11 Tips Lulus Permohonan Google Adsense dengan mudah

11 Tips Lulus Permohonan Google Adsense dengan mudah


11 Tips Lulus Permohonan Google Adsense dengan mudah
| Mudah ke nak mohon iklan dari Google Adsense ni? Tanya seseorang pada Atul. Sebenarnya nak kata mudah tu tidak, nak kata susah pun tidak. Hehe Tapi bergantung pada kalayakan blog itu sendiri dan juga keputusan daripada pihak Google Adsense.

Ada yang mohon sekali dah lulus, ada yang berkali-kali masih tidak lulus untuk ada iklan di blog. Macam Atul sendiri, beberapa kali permohonan baru pihak Google Adsense luluskan. Ini antara contoh sebab-sebab kenapa permohonan Google Adsense anda di tolak

11 Tips Lulus Permohonan Google Adsense dengan mudah

11 Tips Lulus Permohonan Google Adsense dengan mudah


Dari pengalaman Atul sendiri, ada beberapa perkara yang perlu para blogger kenalpasti sebelum memohon Google Adsense di blog supaya permohonan mudah diluluskan. Disini Atul kongsikan beberapa tips yang mungkin dapat membantu anda lulus pemohonan iklan Google Adsense.


Tips lulus permohonan Google Adsense dengan mudah


1. Mempunyai akaun blog yang aktif

Untuk makluman semua, pihak Google Adsense sangat menyukai blog yang aktif. Blog yang aktif sangat meyakinkan pihak Google Adsense untuk meluluskan permohonan iklan di blog anda


2. Rajin update entri secara berkala

Anda perlulah rajin update entri selalu, sekurang-kurangnya 2x seminggu. Blog yang paling bagus adalah yang update entri setiap hari. Entri yang di update secara berkala menunjukkan blog anda aktif. Tetapi harus di ingat, entry yang diupdate selalu hendaklah yang berkualiti dan menarik minat pembaca.


3. Mempunyai entri yang berkualiti

Setiap blogger yang ingin memohon iklan di Google Adsense, pastikan blog anda mempunyai entri yang berkualiti, berinfomasi dan memberi kesan kepada para pembaca. Yang paling penting, setiap entri anda hendaklah mempunyai lebih 300 patah perkataan.

Ketika Atul buat permohonan Google Adsense untuk sebelum diluluskan, segala entri berkaitan giveaway, yang banyak gambar tetapi kurang patah perkataan, Atul unpublishedkan sementara waktu sehingga permohonan Google Adsense di luluskan, baru Atul publishkan kembali. Ada juga yang Atul padamkan terus, sebab entri tu tak penting. hehe

Memang agak leceh, tetapi itulah pengorbanan yang perlu kita lakukan. Kata nak jana income pasif. Kenalah usaha sikit. Hehe


4. Entri yang lengkap

Entrti yang lengkap bermaksud, entri yang anda hasilkan mempunyai ayat dan perenggan. Setiap entri pasti ada tajuk, dimulakan dengan pengenalan, isi dan diakhiri dengan penutup, serta mempunyai gambar atau video sekurang-kurangnya satu. Sekiranya anda hanya mempunyai entri yang ada gambar tanpa ayat atau ayat yang ringkas seperti giveaway, lebih baik anda unpublishedkan buat sementara waktu


5. Blog yang lengkap

Ini bermaksud, blog anda sudah berada dalam keadaan betul-betul siap sedia dari segi layout, theme, dan paparan samada dari versi desktop ataupun versi mobile. Anda tidak digalakkan untuk membuat sebarang kemaskini blog ketika proses permohonan Google Adsense dilakukan.

Selain itu, pastikan blog anda mempunyai About Me, Contact, Disclaimer, Privacy Policy dan Sitemap. Ini untuk menyakinkan pihak google bahawa blog anda boleh di yakini dan dipercayai.


6. Menggunakan template blog yang responsive

Kenapa perlukan template blog responsive? Template biasa tak boleh ke? Bukan tak boleh, tapi sangat digalakkan untuk bertukar kepada template blog yang lebih responsive. Ini kerana rekaan template blog responsive adalah up to date. Salah satunya adalah paparan blog yang dihasilkan oleh template responsive ini adalah fleksibel mengikut saiz gajet yang berbeza seperti desktop, tablet atau mobile tanpa mengurangkan 1 gajet pun. Jadi, ia akan menarik perhatian pembaca untuk berada lebih lama menghadap blog tersebut.


7.  Tiada masalah untuk letak coding iklan

Ketika proses permohonan Google Adsense dilakukan, pihak Google Adsense akan meminta anda untuk meletakkan kod iklan ke dalam template html blog untuk tujuan pemantauan dan pengesanan blog. Tetapi jika anda ada masalah untuk letakkan kod iklan (Dah letak, tapi pihak Google Adsense tak jumpa blog anda), salah satu sebabnya adalah template blog yang tidak sesuai. Anda disarankan untuk tukar template blog yang lebih responsive. Walaupun kriteria untuk lulus permohonan Adsense yang lain anda telah lengkap, tetapi disebabkan template blog yang tidak sesuai,maka ia boleh menyebabkan permohonan Google Adsense anda ditolak.


8. Mempunyai navigasi blog yang jelas

Salah satu ciri-ciri blog yang bagus adalah mempunyai navigasi yang jelas. Jelas bermaksud pembaca mudah mendapatkan maklumat yang dicari dalam blog anda. Pastikan paparan navigasi desktop selari dengan dengan paparan mobile. Navigasi yang baik melibatkan pautan ke halaman utama (home), dan pautan penting yang lain seperti maklumat pemilik blog, sitemap, dan maklumat-maklumat lain yang ada dalam blog anda. Paling utama pastikan tiada broken link dalam blog anda. Seeloknya tambahkan gadget label atau tag untuk memudahkan pembaca.

