Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online

Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online | Hai semua, salam Ramadhan ke 19. Ini bermakna, tak lama lagi bulan Syawal bakal menjelma.  Nak duit raya tak? Ha, kalau nak, jom semak sama ada anda masih ada atau tidak wang yang masih tak dituntut di Jabatan Akauntan Negara. Disebabkan sekarang negara kita masih dilanda wabak COVID19, daripada kita bersesak-sesak di Jabatan Akauntan, lebih baik kita semak melalui online je.

Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online

Jadi, hari ini Atul nak berkongsi dengan anda bagaimana cara menyemak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online. Ikuti panduan yang Atul berikan di bawah ini.

Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online

Sekiranya anda masuk tanpa mendaftar terlebih dahulu, skrin anda akan terpapar kotak hebahan. 

Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online
Wang Tak Dituntut (WTD) Sila klik untuk paparan lebih jelas

Jadi, ikuti langkah pertama dibawah ini untuk mulakan semakan.

Pertama sekali,

Sekiranya ini kali pertama anda menyemak Wang Tak Dituntut melalui online, anda perlu melakukan pendaftaran dahulu.

Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online
Wang Tak Dituntut (WTD) Sila klik untuk paparan lebih jelas


Klik butang pendaftaran yang terdapat dibahagian kanan atas kemudian isi maklumat diperlukan

Tanda * adalah wajib diisi. Pastikan data anda tepat dan ejaan betul ketika mengisi borang pendaftaran

Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online
Wang Tak Dituntut (WTD) Sila klik untuk paparan lebih jelas

Tahniah! Anda telah berjaya mendaftar.

Kedua,

Selepas melakukan pendaftaran, anda perlu daftar masuk semula (login) dengan menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang di daftarkan tadi

Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online
Wang Tak Dituntut (WTD) Sila klik untuk paparan lebih jelas

Ketiga,

Untuk daftar masuk (login) kali pertama, anda perlu melengkapkan butiran profile terlebih dahulu, dan simpan.

Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online
Wang Tak Dituntut (WTD) Sila klik untuk paparan lebih jelas

Kemudian, akan terpapar halaman utama seperti dibawah ini

Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online
Wang Tak Dituntut (WTD) Sila klik untuk paparan lebih jelas

Keempat,

Untuk mulakan semakan, klik di bahagian kotak yang tertera “klik disini untuk carian Wang Tak Dituntut” atau anda boleh lihat di bahagian tepi ada kotak untuk “carian Wang Tak Dituntut”

Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online
Wang Tak Dituntut (WTD) Sila klik untuk paparan lebih jelas

Kelima,

Masukkan no kad pengenalan untuk mulakan pencarian Wang Tak Dituntut.

Sekiranya anda masih mempunyai wang yang tak dituntut, hasil pencarian anda akan keluar seperti gambar dibawah ini.

Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online
Wang Tak Dituntut (WTD) Sila klik untuk paparan lebih jelas


Sekiranya anda tidak mempunyai wang untuk dituntut, hasil pencarian anda seperti dibawah ini.


Cara semak wang tak dituntut (WTD) melalui online
Wang Tak Dituntut (WTD) Sila klik untuk paparan lebih jelas

Tapi perlu diingat, semakan Wang Tak Dituntut hanya boleh dilakukan dua kali sahaja dalam sehari. Untuk semakan kali ketiga perlu dilakukan pada keesokkan harinya.


Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online
Wang Tak Dituntut (WTD) Sila klik untuk paparan lebih jelas

Begitulah cara untuk menyemak wang tak dituntut secara online. Mudahkan? Kalau mudah, bolehlah mulakan semakan Wang Tak Dituntut anda. Mana tahu ada rezeki anda, bolehlah mohon untuk dapatkan duit tersebut.

Untuk makluman anda, maklumat Wang Tak Dituntut yang terdapat dalam laman eGUMIS ini adalah maklumat Wang Tak Dituntut yang lengkap dengan nama empunya serta nombor pengenalan empunya Wang Tak Dituntut sahaja. Sekiranya Wang Tak Dituntut tidak dapat dikesan melalui semakan di laman ini, anda boleh hadir di kaunter-kaunter Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) berdekatan untuk semakan lanjut.

Sekiranya anda masih mempunyai Wang Tak Dituntut dan ingin mengambilnya, anda perlulah melengkapkan borang permohonan seperti dibawah ini. Borang permohonan tersebut anda boleh isi dalam laman eGUMIS. 

Cara semak Wang Tak Dituntut (WTD) melalui online
Wang Tak Dituntut (WTD) Sila klik untuk paparan lebih jelas

Jika terdapat sebarang masalah untuk melakukan permohonan Wang Tak Dituntut, bolehlah hadir ke kaunter-kaunter JANM berdekatan untuk semakan lanjut atau hubungi mereka di 03-8000 8700 atau adukan disini; Aduan/Maklumbalas

Sumber: Jabatan Akauntan Negara Malaysia

Sekian, terima kasih.

