Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Cara pasang domain di blogspot dengan mudahSejak kebelakangan ni, ramai pula kawan-kawan Atul bertanyakan cara pasang domain di blog. Mereka ingin menukarkan alamat blog mereka dari blogspot ke dot.com. Sebelum Atul kongsikan langkah-langkah cara memasang domain, Atul nak ucapkan tahniah kepada mereka dan anda yang mengambil keputusan untuk menukarkan alamat blog anda dari blogspot ke dot.com. Dengan adanya domain di alamat blog anda ini, blog anda kelihatan lebih professional.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Oh ya, untuk makluman anda, langkah-langkah cara pasang domain dengan mudah yang Atul kongsikan ini adalah untuk anda yang membeli domain dengan akaun Go Daddy sahaja. Anda perlu memastikan setiap maklumat yang dikehendaki diisi dengan betul supaya tiada masalah yang akan dihadapi. Jadi, berikut adalah beberapa langkah cara memasang domain di blogspot;

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Login akaun blog anda, dari Dashboard > Setting. Kemudian cari Publishing

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Klik pada bahagian custom domain

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Kemudian, masukkan domain yang telah dibeli dengan betul. Contoh: atulhamid.com. Kemudian klik save.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Opps! Jangan terkejut sekiranya terpapar tulisan atau notis berwarna merah seperti berikut;

"We have not been able to verify your authority to this domain……… BUY A DOMAIN”

Sebenarnya notis yang terpapar itu adalah normal untuk kali pertama memasukkan domain dan bagi blogger yang belum melengkapkan rekod-rekod DNS yang diperlukan.

Untuk makluman anda, sebenarnya dalam notis yang terpapar  tadi terdapat dua (2) maklumat penting yang anda perlukan untuk menyiapkan proses pasang domain di blogspot nanti.

Anda dikehendaki salin atau simpan 2 maklumat tersebut untuk proses seterusnya. Contoh 2 maklumat penting yang telah dikeluarkan dari notis yang dipaparkan.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Contoh 2 maklumat yang telah Atul keluarkan dari notis di atas

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Jadi, jangan paksa untuk klik save ya, sebab memang tak boleh. Apa yang perlu dilakukan adalah terus ke langkah berikutnya.

Sila login akaun Go Daddy, iaitu laman web yang anda beli domain dot com tu

Kemudian klik my product

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Kemudian, klik Manage DNS

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Sekiranya paparan berbeza, pastikan anda mencari Manage DNS sampai jumpa juga hehe

Akan terpapar DNS Management > Records seperti gambar dibawah ini

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Kemudian klik Add

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Selepas klik Ádd akan terpapar seperti gambar dibawah ini.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Untuk lengkapkan rekod yang diperlukan, anda perlu masukan maklumat yang terdapat seperti di langkah 3. Terdapat 2 maklumat berbeza yang di perlu anda rekod, iaitu

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Pertama sekali, anda perlu masukkan www pada Host dan ghs.google.com pada Points To dan klik save. Jika tiada masalah terus ke langkah ke-12.

Tetapi perlu diingatkan! Sekiranya anda masukkan langkah ke-11, tetapi keluar notis seperti dalam gambar dibawah, 

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Ini bermaksud, ada 2 rekod yang sama. Jangan panik ya. Ikut langkah yang Atul berikan ini.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Jangan lupa save ya.

Kedua, masukkan maklumat kedua yang tertera di langkah ke-10 dan pastikan save ya!

Setelah siap kedua-dua maklumat ini dimasukkan, TAHNIAH anda telah berjaya memasukkan rekod DNS yang diperlukan untuk pendaftaran domain.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Tapi ada beberapa perkara yang perlu anda buat lagi sebenarnya.

Anda perlu masukkan ke akaun blogger anda, iaitu  Dashboard > Settings > Publishing > Custom Domain. Kemudian masukkan domain anda, iaitu www.(nama-domain-anda).com dan klik Save.

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Kemudian pastikan anda tick pada butang Redirect domain

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Okay, dah siap. Sekarang anda boleh refresh untuk lihat alamat blog anda bertukar dari blogspot ke dot.com. 

Yeay! Dah berjaya!

Oh ya, sekiranya selepas refresh blog tetiba terpapar di screen THIS SITE CAN'T BE REACHED jangan panik ya!

Anda cuma perlu login akaun Go Daddy sekali lagi. Kemudian pergi ke My Product

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah

Kemudian, klik Manage DNS

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


dan scroll ke bawah sampai jumpa FORWARDING seperti gambar dibawah

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah


Kemudian, klik edit (gambar pensil) dan masukkan domain anda secara penuh iaitu www.domain-anda.com contoh; www.atulhamid.com

Cara pasang domain di blogspot dengan mudah
Dan ikut sahaja setting seperti dalam gambar diatas, kemudian jangan lupa tekan save.

Sekarang anda boleh refresh blog anda dan lihat hasilnya.


Yeay! Tahniah Atul ucapkan kerana anda telah berjaya pasang domain di blog anda dengan jayanya.

Selamat berblog Atul ucapkan 😊

#atulhamid

4 comments:

  1. Info berguna...terbaik lah 👍

    ReplyDelete
  2. Menarik infonya. Lengkap satu persatu cikgu buat tutorial 🥳🥳

    ReplyDelete
  3. Terima kasih. Cuma nk tanya, saya dh set up ikut step by step. kenapa blog sy tak jd cam Cik Atul, ada https://www.aulhamid.com

    Saya punya just jd http:// kat depan dan naik lambang not secure.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah, baca dan komen di blog Atul ;)