak banyak"

Karang tak pasal-pasal tekanan darah awak naik sebab masin. Ye la, dah la waktu menggaul letak garam, dalam minyak letak garam, tak ke masin jadinya,

Jadi nasihat Atul letak sikit je, sedang-sedang je okay, insyaallah okay je semuanya, sedap je jadinya. kalau buat masak kicap pun, boleh bertambah nasi tau.

Ekstra notakaki:

Tapi kalau meletop jugak, tutup je dengan tudung periuk (ni selalunya kalau goreng hati)

Doubel ekstra notakaki haha:

Tips ini boleh elakkan ikan/ayam yang awak goreng tu dari melekat di kuali. (tak best kalau melekat di kuali, habis isi ikan/ayam tu)

Macam mana kalau nak goreng ikan keli ya?

Untuk ikan keli, atau ikan-ikan yang banyak lendir, pastikan anda cuci ikan-ikan tu sampai hilang semua lendir-lendirnya. barulah tak meletop ketika menggoreng. Itu je caranya.

Semoga bermanfaat buat anda yang selalu minyak meletop-letop ketika menggoreng ☺

#atulhamid

 

 


Continue Reading

12 tanda awal kehamilan yang perlu anda tahu

12 tanda awal kehamilan yang perlu anda tahu | Setiap pasangan yang berkahwin, perkara yang paling dinanti-nantikan adalah kehadiran cahaya mata. Sudah semestinya si isteri berdebar-debar untuk detik itu. Mesti tertanya-tanya, adakah aku hamil? Macam mana nak tahu hamil ke tidak?

12 tanda awal kehamilan yang perlu anda tahu

Jadi, untuk menjawab persoalan yang sentiasa bermain diminda, disini Atul kongsikan beberapa tanda-tanda kehamilan yang perlu diketahui. Cuba perhatikan perubahan-perubahan yang berlaku pada diri anda. Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda dibawah ini, bolehlah membuat ujian kehamilan untuk mendapatkan kebenarannya.

Tanda-tanda awal kehamilan yang perlu diketahui

1. Tidak datang haid (menstruasi)

12 tanda awal kehamilan yang perlu anda tahu

Jika anda sedang hamil, anda tidak akan dating haid lagi. Ini kerana dinding rahim anda sedang bersiap sedia untuk proses kehamilan. Amat penting untuk anda mengetahui hari pertama haid anda yang terakhir. Ia untuk menentukan usia kandungan anda dan perkiraan tarikh bersalin. Perlu diingatkan bahawa tidak dating haid mungkin disebabkan oleh perkara lain juga. 

2. Pendarahan ringan dan kekejangan perut

Jika anda mengalami pendarahan ringan (tompok-tompok), berkemungkinan anda hamil diperingkat awal. Apabila persenyawaan telah berjaya, janin akan dibenamkan ke dalam dinding rahim bagi mendapatkan nutrien sepanjang tempoh kehamilan. Proses tersebut menyebabkan pendarahan ringan berlaku. Keadaan ni selalunya disertai dengan rasa kejang di perut.

3. Mengidam

12 tanda awal kehamilan yang perlu anda tahu

Salah satu tanda kehamilan yang sering berlaku adalah keinginan terhadap sesuatu, atau mengidam. Mengidam merupakan perkara biasa yang berlaku kepada ibu yang sedang mengandung. Ia disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku dalam tubuh ibu dan menyebabkan anda mengidam. Gejala ini selalunya terjadi pada aawal kehamilan, tetapi ada juga yang mengidam sampai waktu kelahiran

4. Mabuk hamil dan kurang selera makan

12 tanda awal kehamilan yang perlu anda tahu

Sesetegah wanita akan berasa mual, loya, alahan atau muntah. Ini merupakan tanda-tanda awal kehamilan. Keadaan ini selalunya dikenali sebagai mabuk hamil. Ini kerana berlaku perubahan hormon di dalam badan. Ia juga turut dikenali sebagai ‘morning sickness’ kerana selalu terjadi pada waktu pagi. Tetapi, adakalanya ia berlaku sepanjang hari dan dalam tempoh yang lama. Pastikan anda minum air secukupnya. Tetapi sekiranya anda masih lagi muntah setelah minum atau makan, dinasihatkan supaya berjumpa dengan doktor untuk dapatkan rawatan yang sesuai

5. Kerap membuang air kecil

Sekiranya anda hamil, salah satu tanda-tanda yang akan anda alami adalah kerap membuang air kecil. Ia terjadi kerana pundi kencing anda telah ditekan oleh rahim yang semakin membesar. Keadaan ini juga disebabkan kerja ginjal yang berlebihan sehingga menyebabkan pundi kencing cepat penuh. Keadaan ini biasanya akan berterusan sepanjang kehamilan. Satu nasihat buat anda adalah jangan tahan kencing.

6. Kelesuan dan mudah rasa mengantuk

Kerap merasa lesu dan mudah rasa mengantuk merupakan tanda-tanda anda sedang hamil. Keadaan ini berlaku kerana penghasilan hormon hCG akan mengawal atur rembesan hormon progesteron. Ia bukan sahaja memainkan peranan penting ketika hamil malah berperanan dalam mengawal atur kitaran tidur jaga individu. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup setiap hari.