💔 Klik sini untuk kesan broken link dalam blog anda


9. Tiada entri copy paste

Pastikan tiada entri yang anda copy paste bulat-bulat dari blog atau website orang lain. Sekiranya ada, sila unplublished atau edit kembali dengan menggunakan olahan ayat sendiri sepenuhnya. Perkara ini untuk mengelakkan blog anda dikesan sebagai plagiarism dan hilang kepercayaan dari pihak Google Adsense


10. Tiada iklan lain dalam blog

Atul pernah terbaca, seeloknya sebelum memohon Google Adsense, pastikan tiada iklan lain dalam blog anda. Jadi, pastikan ketika proses permohonan, blog anda bersih dari sebarang iklan yang mungkin boleh menggagalkan permohonan Google Adsense anda


11. Blog berusia 6 bulan dan mempunyai trafik yang bagus setiap hari

Sekiranya blog anda masih baru, tunggulah sehingga cukup usia. Hehe Seeloknya pastikan blog anda sudah berusia 6 bulan ke atas. Pastikan juga mempunya trafik yang bagus setiap hari dan semakin meningkat. Apabila trafik blog anda bagus, ini menunjukkan blog anda sentiasa ada pengunjung. Barulah berbaloi untuk letak iklan di blog anda.

Okay, itu je antara tips untuk lulus permohonan Google Adsense dengan mudah. Semoga tips yang Atul kongsikan di atas ni membantu anda membuat persediaan untuk memohon Google Adsense. Tetapi perlulah diingatkan, Atul tidak memberi jaminan 100% bahawa permohonan Google Adsense anda akan lulus dengan sekali permohonan sahaja kerana tips yang Atul kongsikan ini hanyalah berdasarkan pengalaman yang Atul lalui dan juga pembacaan yang Atul lakukan. Atul juga bukan pakar Google Adsense ya. Atul cuma kongsikan apa yang Atul baca sahaja.

Semoga permohonan Google Adsense anda mudah untuk lulus dan selamat menjana pendapatan pasif.

Baca: Cara mudah memohon Google Adsense

Atul Hamid (1077444)
Shaklee Business Leader
Continue Reading

Cara memohon Google Adsense di blog

Cara memohon Google Adsense di blog


Cara memohon Google Adsense di blog | Atul nak tanya, seronok tak kalau kita boleh dapat pasif income tiba-tiba je? Mestilah seronokkan? Ada ke yang tak seronok nak dapat duit? Hurm..pelik tu kalau ada yang tak seronok nak dapat duit.

Sebenarnya bulan ni pasif income Atul telah mencecah 100usd. Tunggu awal bulan hadapan, dapatlah tahu berapa total income yang boleh Atul dapat. Alhamdulillah, seronok sangat rasanya, walaupun tak banyak tapi ini lah pasif income pertama yang Atul dapat dan sejujurnya Atul sendiri pun tak sangka yang Atul boleh buat pasif income. Bak kata kawan Atul, income geli-geli. Haha comelkan

Kenapa nak tunggu bulan depan ya? Sebab income yang ni, hanya boleh di keluarkan setelah melepasi 100usd dan selepas habis 30hb atau 31hb setiap bulan. Ini kerana, setiap awal bulan, nilai income tu akan bermula dari kosong kembali, dan akan dikumpul sehingga mencecah 100usd dan lebih.

Macam mana nak dapat pasif income ni? Apa perlu dibuat?

Sebenarnya pasif income yang Atul maksudkan ini adalah hanya melalui penulisan blog. Ya dengan hanya berblog kita boleh jana income setiap bulan. Lagi aktif trafik blog kita, lagi banyak income yang boleh kita dapat setiap bulan. Kiranya, 100usd yang Atul share tadi tu hanyalah income minimum yang boleh kita dapat dengan berblog. Minimum tau! Ada yang boleh dapat lebih 500usd sebulan.

Melalui blog ada beberapa pilihan yang boleh kita lakukan untuk jana pasif income. Salah satunya melalui Google Adsense. Untuk makluman semua, Google Adsense membayar pendapatan kita dalam unit dollar (usd).

Jadi, alang-alang ada beberapa orang kawan Atul tanya bagaimana cara nak jana pasif income melalui blog, disini Atul terpanggil untuk share pada semua, bagaimana cara nak mohon Google Adsense untuk membolehkan kita jana pasif income di blog.

Sebelum memohon Google Adsense, pastikan anda memiliki ciri-ciri dibawah ini

Ciri-ciri memohon Google Adsense

  1. Mempunyai akaun blog yang aktif
  2. Rajin Update Entri Secara Berkala.
  3. Mempunyai entri yang berkualiti.
  4. Entri Yang Lengkap
  5. Blog Yang Lengkap.
  6. Menggunakan template blog yang responsive
  7. Tiada Masalah Untuk Letak Kod Iklan
  8. Mempunyai Navigasi Blog Jelas
  9. Tiada Entri Copy Paste
  10. Tiada Iklan Lain Dalam Blog
  11.  Blog Berusia 6 bulan dan mempunyai trafik yang baik setiap hari.

