Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ketatkan Lutut Yang Longgar


Ketatkan lutut dengan Collagen!

Mula-mula saya tak percaya Collagen boleh bantu ketatkan lutut yang longgar. Walaupun saya tahu secara teori yang ligamen / tisu tu perlu ada collagen untuk dikuatkan strukturnya.

Jadi saya ikhtiar konsisten Shaklee Collagen Powder. Alhamdulillah, lutut saya semakin ketat dan kuat.

Jadi saya pun bantu juga sahabat saya untuk masalah sama

Dan dia pun ada rasa perbezaannya seperti testimonial dibawah. Alhamdulillah, dengan izinNya, lutut kami sihat dan mampu menjalankan tugas dan beramal.

Jom ikhtiar dengan Collagen Shaklee!


Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ketatkan Lutut Yang Longgar

Untuk keterangan lanjut tentang kolagen, boleh hubungi Atul di +60195733761 atau klik gambar di bawah ini.

Testimoni Shaklee Collagen Powder Ketatkan Lutut Yang Longgar


---------------------------------------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di atulhamid88@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

Continue Reading

Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ligamen Koyak


[CollagenEffect]
.
Sebut kolagen, mesti banyak kaitkan dengan cun dan cantik. Normallah tu sebab dah banyak orang buat treatment macam-macam gaya untuk kolagen ni terutamanya untuk cantik gitu.
.
Adakah saya consume Collagen untuk cantik? Opss..tu bonus yang dapat kulit licin dan maintain tegang.

Saya consume sebab lutut!
.
9 tahun lepas, semasa masih aktif main Bola Sepak, lutut kiri diuji dengan ACL (The anterior cruciate ligament) ! Putus ligamen all over lutut menyebabkan 80% damage menyebabkan lutut saya 'longgar'; bertongkat 2 minggu tapi takut nak pergi operate. Tahan bertahun biar je lutut camtu. Efeknya? susah nak jalan jauh dan angkat barang berat sambil jalan, pasti rasa sengal dan kebas waktu malam. Nak jogging atau aktif berjalan sambil bawa beg berat serta membuat beberapa aksi bersukan yang gunakan lutut, tak dapat dibuat secara kasar dan aktif. Walaupun begitu, Alhamdulillah masih ada kaki. Saya gagahkan juga 


Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ligamen Koyak

.
Tahun 2012 braru kenal Collagen. Tapi tak consume lagi ~ mula aktif sejak Januari 2014! Selepas tahu yang collagen ni bisa diperlukan untuk kekuatan Rawan. Consume dan Alhamdulillah, saya dapat rasakan lutut kiri jadi lebih kuat dari sebelum.Walaupun dah lama saya tak pergi checkup untuk tengok condition lutut. Since saya mampu berjalan jauh tanpa rasa sengal dilutut untuk jangka masa lama, dah cukup syukur sangat, especially masa dukung Faheem, mampu bertahan lama dan berjalan sambil mendukung dan menggalas beg (agak-agak dalam 30kg la beban dibawa) still
steady, lutut takgegau la kiranya.

Alhamdulillah. Side effect lain? Kulit Gebu? haha..kena rasa sendiri la perbezaannya

Yang penting, jaga kesihatan sebelum sakit, insha Allah. 

Testimoni: Encik Firdhaus Zulkefli


Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ligamen Koyak


Baca juga:
Info Kolagen Shaklee
Ramuan Kolagen Shaklee
Fakta tentang kolagen yang wajib anda tahu


Untuk keterangan lanjut tentang kolagen, boleh hubungi Atul di +60195733761 atau klik gambar di bawah ini.



---------------------------------------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di atulhamid88@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

Continue Reading

Sakit Sendi Lutut: Punca, Siapa Berisiko dan Cara Hilangkannya


SAKIT SENDI LUTUT adalah satu penyakit yang biasa dialami sebilangan besar masyarakat bukan sahaja di Malaysia malah di seluruh dunia. Antara sebabnya adalah keradangan, tulang rawan mula haus dan terhakis, serta paras kolagen dalam tulang rawan yang berkurangan. Keadaan ini akan menyebabkan kualiti hidup terjejas sehingga mengganggu aktiviti harian.



Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen


Tanda-tanda menunjukkan anda mengalami sakit sendi lutut:
  • Sakit yang teramat sangat pada bahagian lutut apabila bergerak
  • Kesukaran untuk membengkokkan atau meluruskan lutut
  • Pembengkakan lutut
  • Lutut menjadi kemerah-merahan
  • Lutut sering berbunyi bagi penyakit osteoarthritis lutut
  • Kekejangan sendi sering berlaku
  • Otot betis menjadi kecut bagi penyakit osteoarthritis lutut

Punca berlakunya sakit sendi lutut:
  • Peningkatan usia
  • Masalah kegemukan dan berat badan berlebihan
  • Kerap berdiri dalam masa yang lama
  • Genetik (Ahli keluarga mempunyai sejarah radang sendi lutut)
  • Melakukan aktiviti lasak dan bersukan terlampau aktif
  • Kerap mencangkung
  • Mengamalkan gaya hidup yang kurang sihat
  • Salah mengangkat bebanan
  • Kecederaan akibat terjatuh
  • Kehilangan paras kolagen dalam tubuh

Siapa berisiko tinggi untuk mendapat penyakit sendi lutut:



Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen
  • Golongan tua (Warga emas) dan sudah berumur
  • Golongan obesiti
  • Ahli sukan yang sering melakukan pergerakan pantas seperti pemain bola sepak
  • Melakukan kerja sambil berdiri dalam tempoh yang lama

Langkah mencegah dan mengurangkan risiko kecederaan lutut



Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen
  • Bersenam secara berkala
  • Melakukan aktiviti regangan sebelum dan selepas bersukan
  • Mengamalkan gaya hidup sihat

Cara mengatasi sakit sendi lutut:



Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen
  • Melakukan senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu
  • Tuam lutut dengan menggunakan sebotol air suam dengan meletakkannya di bahagian lutut. Biarkan seketika sehingga anda berasa lega.
  • Mandi air suam selama 20 minit, cara ini membantu meredakan kesakitan sendi lutut.
  • Bagi individu obes, amalkan pemakanan sihat dan cuba untuk mengurangkan berat badan
  • Mengamalkan pengambilan makanan seperti sup kaki ayam, sayur hijau dan buah-buahan yang kaya dengan Vitamin C dengan mengikut kadar yang telah ditetapkan
  • Jika masih sakit ambil ubat penahan sakit atau ubat antiradang yang membantu meredakan dan menghilangkan kesakitan lutut. Namun pastikan anda mendapatkan nasihat doktor pakar terlebih dahulu sebelum membuat sebarang rawatan di rumah.
  • Jika masih berterus, kemungkinan pembedahan perlu dilakukan untuk menyelesaikan masalah sakit sendi lutut ini. Selepas itu, perlu melakukan fisioterapi dalam tempoh yang ditetapkan.
  • Atau, anda juga boleh mengamalkan pengambilan suplemen kolagen setiap hari sebagai ikhtiar untuk mengurangkan sakit sendi anda

Kenapa Kolagen?

Protein yang paling banyak terdapat di dalam badan kita adalah kolagen. Kolagen adalah komponen utama tisu penghubung dalam badan yang memainkan peranan penting dalam memberikan sokongan dan keanjalan kepada tisu penghubung, seperti tulang rawan, tulang, tendon,  ligamen dan kulit. Walaupun kolagen sangat dikenali untuk membantu dalam kecantikan kulit. Namun, manfaat kolagen juga sangat memainkan peranan penting terhadap seluruh tubuh termasuk kesihatan sendi.


Ketahui: Fakta tentang kolagen




Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen


Apa yang berlaku sekiranya kolagen berkurangan dalam tubuh?

Kekurangan kolagen akan mengakibatkan tulang lutut lebih besar daripada rangka lutut sehingga menyebabkan keradangan lutut berlaku. Secara tidak langsung menyebabkan sakit sendi lutut berlaku


Ketahui: Tanda-tanda kekurangan kolagen dalam tubuh


Bagaimana Kolagen dapat membantu atasi masalah sakit sendi lutut?