7. Pening kepala

12 tanda awal kehamilan yang perlu anda tahu

Terdapat pelbagai jenis perubahan fisiologi yang dialami oleh wanita semasa hamil. Salah satu daripadanya adalah tekanan darah rendah. Hormon yang dirembeskan boleh menyebabkan salur darah mengembang. Perkara ini menyumbang kepada penurunan tekanan darah yang membuatkan anda pening. Kadang kala ada yang pengsan.

8. Payudara membesar dan warna areola menjadi gelap

Perubahan hormon boleh menyebabkan payudara anda mengalami perubahan. Segelintir waita payudara akan bengkak namun ia akan beransur-ansur hilang apabila badan anda sudah biasa dengan persekitaran hormon yang tinggi. Selain itu, puting (areola) anda akan menjadi gelap dan ukur lilitnya akan bertambah. Pastikan anda memakai baju dalam (bra) yang bersesuaian untuk mengurangkan kesakitan.

9. Pedih ulu hati

Perubahan hormon sewaktu hamil boleh menyebabkan otot sfinkter (bukaan pada hujung esofagus) mengendur. Perkara ini akan memudahkan pengaliran asid di dalam perut untuk memasuki esofagus yang menyebabkan pedih ulu hati. Anda dinasihatkan untuk makan dengan lebih kerap tetapi kuantiti yang kecil. Elakkan baring selepas makan. Jika teruk, dapatkan nasihat doktor segera.

10. Sembelit dan kembung perut

12 tanda awal kehamilan yang perlu anda tahu

Sama seperti simptom yang anda alami sebelum fasa pendarahan dalam kitaran haid, sembelit dan kembung perut merupakan salah satu tanda diawal kehamilan. Semasa anda hamil, perubahan hormon akan menyebabkan sistem penghadaman anda menjadi perlahan. Ia boleh menyebabkan anda mengalami kembung perut dan sembelit. Banyakkan mengambil makanan berserat bagi membantu melegakan simptom tersebut.

11. Suhu badan naik

Sekiranya anda berasa panas badan, dan suhu badan naik secara tiba-tiba, berkemungkinan anda sedang hamil. Kenaikan suhu badan boleh berlaku ketika anda mengalami ovulasi atau setelah persenyawaan berjaya. Namun begitu kenaikan suhu badan ini sukar untuk mengenalpasti samada anda hamil atau tidak sehinggalah anda membuat ujian kehamilan untuk mengesahkannya

12. Rasa berdebar-debar

Selain daripada mempunyai kaitan dengan penyakit kardiovaskular, rasa berdebar-debar juga merupakan salah satu tanda kehamilan di peringkat awal. Jumlah isipadu darah anda akan bertambah bagi menampung keperluan janin. Ini akan menyebabkan jantung anda berdegup 25% lebih laju berbanding dengan keadaan biasa. Jika anda mempunyai sejarah penyakit jantung, amat penting untuk anda berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan nasihat dan pemeriksaan fizikal.

Perlu diingatkan bahawa tanda-tanda awal kehamilan pada setiap wanita adalah berbeza. 12 tanda kehamilan yang Atul kongsikan diatas adalah antara tanda-tanda yang seringkali berlaku pada ibu-ibu hamil. Ada yang mengalami hanya 1 tanda, ada yang banyak, dan juga yang tidak sedar mereka sedang hamil. Apa-apapun, semoga perkongsian tanda-tanda awal kehamilan ini dapat membantu anda mengenalpasti dan lebih bersedia untuk menghadapi proses kehamilan. Akhir nasihat Atul, sekiranya anda mengalami tanda-tanda diatas, buatlah pemeriksaan samada sendiri dengan menggunakan "urine pregnancy test (UPT)" atau di klinik kesihatan yang berdekatan.

Baca juga:

Vitamin untuk ibu hamil

Mitos dan fakta tentang vitamin ibu hamil

Diet ketika hamil

Atul Hamid,
Ibu anak 2

Continue Reading

Sijil Halal Shaklee 2021

Sijil Halal Shaklee 2021

Tahun 2021 bakal menjelma, seperti biasa, apabila akan masuk tahun baru, Shaklee pasti akan mengeluarkan Sijil Halal Shaklee yang baru.

Shaklee memang sangat komited, dan bertanggungjawab untuk memastikan kualiti dan kehalalan setiap produk Shaklee yang akan masuk ke Malaysia. 

Sijil Halal Shaklee Tahun 2021
Sijil Halal Shaklee 2021
Sijil Halal yang dikeluarkan oleh ISA

Sijil Halal Shaklee 2021
Produk dalam Sijil Halal Shaklee 2021

Islamic Services of America (ISA) tersenarai sebagai salah satu Badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM.
Boleh klik direct link disini: Senarai Badan Islam yang Diiktiraf JAKIM

dan disini: Halal Accreditation (ISA)

Sijil Halal Shaklee 2021

Sijil Halal Shaklee 2021

Jadi, usahlah was-was lagi dengan produk Shaklee di Malaysia. Memang diyakini HALAL. Amalkan dengan Yakin.