Mesti baca: Penerengan ciri-ciri lulus adsense dengan mudah

Tujuan ciri-ciri memohon Google Adsense dinyatakan di atas adalah untuk menyakinkan pihak Google bahawa blog anda boleh dipercayai dan layak untuk mendapatkan kelulusan permohonan adsense tersebut. Namun, apapun keputusan tetap bergantung kepada pihak Google Adsense juga.

Jadi, bagi yang nak cuba menjana pendapatan pasif dengan Google Adsense, disini Atul serta cara memohon Google Adsense di blog

Cara memohon Google Adsense di blog

1. Klik bahagian "Earning" di dashboard blog


Cara memohon Google Adsense di blog
Klik gambar untuk paparan lebih jelas

 2. Klik mulakan / get started untuk mendaftar

Cara memohon Google Adsense di blog
Klik gambar untuk paparan lebih jelas

3. Isi maklumat yang diperlukan untuk pendaftaran Google Adsense

Cara memohon Google Adsense di blog
Klik gambar untuk paparan lebih jelas


 4. Copy code Adsense di template html blog

Cara memohon Google Adsense di blog
Klik gambar untuk paparan lebih jelas


Berikut Atul sertakan cara copy paste coding Adsense di template template html blog

Theme >>  customize >>  edit html >>  paste coding antara  <head> </head> >> save

Cara memohon Google Adsense di blog
Klik gambar untuk paparan lebih jelas

Cara memohon Google Adsense di blog
Klik gambar untuk paparan lebih jelas

selepas paste, jangan lupa klik Save.

Ini contoh lebih jelas untuk paste coding Adsense

Cara memohon Google Adsense di blog
Klik gambar untuk paparan lebih jelas


Akhir sekali, kembali ke dashboard Adsense dan tick "I've pasted the code into my site" dan klik done

Cara memohon Google Adsense di blog
Klik gambar untuk paparan lebih jelas

5. Sekiranya pihak Google Adsense berjaya temui coding Adsense yang anda paste tadi, maka akan terpapar dialog box dibawah ini.

Cara memohon Google Adsense di blog
Klik gambar untuk paparan lebih jelas

Akhir sekali, akan terpapar dialog box yang menyatakan blog anda sedang dinilai oleh Google Adsense sama ada blog anda lulus atau tidak permohonan pendaftaran Adsense. 

Cara memohon Google Adsense di blog
Klik gambar untuk paparan lebih jelas

Pastikan anda sentiasa update dengan email untuk mengetahui jawapan daripada Google Adsense.

Okay, itulah cara untuk anda memohon Google Adsense di blog anda. Semoga tutorial memohon Google Adsens di blog ini membantu anda untuk memohon iklan adsense di blog sekali gus melayakkan anda menjana pendapatan pasif dengan hanya menulis di blog.

Bersambung dengan next entry selepas permohonan Adsense diterima.

Semoga bermanfaat ☺

Atul Hamid
Pengedar Shaklee Aktif

Continue Reading

Punca obesiti dikalangan rakyat Malaysia

Punca obesiti dikalangan rakyat Malaysia | Obesiti merupakan sejenis keadaan yang agak rumit di mana terdapatnya pengumpulan lemak yang berlebihan pada tubuh dan menyebabkan seseorang itu mengalami berat badan yang berlebihan.

Punca obesiti dikalangan rakyat Malaysia


Masalah kegemukan
 atau obesiti adalah satu penyakit kronik yang sedang menular di kalangan masyarakat dunia dan Malaysia khususnya. 10 tahun dahulu, obesiti hanyalah dikenali sebagai masalah kesihatan yang berisiko terutamanya untuk penyakit kardiovaskular khususnya penyakit jantung.

Tetapi sejak 5 tahun kebelakangan, masalah obesiti adalah satu penyakit yang memberi kesan buruk terhadap kesihatan dan menyumbang kepada penyakit kronik yang boleh membawa kematian atau morbiditi. Penyakit-penyakit ini boleh merendahkan kualiti hidup pesakit pada individu yang mengalami obesiti terutamanya penyakit jantung, penyakit hepatobiliary, diabetes dan lain-lain lagi penyakit merbahaya.

Statistik yang diperoleh melalui Kajian Kesihatandan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) pada 2015 menunjukkan bahawa Malaysia telah menjadi sebuah negara obes, dan berada pada tahap yang membimbangkan. Tinjauan NHMS yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan melaporkan bahawa satu daripada dua rakyat Malaysia mengalami masalah berlebihan berat dan obesiti.

Punca obesiti dikalangan rakyat Malaysia


Manakala sebanyak 17.5% rakyat Malaysia dikesan menghidap Diabetes, 30.3% menghidap Hipertensi dan 47.7% mempunyai paras kolesterol darah yang tinggi pada tahun yang sama.

Pada tahun 2019, menurut tinjauan NHMS mendapati 50.1% daripada orang dewasa mempunyai, sama ada berlebihan berat badan atau obes di mana 30.4% adalah berlebihan berat badan manakala 19.7% adalah obes.

Ini sekaligus menjadikan Malaysia sebagai salah sebuah negara paling gemuk di Asia, dengan jangkaan populasi yang berlebihan berat badan sebanyak 34% dan obesiti sebanyak 19.7%. Keadaan ini bukan sahaja dialami oleh orang dewasa, malah dikalangan kanak-kanak juga peratusannya sangat membimbangkan.

Punca obesiti dikalangan rakyat Malaysia


Jadi, apakah punca obesiti berlaku dikalangan rakyat Malaysia yang semakin menggerunkan?