50% daripada tulang rawan memang terdiri daripada kolagen. Kolagen inilah yang membantu mengekalkan kepadatan, kekuatan dan merangsang pertumbuhan tulang rawan. Selepas umur 25 tahun, Pengurangan kolagen mula berlaku termasuk kolagen dalam tulang rawan (Cartilage).

Tulang rawan adalah lembut, berbentuk kenyal yang melindungi hujung tulang di setiap sendi. Peningkatan umur dan pergerakan secara berterusan akan mengakibatkan tulang rawan kehausan. Akibatnya, tendon dan ligamen akan meregang, dan tulang akan bergesel antara satu sama lain, lalu menyebabkan sakit sendi berlaku. Kolagen memberikan sokongan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu tulang rawan, serta melegakan keradangan sendi dan kesakitan yang berlaku.


Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen?


Walaupun badan boleh menghasilkan kolagen dengan sendiri, tetapi apabila semakin berusia, paras kolagen dalam tubuh semakin berkurangan sehingga tidak mampu menampung keperluan kolagen & menyebabkan pengambilan kolagen tambahan sangat diperlukan. Jika dibiarkan paras kolagen terus berkurangan, pelbagai masalah kesihatan akan muncul dikemudian hari, antaranya seperti sakit sendi lutut.

Di bahagian sendi, terdapat Kolagen Jenis II. Ia merupakan bahagian tubuh yang lebih cenderung untuk haus dan terhakis. Jadi, untuk memilih suplemen kolagen, pilihlah yang mengandungi kolagen jenis II dan bertindak sebagai bahan aktif untuk menyokong kesihatan sendi kerana kolagen jenis ini membantu memberi keselesaan dan menyokong sendi lemah. Kolagen jenis ini juga sangat bermanfaat kepada mereka yang mengalami ketidakselesaan dan kesakitan di bahagian sendi, terutamanya dikalangan warga emas, ahli sukan, dan pesakit arthritis.



Antara fungsi kolagen terhadap sendi adalah:

✔ Memberi keselesaan terhadap sendi
✔ Menjaga rangka lutut
✔ Memelihara tulang rawan daripada terhakis
✔ Melancarkan pergerakan sendi lutut
✔ Menguatkan tulang lutut

Berikut merupakan antara kajian klinikal terhadap penggunaan suplemen collagen dalam membantu masalah sakit sendi lutut:

“Penggunaan kolagen selama 24 minggu membantu kurangkan sakit sendi 147 orang atlet.”  ClarkK.L et.all (2008)
“Pembaikan yang ketara tisu lutut berbanding dengan kumpulan kawalan selepas 48 minggu dengan suplemen kolagen” dGEMRIC Study

Antara cadangan suplemen kolagen terbaik adalah Shaklee Collagen Plus Powder.


Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen


Berikut merupakan salah satu testimoni kolagen Shaklee untuk sakit sendi lutut:


"Mak saya kena sakit lutut yang agak kronik, bila tengok mak susah nak berjalan, solat pun terpaksa duduk, kadang sampai terpaksa mengesot kat lantai, hati anak mana tak luruh tengok mak dalam keadaan camtu, saya pulak duduk jauh dari mak. Bila baca khasiat Kolagen Shaklee (SCP) terus orderkan mak dua kotak setiap bulan, dah 2 bulan mak makan, tetiba mak whatsapp "Sekarang bila solat lutut mama dah tak sakit dah, dah boleh jalan macam biasa" Allah, Allah, menitik air mata bila baca whatsapp yang mak bagi. Walaupun harga agak pricey, tapi nak dibandingkan dengan nilai kasih ibu dna kesihatan mak, kasih ibu lebih mahal. Kawan-kawan mohon doakan agar Allah berikan kesihatan berpanjangan buat kedua ibu bapa saya ye" - Testimoni: Puan Fazlina Shamsuddin.

Bagaimana Shaklee Collagen Plus Powder (SCP) bantu mengurangkan sakit sendi lutut?

Collagen Powder membekalkan kolagen premium 4,000mg Red Snapper Scales Collagen, yang sangat cepat diserap oleh tubuh.