Continue Reading

Salam Ramadan Kareem 1442h

Salam Ramadan Kareem 1442h | Alhamdulillah, hari yang dirindui kini sudah menjelma. Dengan rendah hati, saya Atul Hamid mengucapkan Salam Ramadan Kareem 1442h & selamat berpuasa seluruh ummat Islam di dunia ini. Semoga kita dapat berpuasa dengan penuh keberkatan dan ketaqwaan.

بيلا رمضان تيبا سمبوتله دڠن سوجود شکور تندا تريما کاسيه ڤد الله کران مميليه کيت اونتوق تروس برعبادة دبولن يڠ موليا اين.
 بيلا برتمو دڠن اهلي کلوارݢ، سانق ساودارا، صحابت هنداي، سسياڤا سهاج اوچڤله "رمضان کريم" دان اورڠ يڠ مندڠر منجواب "الله اکرم" مقصودڽ رمضان يڠ موليا دان جواڤنڽ الله يڠ لبيه موليا، سمبوتله رمضان اين دڠن واجه يڠ برسري-سري تندا کݢمبيراءن يڠ تيدق ترهيڠݢ دان برعزم اونتوق مندکتکن ديري کڤد الله دڠن سلالو بربيچارا دڠن الله والاو دالم هاتي چونتوهڽ "الله، اکو برڤواسا يا الله، تريماله ڤواساکو اين، اکو برڤواسا هاڽ اونتوق مو يا الله

هياسله رومه کيت سباءيق-باءيقڽ دڠن برسيه دان چنتيق کران ترلالو باڽق رحمة يڠ الله هندق بريکن دبولن يڠ موليا اين

موݢ رمضان اين لبيه باءيق دري رمضان تله لالو،  هياسيله ديري دڠن عملن دان ڤرباڽقکن باچاءن القرءان



Tiada hari seindah Jumaat
Tiada kata seindah Zikir
Tiada ibadah seindah Solat
Tiada bulan seindah Ramadhan

13 April 2021 bersamaan 1 Ramadan 1442h

Salam Ramadan Kareem 1442h


Firman Allah s.w.t dalam Surah al-Baqarah ayat 183:

"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu mudah-mudahan kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa"

Di sini Atul sertakan sekali bacaan Niat berpuasa dan Doa berbuka puasa untuk memudahkan mereka yang mungkin tercari-cari untuk dibuat rujukan

Lafaz niat berpuasa
Lafaz niat berpuasa

Doa berbuka puasa
Doa berbuka puasa

Atul doakan semoga Ramadan kali ini, memberi kegembiraan buat anda semua. Serta dapat menjalani ibadah dengan lebih sempurna dan agar amal ibadat kita diterima olehNYA di bulan yang mulia ini. Semoga hikmah Ramadan kalini buat kita jadi insan yang lebih baik dari sebelum ni

Ikhlas dari Atul Hamid & Team Anggerik Legacy.

Baca juga:
Panduan Solat Sunat Terawih 20 rakaat
Panduan Solat Sunat Terawih 8 rakaat

Jom dapatkan SET BERPUASA SHAKLEE? Klik pada gambar di bawah

Salam Ramadan Kareem 1442h



Baca juga: Testimoni Set Berpuasa

Atul Hamid | 0195733761
Pengedar Shaklee Anda
ID Shaklee: 1077444

Continue Reading

Promosi Shaklee Mac 2021

Promosi Shaklee Mac 2021 | Pejam celik, sekejap je dah masuk bulan Mac untuk tahun 2021. Atul doakan semoga kita semua berada dalam keadaan sihat selalu dalam suasa norma baharu ini.

Okay, disini Atul ingin kongsikan promosi Shaklee untuk bulan Mac 2021 ini. Promosi Shaklee Mac 2021 ini sangat istimewa dan pastinya ditunggu-tunggu ramai. Kenapa? Kerana promosi kali ini adalah promosi HOT Item Shaklee, iaitu ESP dan beberapa set kesihatan yang sangat digemari ramai.

Promosi Shaklee Mac 2021

Promosi Shaklee bulan Mac 2021

ESP percuma Shaker

Promosi Shaklee Mac 2021

Dengan setiap pembelian 4 tong ESP bernilai RM516 (Jimat RM174)

Anda juga layak terima

📌 PERCUMA keahlian

📌 PERCUMA pos

📌 PERCUMA 1 Shaker Limited Edition bersize 400ml

Wajib baca info menarik tentang promosi ESP disini


11 Promosi Shaklee Mac 2021 : Set kesihatan Shaklee yang awesome


Promosi Shaklee Mac 2021


1. New Beginning Set

Mengadungi 6 produk Shaklee iaitu Vitalea Iron, Ostematrix, B-Complex, ESP, Vitamin C dan Omega Guard.

Set ini sesuai diambil oleh wanita yang sedang hamil. Set ini membantu ibu hamil mendapat nutrisi diperlukan dengan cukup, kekal cergas sepanjangan kehamilan dan sebagai persediaan menerima cahaya mata. Malah, anak dalam kandungan juga turut mendapat nutrien dari pemakanan si ibu.