Punca Obesiti berlaku dikalangan rakyat Malaysia

Makan Banyak, Kurang Bersenam, Kalori Menjadi Lemak

Punca utama obesiti adalah disebabkan ketidakseimbangan pengambilan dan penggunaan tenaga harian. Ini terjadi apabila seseorang individu mengambil makanan yang berlebihan tetapi tidak melakukan aktiviti fizikal dan senaman yang mencukupi. Sekiranya keadaan ini berterusan, berat badan akan meningkat. Keadaan ini berlaku kerana jumlah tenaga yang diperolehi daripada makanan yang dimakan tidak digunakan sepenuhnya oleh badan dan bertukar menjadi lemak.

Gaya Pemakanan yang tidak sihat

Punca obesiti dikalangan rakyat Malaysia

Pada zaman sekarang, faktor pemakanan adalah punca utama berlakunya obesiti. Gaya pemakanan yang tidak sihat yang sering diamalkan oleh rakyat Malaysia merupakan penyebab berlakunya peningkatan kadar obesiti di Malaysia. Ini kerana jumlah pengambilan kalori yang terlalu banyak daripada pemakanan seharian seperti makanan segera, minuman bikarbonat, makanan manis, makanan bergoreng dan banyak lagi adalah penyumbang utama kepada obesiti. Kemunculan pelbagai restoran makanan segera yang menjual makanan berkalori tinggi pada harga yang rendah merupakan penyebabkan peningkatan kadar obesiti dalam kalangan rakyat Malaysia.

Gaya Hidup Tidak Sihat

Punca obesiti dikalangan rakyat Malaysia

Amalan gaya hidup yang tidak sihat juga merangsang peningkatan kadar obesiti di kalangan rakyat Malaysia. Kesibukan bekerja, menyebabkan mereka sering keletihan. Beban pekerjaan yang makin meningkat menyebabkan mereka tidak mempunyai masa untuk melakukan riadah atau bersenam selepas waktu bekerja. Selain itu, kebanyakan orang pada masa kini lebih suka menghabiskan masa mereka bermain game online di telefon atau computer, melayan social media atau berehat di rumah daripada melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh.

Genetik keluarga

Punca obesiti dikalangan rakyat Malaysia

Benarkah
anak-anak di mana ibu bapanya menghidap obesiti mempunyai risiko setinggi 80% untuk menghidap obesiti juga? Obesiti disebabkan faktor genetik selalunya dikaitkan dengan gaya pemakanan yang diambil oleh keluarga itu. Sebenarnya punca disebabkan genetik keluarga ini sama sekali tidak kukuh kerana obesiti disebabkan keturunan ini boleh di ubah atas kesedaran diri sendiri.

Tetapi ada kes-kes tertentu yang mendorong seseorang mengalami obesiti disebabkan genetik seperti sindrom Prader-Willi.

Oleh itu, adalah tidak wajar untuk menyalahkan genetik keluarga punca obesiti berlaku

Faktor Kesihatan

Dalam kes-kes tertentu, berat badan seseorang boleh naik mendadak disebabkan faktor kesihatan. Individu yang mempunyai masalah kesihatan juga boleh menyebabkan obesiti berlaku. Antara contoh penyakit adalah:

Hypothyroidism iaitu keadaan di mana kelenjar tiroid tidak menghasilkan hormon tiroid yang secukupnya.

Sindrom Cushing merupakan sindrom yang menyebabkan penghasilan hormon steroid yang melampau.

Walaubagaimanapun, kedua-dua penyakit di atas dapat dirawat dengan baik dan pesakit dapat menurunkan berat badan setelah menjalani rawatan dengan pakar.

Pengambilan ubat-ubatan juga boleh mempengaruhi obesiti. Ubat-ubatan seperti ubat anti kemurungan dan pil perancang boleh menyebabkan kegemukan. Ini mungkin berpunca daripada kesan tindak balas daripada pengambilan ubat-ubatan tersebut.

Stress

Punca obesiti dikalangan rakyat Malaysia

Stress atau tekanan perasaan juga menjadi punca berlakunya obesiti. Bagi sesetengah individu, untuk mengurangkan tekanan perasaan yang dialamai mereka akan kerap mengambil makanan. Pengambilan makanan manis selalunya menjadi pilihan untuk mengurangkan rasa tertekan. Keadaan ini akan dilakukan sehingga mereka merasa lega.

Kesimpulannya, masalah obesiti yang di alami oleh rakyat Malaysia, adalah berpunca dari individu itu sendiri. Kesedaran diri untuk memastikan berat berada pada paras normal adalah penting. Mereka sepatutnya mengamalkan pengambilan pemakanan yang betul, membudayakan amalan hidup yang sihat dan aktif untuk memastikan kesihatan diri berkualiti demi kehidupan yang lebih baik. Terdapat pelbagai pendekatan yang boleh diambil untuk mencegah obesiti daripada melarat dan individu itu berhak mendapatkan apa yang terbaik untuk kesihatan dirinya.

Baca juga: 5 Tips kurangkan lemak dalam badan dengan cepat dan berkesan

Atul Hamid
Pengedar Shakle Anda
Berpengalaman sejak 2013

Continue Reading

5 Tips kurangkan lemak dalam badan dengan cepat dan berkesan

Tips kurangkan lemak dalam badan

Tips kurangkan lemak dalam badan | "Badan banyak lemak lah. Tengok bahagian lengan, peha dan pinggul ni, besar! Belum kat perut ni lagi. Hurmm, stress betul dibuatnya. Macam mana nak kurangkan lemak-lemak dalam badan ni ye?"

Siapa ada masalah diatas? Baik mengaku sekarang. Hehe

Sebelum atul kongsikan tips yang sangat membantu kurangkan lemak dalam badan, atul nak kita faham, apakah sebenarnya lemak ni?