Shaklee Collagen Powder juga menyediakan molekul yang kecil iaitu sebanyak 1000 dalton. Molekul kecil ini mempunyai penyerapan yang lebih tinggi dan memiliki kadar penyerapan paling optimum.

Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen

Kadar penyerapan yang maksima ke dalam tubuh sangat membantu proses baikpulih tulang rawan, otot dan ligamen pada lutut yang tidak sihat, sekaligus beri kelegaan pada sakit lutut tanpa sebarang kesan sampingan.

Apabila penyerapan kolagen ini berlaku ke dalam badan, secara perlahan-lahan akan membantu memperbaiki bahagian-bahagian yang rosak serta menggantikan kolagen yang semakin menghilang. Lama-kelamaan bengkak dan keradangan akan beransur pulih dan struktur tulang rawan akan berfungsi dengan lebih baik.

Oleh itu, individu yang mengalami sakit sendi lutut digalakan mengamalkan SCP dengan konsisten. Mengikut ujian klinikal, SCP memberi kesan positif seawal 8 minggu dan ada juga yang dapat tindak balas seawal 3 hari. Hal ini mengikut tindakbalas rangsangan tubuh individu.

Kolagen bersifat elastik dan sangat kuat. Anda akan dapat rasakan perbezaan setelah mengamalkan Shaklee Collagen Plus Powder ini.


Keistimewaan Shaklee Collagen Plus Powder Shaklee adalah:


Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen


Harga sekotak Collagen Powder ialah RM298 sahaja (15 sachets). 

Para saintis Shaklee menyarankan penggunaan Collagen Shaklee selama 8 minggu atau 2 bulan berturut-turut untuk mendapatkan hasil yang optimum.

Penggunaan 2 bulan kolagen memerlukan 4 kotak Collagen Powder bernilai RM1,192 sahaja. 
(Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli! Klik di sini )

Baca juga: Info tentang Kolagen Shaklee


Kesimpulannya, jangan biarkan diri anda atau insan tersayang menanggung derita akibat sakit sendi lutut. Amalkan pengambilan kolagen hari ini juga. Ini kerana kolagen sangat membantu anda mengurangkan masalah berkaitan sakit sendi lutut. Sekaligus mengembalikan keceriaan hari mereka.


Baca juga:

Fakta tentang kolagen
Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ligamen Koyak
Testimoni Shaklee Collagen Powder: Ketatkan Lutut Yang Longgar

Bagaimana Cara Menghilangkan Sakit Sendi Lutut Dengan Kolagen

Continue Reading

13 Kebaikan Kolagen Untuk Kulit


Ahli dermatologi Debra Jaliman, M.D., menerangkan, kolagen adalah "protein yang paling banyak di kulit, yang membentuk 75% hingga 80% kulit anda."

Beliau juga menyatakan dengan mengambil kolagen telah terbukti mempunyai sifat antioksidan yang berfungsi melindungi kulit dengan menghadkan pengeluaran radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel kulit.

Berikut adalah 13 Kebaikan Kolagen Pada Kulit


13 Kebaikan Kolagen Untuk Kulit
13 Kebaikan Kolagen Untuk Kulit
Membaiki Penampilan Kulit
Kolagen mampu memperbaiki penampilan kulit dengan meminimumkan garisan dan kedutan, keanjalan dan tekstur kulit.

Antipenuaan


13 Kebaikan Kolagen Untuk Kulit
Kebaikan Kolagen Untuk Kulit: Antipenuaan
Dengan adanya kolagen yang cukup, dapat membantu mengurangkan saiz liang pori, kedutan dan garis-garis halus yang kelihatan

“Beberapa kajian menunjukkan bahawa suplemen kolagen boleh membantu memperlahankan penuaan kulit anda dengan mengurangkan kedutan dan kekeringan”

Menghidratkan
Pengambilan kolagen yang cukup memberi kulit yang lembap lalu mengurangkan rasa kekeringan dan masalah kulit mengelupas.