Untuk sebarang pertanyaan berkaitan produk Shaklee, boleh hubungi Atul di 0195733761
Continue Reading

3 pilihan set kurus Shaklee paling popular

3 pilihan set kurus Shaklee paling popular


3 pilihan set kurus Shaklee paling popular | Memiliki badan yang kurus dengan berat badan yang ideal memang menjadi idaman setiap insan. Lebih seronok apabila kadar BMI berada pada paras normal, dan kita mempunyai tubuh badan yang sihat. Hendak melakukan aktiviti harian pun sangat seronok. Secara tidak langsung risiko untuk dapat penyakit berbahaya akibat berat badan berlebihan juga sangat rendah.

Tetapi bukan mudah untuk kurus, terlalu banyak cabaran yang perlu dihadapi, terutamanya seperti makanan. Maklumlah, Malaysia kan kaya dengan pelbagai aneka jenis makanan.

Tapi tidak ada yang mustahil, dengan keazaman yang kuat, impian untuk dapatkan berat yang ideal, badan yang langsing, BMI yang normal, dan badan yang sihat pasti akan tercapai.

Dengan adanya set kurus Shaklee, anda tidak perlu risau lagi kerana set kurus Shaklee ini telah membantu ramai pengguna mendapatkan berat yang ideal, badan yang langsing, dan BMI yang normal serta badan yang sihat

Set kurus Shaklee terbahagi kepada 3 pilihan

  1. Set kurus Shaklee (Basic)
  2. Set kurus Shaklee (Popular)
  3. Set kurus Shaklee (Optimum)

Set Kurus Shaklee (Basic)

3 pilihan set kurus Shaklee paling popular
Set Kurus Shaklee (Basic)

Dalam set kurus Shaklee (Basic), mengandungi dua jenis suplemen iaitu Herblax dan Lecithin. Kedua-dua suplemen ini adalah yang paling basic dan bajet untuk turunkan berat badan. Namun ramai yang telah berjaya dengan Set Kurus Shaklee (Basic) ini. 

Herblax diformulasi khas daripada campuran herba termasuk daun Senna. Herblax bertindak untuk mencuci usus daripada sisa kotoran yang tak diperlukan. Kotoran (Sisa dalam usus) yang tidak disingkirkan akan menyebabkan perut buncit dan mempengaruhi berat badan.

Lecithin pulak berfungsi untuk memecahkan lemak kepada saiz yang lebih kecil supaya ia mudah disingkirkan daripada tubuh. Lecithin Shaklee berasaskan bahan semulajadi iaitu kacang soya Non-Gmo.

Harga Set Kurus Shaklee (Basic) - RM 112.50


Set Kurus Shaklee (Popular)

3 pilihan set kurus Shaklee paling popular
Set Kurus Shaklee (Popular)

Set kurus Shaklee (Popular)
mengandungi tiga jenis suplemen iaitu Herblax, Lecithin dan ESP. Semua sedia maklum, bahawa Herblax dan Lecithin juga boleh didapati dalam set kurus Shaklee (Basic).

Penambahan ESP dalam set ini, sangat memainkan peranan penting dalam proses menguruskan badan dan menurunkan berat. ESP membantu memberikan rasa kenyang yang lama. Ini kerana ESP menyediakan Indeks Glisemik (Gi) yang rendah. Apabila perut kenyang, sekaligus membantu mengawal selera makan dan menurunkan berat.

Harga Set Kurus Shaklee (Popular ) - RM 273.50


Set Kurus Shaklee (Optimum)

3 pilihan set kurus Shaklee paling popular
Set Kurus Shaklee (Optimum)

Untuk dapatkan hasil terbaik dan cepat, adalah dengan mengamalkan set kurus Shaklee (Optimum). Dalam set kurus Shaklee (optimum) ada tambahan beberapa suplemen seperti Omega Guard dan Alfalfa.

Omega Guard mengandungi minyak ikan omega 3 berfungsi membantu pembakaran lemak termendap yang telah lama dan degil dalam tubuh seperti yang berada di perut, bawah kulit, dalam salur darah, dan lemak yang menyelaputi organ.

Alfafa pula bertindak sebagai agen detox. Berfungsi menyahtoksin dalam badan, darah dan membuang angin dan air yang berlebihan di dalam badan.

Harga Set Kurus Shaklee (Optimum) - RM 374
Dapat PERCUMA keahlian

Baca: 3 langkah set Kurus Shaklee bekerja

Wajib baca: Testimoni pengguna set kurus Shaklee yang telah berjaya turunkan berat badandan bentuk badan idaman

Sekiranya berminat untuk medapatkan set kurus Shaklee atau sebarang produk Shaklee yang, boleh hubungi Atul di 0195733761 atau klik gambar di bawah. Untuk dapatkan lebih penjimatan, sertailah keluarga Shaklee kami di sini dengan klik 'join now'.

3 pilihan set kurus Shaklee paling popular


Continue Reading