Lemak adalah bahan yang sukar dipecah oleh air dan merupakan sumber tenaga utama bagi tubuh, selain daripada protein dan karbohidrat. Tidak dinafikan, kita terima lemak daripada makanan yang dimakan setiap hari.

Lemak terbahagi kepada dua iaitu lemak sayuran dan lemak haiwan .

Lemak seringkali dikaitkan sabagai punca utama hadirnya pelbagai jenis penyakit, tetapi tahukah anda, sebenarnya lemak juga penting untuk tubuh.

Fungsi lemak terhadap tubuh

👉 Berfungsi untuk meningkatkan proses penyerapan vitamin larut lemak seperti vitamin A, D, E & K yang terdapat dalam badan

👉 Berfungsi untuk membekalkan asid–asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan.

👉 Sebagai sumber tenaga dan melindungi kesihatan tubuh dan semua organ badan.

👉 Membantu otak berfungsi dengan lebih baik. Lemak berperanan menjadikan sel otak terus tumbuh dan membentuk lapisan sel yang sihat.

👉 Sebagai sumber pertumbuhan sel. Lemak memberikan perlindungan pada lapisan luar sel atau membran sel, sehingga tubuh tidak mudah terkena penyakit.

Namun begitu pengambilan lemak secara berlebihan perlulah dielakkan kerana ia boleh meningkatkan risiko masalah kesihatan, serta menjadi punca utama hadirnya pelbagai jenis penyakit seperti obesiti, kolesterol tinggi, masalah jantung, tekanan darah meningkat, alzheimer dan banyak lagi.

Tips kurangkan lemak dalam badan

Entry kali ini Atul akan kongsikan beberapa tips kurangkan lemak dalam badan yang pasti akan membuatkan anda teruja dengan hasilnya jika mengamalkannya

Tips Kurangkan Lemak Dalam Badan


1. Elak makan lewat

Pastikan paling lewat untuk makan malam adalah 3 jam sebelum tidur. Seelok-eloknya hendaklah makan antara jam 6 petang hingga 8 malam sahaja. Selepas jam 8 malam, sekiranya masih lapar, anda boleh ambil buah sebagai alas perut.

Jika makan terlalu lewat, anda tidak memberi ruang kepada tubuh untuk berehat. Selain itu, akan menyebabkan proses sistem pencernaan akan menjadi tidak lengkap dan lambat.

Keadaan ini akan menyebabkan lebih banyak lemak tepu akan terperangkap dalam tubuh. Lebih memburukkan lagi, sistem percenaan boleh mengundang masalah dan kemudian menyebabkan berlakunya perut buncit, sembelit serta pengeluaran gas perut (asid) yang mengganggu keselesaan dalam perut.

Untuk mengelakkan keadaan ini berlaku adalah sebaik-baiknya amalkan makan malam lebih awal dan jika boleh tetapkan masa yang sama setiap hari.

Amalan, dapat membantu dan memastikan sistem percernaan dan penghadaman saling membantu dan sekali gus membuat kadar metabolisme berfungsi dengan sempurna semasa anda sedang tidur. Tubuh anda juga dapat berehat dengan aman ketika waktu tidur.

2. Katakan Tidak pada GULA


Seelok-eloknya elakkan pengambilan gula dalam diet seharian. G
ula berlebihan adalah sangat tidak sihat untuk tubuh badan. Gula dalam darah dikawal oleh hati pada had tertentu. Apabila melebihi had kapasiti tersebut, ia akan ditukarkan menjadi lemak yang akan terkumpul di seluruh badan termasuk perut.

Untuk elak gula sepenuhnya dalam hidup mungkin agak sukar. Namun, anda boleh elakkan minuman bergula terutamanya minuman berkarbonat yang tidak berkhasiat.

Menurut American Heart Association (AHA), jumlah maksimum yang dibenarkan untuk pengambilan gula dalam sehari:

Lelaki: 150 kalori per hari

Wanita: 100 kalori per hari

Semakin kurang pengambilan gula dalam diet seharian, semakin sihat tubuh badan anda. Ini kerana selain menjadi lemak, pengambilan gula berlebihan juga akan menyebabkan berat anda sukar untuk turun, jerawat yang aktif dan berisiko mendapat penyakit merbahaya seperti Diabetes


3. Ubah Cara Masakan Anda

Semua sedia maklum, terdapat pelbagai kaedah memasak seperti menggoreng, kukus, merebus dan panggang. Kaedah menggoreng adalah yang paling popular dalam masayarat kita. Jadi, cara yang paling utama untuk kurangkan lemak berlebihan ialah dengan ubah cara masakan kita, dan seboleh-bolehnya menggoreng dengan menggunakan minyak yang banyak perlu dikurangkan.

Cara ini sekaligus dapat mengurangkan lemak dalam masakan seharian kita. Sebab kita tahu punca utama wujudnya lemak berlebihan ini ialah dari apa yang kita makan setiap hari.

Antara cara yang boleh digunakan;

👉 Gunakan ‘Air Fryer’ untuk menggoreng

👉 Kalau tak ada ‘air Fryer’, minimumkan penggunaan minyak, dan pastikan minyak betul2 dah panas sebelum menggoreng. Ni utk mengurangkan minyak yang terserap dalam makanan.

👉 Buang bahagian kulit dan lemak pada daging atau ayam sebelum dimasak.

👉 Banyakkan guna kaedah mengukus, merebus atau memanggang.

👉 Elakkan makanan ringan dan makanan yang telah diproses.