“Dalam satu kajian (2016), wanita yang mengambil suplemen yang mengandungi 2.5-5 gram kolagen selama lapan minggu menunjukkan penghidratan kulit yang meningkatkan, mengalami pengurangan  kekeringan kulit yang ketara dan peningkatan keanjalan kulit berbanding mereka yang tidak mengambil suplemen”

Mengembalikan Keanjalan Kulit


13 Kebaikan Kolagen Untuk Kulit
Kebaikan Kolagen Untuk Kulit: Kembalikan Keanjalan Kulit
Kerana kolagen terdapat di dalam lapisan dermis kulit, ianya membantu meningkatkan ketegangan kulit, keanjalan dan membuat kulit lebih lembut.

“Wanita yang mengambil suplemen menunjukkan peningkatan keanjalan kulit dalam kajian 2014.”

Melicinkan
Membantu meningkatkan kelembutan dan kelicinan kulit sekiranya mempunyai paras kolagen yang secukupnya.

Baca juga: Bahaya Suntikan Kolagen

Mencerahkan


13 Kebaikan Kolagen Untuk Kulit
Kebaikan Kolagen Untuk Kulit: Mencerahkan

Untuk yang bermasalah jeragat dan pigmentasi, elok sangat amalkan kolagen kerana kolagen membantu mengurangkan pigmentasi, memperbaiki tona kulit dengan lebih cepat sekaligus menangani masalah jeragat.

Tips untuk elakkan kehadiran jeragat dikemudian hari adalah dengan megoleskan krim SPF pada kulit untuk melindungi daripada sinaran UV secara terus

Menghalang Pertumbuhan Jerawat
Kolagen juga membantu membantutkan kehadiran jerawat pada kulit

Kulit lebih elastik
Mengambil suplemen kolagen boleh menggalakkan pengeluaran protein lain yang membantu membentuk kulit lebih elastik dan elastin

Kulit lebih tebal


13 Kebaikan Kolagen Untuk Kulit
Kebaikan Kolagen Untuk Kulit: Kulit Lebih Tebal
Dr. Jaliman berkata. "Pengambilan kolagen akan membuatkan ketumpatan kolagen dalam dermis meningkat dengan ketara, jadi kulit menjadi lebih tebal dan garisan penuaan akan berkurangan." Ini akan membantu anda kelihatan lebih muda, sekaligus membuatkan kulit lebih tebal, licin, anjal dan tegang.

Kulit berseri
Salah satu faedah kolagen yang paling terkenal ialah keupayaannya untuk menjadikan kulit berseri yang bercahaya. Protein penting ini memberikan keanjalan kepada kulit, membantu ia kelihatan lebih muda dan sihat.

Mengurangkan selulit
Kolagen juga boleh membantu mengurangkan penampilan selulit yang degil.

“Kajian secara rawak pada tahun 2015 terhadap wanita seramai 105 orang, berumur antara 24 hingga 50 tahun yang mengambil kolagen peptida selama enam bulan menunjukkan peningkatan yang jelas dalam tekstur kulit dengan mengurangkan masalah selulit”

Menyuburkan
Selain kulit, dengan kolagen yang cukup, rambut pun akan lebih bersinar dan lebat. Kuku juga akan jadi kuat dan sihat.

Menegangkan
Di samping kulit, kolagen juga berfungsi menegangkan dan menganjalkan payudara dan punggung

Selain untuk kecantikan kulit, kebaikan kolagen juga menyokong kesihatan sendi dan menguatkan tulang. Ia juga membantu mengekalkan otot di dalam mata supaya lembut.

Baca: Kenapa Perlu Ambil Kolagen Hari Ini!

Itulah kebaikan kolagen terhadap kulit yang perlu anda tahu. Menurut Dr. Jaliman juga, "Pengambilan kolagen dapat meningkatkan keanjalan kulit dan membantu proses pembaikan kulit tubuh anda, sehingga mendorong tubuh anda membentuk kolagen baru.” Oleh itu, dengan adanya kandungan kolagen yang cukup dalam badan, selain membantu kulit kelihatan lebih sihat, ia juga menjadikan anda kelihatan lebih muda daripada usia sebenar.