👉 Gunakan kuali yang tidak melekat

👉 Gunakan kertas penyerap sebaik selesai menggoreng makanan

Cara-cara ini boleh menapis kalori dan lemak jahat yang berlebihan dari berada dalam makanan kita.


4. Banyakkan Pengambilan Sayuran Dan Buah-buahan


Sayur dan buah adalah makanan yang rendah kalori, tinggi serat, tinggi kandungan air dan sangat mengenyangkan.

Banyak hasil kajian menunjukkan, individu yang makan lebih banyak sayur dan buah didapati lebih sihat berbanding mereka yang tidak memakannya

Buah adalah sejenis makanan yang tinggi dengan khasiat yang boleh memberikan rasa kenyang lebih lama kerana serat buah tidak dicerna oleh badan kita. Selain itu, serat juga membantu mencegah sembelit dan merendahkan kadar kolesterol dalam darah.

Apabila anda rasa lebih kenyang, secara automatik anda tak perlu risau tentang pengambilan kalori.

Anda digalakkan untuk makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran kerana khasiat yang sangat baik untuk tubuh kita.

Tips tambahan: Makan banyak sayur (dua saiz penumbuk) setiap kali anda makan pagi, petang dan malam. Dan makan buah tidak lebih sebiji sehari.


5. Amalkan pengambilan protein

Protein adalah sangat  penting untuk membentuk otot, tendon, organ, enzyme, hormon dan banyak lagi fungsi protein untuk tubuh kita. Protein juga didapati mampu mengekalkan rasa kenyang dan memberikan tenaga yang banyak.  Tapi adakah anda tahu yang protein juga boleh mengurangkan lemak-lemak degil dalam badan kita?

Kajian yang disiarkan di Junal Nutrisi dan Metabolism membuktikan bahawa diet protein boleh membantu untuk mengurangkan lemak sekaligus memainkan peranan utama dalam proses mengurangkan berat badan.

Protein lebih mengenyangkan daripada mana-mana karbohidrat atau lemak. Selain itu, selera makan juga akan berkurangan apabila mengambil protein dalam diet harian.

Jika anda minum anggaran 300gm minuman berprotein sebelum tidur, ia terbukti dapat membantu meningkatkan jumlah kalori yang dibakar semasa anda sedang lena tidur. Di samping itu, protein juga dapat membantu dalam pemulihan otot. Jika terdapat lebih banyak jisim otot, lebih banyak kalori yang akan dibakar semasa sedang tidur.

Dalam satu kajian pada lelaki obes, protein sebanyak 25% kalori memberi rasa lebih kenyang, mengurangkan keinginan makan lewat malam dan kurang berfikir pasal makanan setinggi 60% kalori.

Anda boleh amalkan pengambilan protein dari sumber makanan seperti daging, ikan, ayam, udang, telur, brokoli, produk tenusu (mentega, keju, yougurt, air, susu kambing, susu lembu,) kekacang, oat dan banyak lagi.

Tetapi adalah lebih baik mengamalkan sumber protein yang bebas kolesterol, mempunyai indeks glisimik yang rendah, bebas gula, rendah lemak, bebas bahan kimia berbahaya dan dari sumber semulajadi


Tips memilih sumber protein berkualiti

👉 Seeloknya perlulah pilih protein berasas tumbuhan-tumbuhan seperti protein soya. Antara protein soya yang dicadangkan dalam diet harian adalah protein soya bukan gmo yang lengkap dengan asid amino perlu

👉 Protein soya bukan-GMO yang dicadangkan ini dihasilkan dibawah satu program yang digelar Identify Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari aktiviti menanam hingga kerja pemprosesan.

👉 Protein soya yang Atul maksudkan adalah Energizing Soy Protein atau ESP keluaran produk Shaklee. ESP Shaklee diiktiraf seluruh dunia kerana memiliki kajian klinikal yang sangat ekstensif & komprehensif serta mempunyai kualiti protein yang sangat tinggi yang pernah dihasilkan.

👉 Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi "bukan-GMO" (non Genetically Modified Organism) yang mana ia diproses pada kadar sangat rendah. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi

Mesti Baca: Tips Memilih sumber protein berkualiti


Setiap 1 tong ESP (850g) dihasilkan daripada 30kg kacang soya

Baca juga: Info lanjut tentang ESP Shaklee


Extra tips Atul nak bagi kepada anda

Tahniah sebab anda berjaya baca sampai habis. Okay, extra tips ini sangat best di amalkan kerana ia sangat-sangat efektif mengurangkan lemak dalam badan anda. 

Tipsnya, anda boleh mengamalkan pengambilan Lecithin dan Omega Guard setiap hari.

Lecithin dan Omega Guard adalah supplement terbaik dari Shaklee untuk mengurangkan lemak dalam badan. Setiap supplement mempunyai fungsi yang berbeza

Lecithin - 👉 Berfungsi untuk mengemulsi lemak dan memastikan lemak tidak termendap di dinding membran. Ayat yang lebih mudah, Lecithin berfungsi untuk memecahkan lemak kepada molekul yang lebih kecil supaya mudah bergerak dan disingkirkan dalam sistem pencernaan.

Omega Guard 👉 Berfungsi untuk membantu pembakaran lemak termendap. Omega guard mengandungi minyak ikan omega 3 yang bertindak membakar lemak dan membantu badan bertindak balas dengan lebih baik terhadap hormon yang dipanggil leptin. Leptin memberitahu otak kita untuk mengurangkan dan mengawal selera makan supaya boleh kekalkan atau kurangkan berat badan.