Sumber: National Center fo Biotechnology Information


Baca juga: 
Ciri-ciri Memilih Kolagen Terbaik
Tanda-Tanda Kekurangan Kolagen 
Punca Kehilangan Kolagen Dalam Tubuh


Continue Reading

Decoupage Giveaway by Mummy Ayu



Sebenarnya ini giveaway ke-3 yang Atul sertai. Decoupage Giveaway by Mummy Ayu menawarkan hadiah eksklusif dari hasil tangan Mummy Ayu sendiri dan hadiahnya diterbangkan dari Bangkok tau.

Eh, giveaway ini berlangsung seminggu je dan ia akan tamat pada 30hb Julai ini. Jadi, pada mana-mana blogger yang belum join, jomla join sekarang. Mana tahu ada rezeki awak untuk menang. Secara tidak langsung bolehlah tambah follower.

Saya follow awak, Awak follow saya, tak gitu. hehe

Oh ya, kalau nak join, klik lah banner di atas ni ya. All the best! 


Continue Reading

Tips Minyak Tidak Meletop Ketika Menggoreng

Okay hari ini Atul nak kongsikan tips agar minyak tidak meletop ketika menggoreng 💥💥 ke        ke

Siapa sini kalau menggoreng ayam @ ikan, minyak meletop-letop 🙋🏻 pop pop 💥💥

Okay ini tips yang selalu Atul amalkan untuk elakkan minyak meletop ketika menggoreng, sebab atul pun tak suka minyak meletop-letop ni, mulalah menari 💃🏻 je nanti 🤣

Tips Minyak Tidak Meletop Ketika Menggoreng
Tips Minyak Tidak Meletop Ketika Menggoreng

1. Pastikan kuali dipanaskan dahulu sebelum masuk minyak (kalau kuali basah/berair, pastikan air kering dahulu)

2. Masukkan minyak masak (ikutlah banyak mana yang awak nak) & biarkan minyak panas dahulu (tapi janganlah awak lupa sampai berasap pulak kuali tu 😂 karang tak pasal-pasal berasap rumah)

3. Letak sekeping asam keping yang telah dibilas

4. Letak sedikit garam halus (jangan banyak karang masin pulak 😅 kalau atul, atul letak hujung sudu je)

5. Sedia untuk menggoreng 😁

NOTA:
"Ketika awak gaulkan ayam/ikan dengan kunyit & garam, kuantiti garam letak SEDIKIT je tau, jangan letak banyak"

Karang tak pasal-pasal tekanan darah awak naik sebab masin 😂 ye la, dah la waktu menggaul letak garam, dalam minyak letak garam, tak ke masin jadinya,

Jadi nasihat Atul letak sikit je, sedang-sedang je okay, insyaallah okay je semuanya, sedap je jadinya. kalau buat masak kicap pun, boleh bertambah nasi tau 😆

EKSTRA NOTA:
Tapi kalau meletop jugak, tutup je dengan tudung periuk 🤣 (ni selalunya kalau goreng hati 💙 ayam lah)

ESKTRA NOTA:
Tips ini boleh elakkan ikan/ayam yang awak goreng tu dari melekat di kuali juga. (Tak best kalau melekat di kuali, habis isi ikan/ayam tu 😂)

Semoga bermanfaat buat anda yang selalu minyak meletop-letop ketika menggoreng 😉

#atulhamid


Continue Reading

Bahaya Suntikan Kolagen



KOLAGEN memang tidak asing lagi dalam dunia kecantikan. Banyak produk kecantikan mengandungi kolagen seperti krim, syampu, losen, serta makanan tambahan dan tidak lupa juga dalam bentuk suntikan.

Suntikan kolagen sering mendapat sambutan hangat untuk mereka nampak lebih cantik dengan cepat. Selain itu, suntikan kolagen juga mampu menghilangkan bekas parut jerawat, garisan halus, kedutan, membentuk bibir dan pipi lebih anjal.

Walaupun begitu, masih ramai yang keliru tentang keselamatan suntikan kolagen samada suntikan kolagen ini bahaya atau tidak. Tetapi ramai jugak yang tidak tahu, sebenarnya pengambilan suntikan kolagen ini memberi lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Sebab itu sejak awal tahun 2000, suntikan kolagen telah diharamkan penggunaannya dalam bidang kosmetik. Hanya pengambilan dalam bentuk makanan tambahan sahaja dibenarkan.

7 bahaya suntikan kolagen yang perlu di ketahui

Bahaya Suntikan Kolagen

1. Alahan

Suntikan kolagen banyak menggunakan bahan yang berasal daripada jaringan kulit haiwan lalu menyebabkan timbulnya alahan terhadap pengguna. Ini berkemungkinan ia tidak sesuai dengan sel atau tisu badan manusia.

Ini kerana prosesnya sama seperti memasukkan benda asing ke dalam tubuh, maka badan manusia juga akan menolak kolagen itu disebabkan tidak keserasian.

Hal ini mungkin membawa kesan seperti alahan teruk, atau lebih memudaratkan seperti kematian

Kaedah suntikan fillers yang dihasilkan daripada bahan jenis Hyaluronic Acid sahaja di benarkan. Ini disebabkan kesesuaiannya hampir 95 peratus dengan tisu dan sel kulit manusia. Dan hanya doktor berdaftar sahaja dibenarkan untuk melakukan suntikan ini.

2. Bahaya pada wanita hamil dan yang menyusui bayi

Bahaya Suntikan Kolagen

Wanita hamil atau menyusukan bayi tidak digalakkan untuk melakukan suntikan kolagen. Ini kerana ia boleh menimbulkan komplikasi terhadap kehamilan ataupun kandungan air susu yang diminum oleh bayi.

3. Bahaya pada penderita penyakit autoimun

Penderita penyakit autoimun juga tidak disarankan membuat suntikan kolagen kerana ia boleh memudaratkan sistem pertahanan badan manusia, secara tidak langsung akan memberi kesan yang sangat drastik kepada mereka. Contoh penyakit autoimun seperti Systemic lupus Erythematous (SLE).

4. Kebersihan tidak terjamin

Sekiranya suntikan dilakukan oleh mereka yang tidak berdaftar, berkemungkinan peralatan yang digunakan untuk suntikan tidak dijamin kebersihannya dan mengandungi kotoran. Hal ini menyebabkan pengguna berisiko dijangkiti kuman dan radang bakteria pada kulit sehingga meninggalkan kesan yang negatif

5. Meninggalkan Parut

Bahaya Suntikan Kolagen

Bagi yang tidak sesuai dengan kaedah ini, ia membuat kulit mengalami perubahan pada bahagian lapisan kedua hingga menyebabkan timbulnya parut.

Kesalahan dalam teknik suntikan kolagen juga akan menyebabkan perkara sebegini sering terjadi.
Suntikan yang silap akan mewujudkan gumpalan keras di bawah permukaan kulit dan menimbulkan parut pada kulit.

Luka bekas suntikan juga dapat menjadi salah satu penyebab timbulnya keloid pada kulit. Keloid adalah parut keras yang timbul pada kulit dan kelihatan sangat hodoh.

6. Rasa Yang Menyakitkan

Bahaya Suntikan Kolagen

Kaedah untuk cantik segera dengan suntikan kolagen akan menyebabkan diri terpaksa menahan kesakitan yang sangat mengerikan. Mereka rela menanggung kesakitan kerana obses untuk cantik dengan segera.

"Memang ngeri bila diingat kembali saat pembedahan dilakukan dan sesudah dilakukan. Muka saya bengkak teruk dan tidak boleh makan selama hampir dua minggu. Sementara tempoh penyembuhan mengambil masa enam bulan," – Sarina, pemilik produk Syok Cosmetics, menderita kerana suntikan kolagen

7. Pembaziran

Kos untuk suntikan kolagen selalunya mencecah ribuan ringgit. Ada di antara mereka yang sanggup melabur dan berhabisan ribuan ringgit untuk tampil dengan lebih cantik dan menawan.

Kesimpulannya, kaedah segara untuk kelihatan cantik dengan suntikan kolgen sangat popular pada masa kini. Namun ada juga diantara mereka yang tidak dapat wajah yang diimpikan sebaliknya membawa padah dan memudaratkan diri sehingga ada yang hampir membunuh diri kerana telah memusnahkan kecantikan semula jadi mereka. Oleh itu, buatlah pilihan yang bijak, pilihan ditangan anda.



Continue Reading