Jadi anda nampak kan, bagaimana gabungan antara Lecithin dan Omega Guard saling membantu? 

Kesimpulannya, setelah lemak dipecahkan kepada molekul yang lebih kecil oleh Lecithin, ia mudah di bakar oleh Omega Guard. Sekaligus, membantu anda mengurangkan lemak dalam badan dengan lebih efektif dan berkesan. 

5 Tips kurangkan lemak dalam badan dengan cepat dan berkesan 

Menarikkan extra tips yang Atul berikan ini?

Akhir kata, hanya diri kita sendiri yang dapat mengawal kandungan lemak dalam badan kita. Kita sendiri yang tentukan samada ingin ambil lemak berlebihan atau disebaliknya. Semoga tips kurangkan berat badan yang Atul kongsikan ini memberi manfaat kepada semua.

Oh ya, kalau anda nak order ESP, Omega & Lecithin boleh whatsapp Atul ya. 👉 0195733761 👈

Atul Hamid
Pengedar Shaklee Anda
Berpengalaman sejak 2013

Continue Reading

Akhirnya Atul berjaya dapat bonus 4 angka

Atul berjaya dapat bonus 4 angka


"Ya Allah, sama nilai dengan gaji aku kerja dulu" Detik hati kecil bila pertama kali tengok jumlah ni 

Bila share ngan someone "almost 2k Atul" katanya

Atul sendiri pun terkejut!

"Aku seorang suri rumah boleh capai 4 angka?"

Bermula dengan 2 angka, kemudian 3 angka, dan "Akhirnya Atul berjaya dapat bonus 4 angka"

Atul berjaya dapat bonus 4 angka

 Ya Allah, hebatnya perancanganmu.

Mentorku kata, U deserve it Atul! Ye la, lama dah Atul dalam Shaklee, hampir 7 tahun!

"Banyak ilmu yang Atul ada. Memang dah wajib rank up dah Atul". Kata mentorku yang lagi 1. Allahu 

Menitik ayaq mataku dibuatnya...

Dan alhamdulillah semalam adalah pencapaian pertama Atul dalam Shaklee. Baru permulaan, bukan pengakhiran ya Atul!

Semalam closing yang amat bermakna sepanjang perjalanan Shakleeku

Kejayaan ini bukan milikku seorang, malah milik semua yang ada bersamaku, yang tak pernah tinggalkanku sendiri, sentiasa supportku, sentiasa beri tunjuk ajar, yang sentiasa brainwash, sentiasa ada susah senangku 

Especially suamiku Mohd Zarid & Mak Abahku, Mentor²ku, upline²ku dan juga sideline² ku serta downline² Atul juga. Tak lupa juga family & semua yang support secara langsung & tidak langsung. Terima kasih semua.

Haza min Fadhli Rabbi , dengan izinNya semua pasti jadi kenyataan

Dikesempatan ini Atul ingin ucapkan Tahniah Atul pada Team #Mumtaz .

Kejayaan ini milik anda semua

Sale team Mumtaz meningkat sebanyak 90.6% daripada bulan lepas. Alhamdulillah!

2 orang darinya berjaya dapat bonus dalam pencapaian bulan September 2020 lalu. Alhamdulillah!

Ayuh, Mara dan terus Mara di bulan Oktober. Atul sentiasa mendokan supaya ramai lagi ahli team Mumtaz akan dapat bonus pada bulan Oktober ini

Percayalah, Oktober pasti jadi milik anda! Wajib fight dari awal bulan.

Mohon rakan fb semua doakan kejayaan kami. Bermula dengan hanya RM35 semua boleh miliki 3,4,5 angka bonus. insyaAllah

Atul Hamid
Pengedar Shaklee Aktif
www.instagram.com/atul_hamid

Continue Reading

Kebaikan supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita

Kebaikan supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita | Seharian menjalani kehidupan melakukan aktiviti harian dari pagi hingga ke petang, bukanlah sesuatu yang mudah, malah perlukan kekuatan dari segi tenaga, fizikal, mental dan  emosi.

Untuk entry kali ini Atul fokuskan kepada wanita. Kenapa wanita? Kerana wanita ini sungguh istimewa. Tidak kira samada dia seorang suri rumah mahupun bekerjaya, masing-masing ada peranan sendiri. 

Kebaikan supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita


Wanita selalunya akan memulakan rutin kehidupan seawal  4 pagi dan mereka jugalah yang akan tidur akhir sekali. Hebatkan seorang wanita? Ya itulah istimewanya seorang wanita.

Tetapi tahukah anda, sebenarnya mereka ini keletihan, adakalanya stress. Tapi disebabkan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan seperti memasak, luangkan masa bersama keluarga, mendobi, mengemas dan macam-macam lagi lah. Hurmm kalau nak senaraikan banyak sangat huh! Mereka sanggup ketepikan apa yang mereka rasakan, dan terus melakukan tugasan seharian tanpa sebarang rungutan.

Luar biasa sungguh!

Sebenarnya ada satu rahsia yang boleh bantu mereka kekal aktif bertenaga sepanjang hari.

Rahsianya adalah ResV!

Dengan mengamalkan pengambilan ResV setiap hari, mereka mampu kekal aktif, cergas dan bertenaga sepanjang hari. ResV mengandungi lapan ramuan botani semulajadi terpilih yang kaya dengan sumber polifenol yang mana ia sangat membantu meningkatkan penghasilan tenaga, dan meningkatkan fungsi sel.

Kebaikan supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita

Kehebatan kebaikan ResV telah dibuktikan secara saintifik untuk;

  • Meningkatkan perlindungan sel
  • Meningkatkan tenaga dan sel
  • Menguatkan pertahanan sel
  • Menguatkan Fungsi sel

Apabila sel kita sihat, secara tidak langsung, tubuh kita sihat, kita akan cergas bertenaga dan kekal aktif sepanjang hari, walaupun mempunyai tugasan yang padat, dan kurang rehat.

Jadi, bagi wanita yang sedang mencari supplement penambah tenaga yang terbaik, dijamin selamat terbukti dan berkesan, ResV Shaklee adalah jawapannya.

Mesti Baca: Info tentang ResV Shaklee

Sekiranya berminat untuk dapatkan ResV Shaklee, Atul ada jual. Whatsapp Atul di 0195733761 untuk dapatkan ResV hari ini juga. 

Kebaikan supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita

Testimoni supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita

Kebaikan supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita

Kebaikan supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita

Kebaikan supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita

Kebaikan supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita

Kebaikan supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita

Kebaikan supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita

Kebaikan supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita

Kebaikan supplement ResV untuk tingkatkan tenaga wanita


Atul Hamid | 0195733761
Pengedar Shaklee Aktif Seluruh Malaysia

Continue Reading

Perniagaan Online Paling Laris Yang Perlu di Ceburi

𝐏𝐞𝐫𝐧𝐢𝐚𝐠𝐚𝐚𝐧 𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐏𝐚𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐋𝐚𝐫𝐢𝐬 𝐘𝐚𝐧𝐠 𝐏𝐞𝐫𝐥𝐮 𝐝𝐢 𝐂𝐞𝐛𝐮𝐫𝐢 | Ramai yang terkesan selepas negara dilanda wabak Covid-19 terutamanya sejak PKP diperkenalkan. Suku pertama tahun 2020 menunjukkan peningkatan sebanyak 42 peratus individu kehilangan pekerjaan. Ada di antara mereka mempunyai tanggungan dan kos perbelanjaan yang tinggi setiap bulan. Pasti pelbagai perkara bermain difikiran mereka untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi. Oleh itu, Atul terpanggil untuk berkongsikan satu perniagaan online yang peling laris yang boleh anda ceburi.


Kenapa perniagaan online ini paling laris? Sebab utama 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐤𝐧𝐲𝐚 𝐛𝐞𝐫𝐤𝐮𝐚𝐥𝐢𝐭𝐢, 𝐭𝐞𝐫𝐛𝐮𝐤𝐭𝐢 𝐛𝐞𝐫𝐤𝐞𝐬𝐚𝐧 𝐝𝐚𝐧 𝐝𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢𝐧𝐢 𝐬𝐞𝐥𝐚𝐦𝐚𝐭. Setiap produk dihasilkan dari bahan semulajadi yang asli, bebas daripada bahan tiruan dan bahan kimia berbahaya. Produknya yang tulen dan keselamatan yang terjamin telah menjadikan produk ini sentiasa dapat permintaan yang tinggi sehingga menjadi trending. Ini kerana, ramai yang telah percaya dan yakin terhadap keberkesanan produk ini.

Keberkesanan produk terjamin 
Sebab kedua perniagaan online ini paling laris kerana 𝐦𝐮𝐝𝐚𝐡, 𝐟𝐥𝐞𝐤𝐬𝐢𝐛𝐞𝐥, 𝐝𝐚𝐧 𝐬𝐨𝐬𝐢𝐚𝐥. Perniagaan online ini sangat mudah di lakukan. Dengan adanya gajet dan rangkaian internet, anda boleh melakukan aktiviti perniagaan walau dimana anda berada kerana masa berniaganya sangat fleksibel. Perniagaan online ini juga sinonim dengan kehidupan manusia, terutamanya dari segi kesihatan dan komunikasi antara manusia.
Akhir sekali kerana 𝐦𝐨𝐝𝐚𝐥 𝐲𝐚𝐧𝐠 𝐫𝐞𝐧𝐝𝐚𝐡 𝐝𝐚𝐧 𝐩𝐞𝐥𝐮𝐚𝐧𝐠 𝐲𝐚𝐧𝐠 𝐚𝐤𝐚𝐧 𝐝𝐢𝐩𝐞𝐫𝐨𝐥𝐞𝐡 𝐬𝐚𝐧𝐠𝐚𝐭 𝐛𝐞𝐬𝐚𝐫. Dengan hanya bermodalkan RM35, anda boleh memulakan perniagaan online ini. Tawaran hebat yang diberikan dalam perniagaan ini seperti kenaikan pangkat sehingga level yang tertinggi, 9 jenis bonus, 3 Star Awards, 2 destinasi lawatan insentif yang boleh diperoleh tanpa sebarang had. Yang paling menarik, perniagaan ini boleh diwarisi oleh anak-anak anda.

Purata pendapatan setahun
Oleh itu, bagi anda yang masih mencari jalan untuk mengurangkan beban kewangan, atau sedang mencari pendapatan sampingan, perniagaan online ini amatlah sesuai untuk anda ceburi. Perniagaan online yang Atul maksudkan ini adalah 𝐁𝐢𝐬𝐧𝐞𝐬 𝐒𝐡𝐚𝐤𝐥𝐞𝐞. Ramai yang telah berjaya dan bebas masalah kewangan setelah menceburi bisnes Shaklee ini. Anda boleh hubungi Atul sekiranya berminat untuk memulakan perniagaan online yang paling laris ini.

Atul Hamid
Pengedar Shaklee Anda
Continue Reading