New Beginning set ini hanya RM 487 (jimat 121.75)

Anda juga layak terima

📌 PERCUMA keahlian

📌 PERCUMA pos

 

2. Beyond Wellness Set

Set ini mengandungi 4 produk Shaklee iaitu Vitamin C, ESP, Nutriferon dan Carotomax

Sesuai untuk membantu meningkatkan sistem imun badan kita. Sangat bagus diamalkan kerana negara kita masih berdepan dengan wabak COVID19

Beyond Wellness Set - RM421 (jimat 105.25) 

Anda juga layak terima

📌 PERCUMA keahlian

📌 PERCUMA pos


Promosi Shaklee Mac 2021

3. Best Seller Set

Set ini mengandungi 5 produk Shaklee iaitu ESP, Vitamin C, Omega Guard, Ostematrix dan B-Complex.

Set ini sesuai diambil oleh semua golongan termasuk lelaki dan perempuan

 Best Seller Set - RM412 (Jimat RM148)

Anda juga layak terima

📌 PERCUMA keahlian

📌 PERCUMA pos


Promosi Shaklee Mac 2021

4. Healthy Radiance Set

Set ini mengandungi 4 produk Shaklee iaitu ESP, Collagen Powder, B-Complex dan Vitamin C.

Set ini sangat ditunggu-tunggu ramai mereka yang pentingkan kecantikan dan penampilan. Tambahan pula, tidak lama lagi kita akan menyambut hari raya. Inilah masanya untuk mencantikan kulit

Ini kerana set ini khusus untuk kecantikan secara menyeluruh, dari luar hingga ke dalam. Set ini boleh diambil oleh lelaki dan juga perempuan.

Healthy Radiance Set - RM492 (Jimat 168.50)

Anda juga layak terima

📌 PERCUMA keahlian

📌 PERCUMA pos


Promosi Shaklee Mac 2021


5. Joyful Journey Set

Set ini mengandungi 7 produk Shaklee iaitu B-Complex, Vitalea Iron, Alfalfa Complex, Ostematrix, ESP, Vitamin C dan Omega Guard.

Set ini sangat sesuai diambil oleh ibu baru lepas bersalin / ibu berpantang atau yang menyusukan anak. Kesemua produk dalam set ini memenuhi keperluan nutrisi si ibu dan anak yang tengah membesar.

Joyful Journey Set - RM533 (Jimat RM178.25)

Anda juga layak terima

📌 PERCUMA keahlian

📌 PERCUMA pos

📌 Pulangan Tunai RM26

 

6. Jom Detox Vanilla

Set ini mengandungi 4 produk Shaklee iaitu Alfalfa Complex, Cinch Shake Vanilla, Herblax dan Dtx Complex.

Set ini membantu menyingkirkan toksin dalam badan, menurunkan berat badan dan dalam masa yang sama, meningkatkan metabolisme badan.

Jom Detox Vanilla - RM362 (Jimat RM135.50)

Anda juga layak terima

📌 PERCUMA keahlian

📌 PERCUMA pos


Promosi Shaklee Mac 2021


7. Jom Vivix Vanilla

Set ini mengandungi 2 produk Shaklee iaitu Cinch Shake Vanilla dan Vivix.

Set ini sesuai untuk orang yang ingin menyingkirkan toksin-toksin dalam badan, dan ingin melakukan detox tetapi mempunyai masa yang terhad.

Jom Vivix Vanilla - RM525 (Jimat 176.25) 

Anda juga layak terima

📌 PERCUMA keahlian

📌 PERCUMA pos


8. Energy for Life

Set ini mengandungi 2 botol Vivix.

Vivix merupakan makanan tambahan dalam bentuk cecair pekat. Kandungan polifenol yang terdapat dalam ramuan Vivix sangat bagus untuk kesihatan secara menyeluruh untuk lelaki dan wanita

Energy for Life - RM760 (Jimat RM235)

Anda juga layak terima

📌 PERCUMA keahlian

📌 PERCUMA pos

📌 Pulangan Tunai RM38

Wajib baca Info Lengkap Vivix


Promosi Shaklee Mac 2021


9. Activate Your Life 

Set ini mengandungi 2 botol ResV

ResV merupakan makanan tambahan seakan Vivix tetapi dalam bentuk Softgel. Kandungan polifenol yang terdapat dalam ramuan ResV sangat bagus diamalkan untuk kesihatan secara menyeluruh oleh lelaki dan wanita. ResV sangat mudah dibawa ke mana sahaja.

Activate Your Life - RM816 (Jimat RM249)

Anda juga layak terima

📌 PERCUMA keahlian

📌 PERCUMA pos

📌 Pulangan Tunai RM38

Wajib baca info lengkap ResV disini


Promosi Shaklee Mac 2021

10. ResV-Vix Set 

Set ini mengandungi 1 botol Vivix dan 1 botol Res-V. 

Gabungan ResV dan Vivix dalam 1 set ini, telah menjadi rebutan mereka yang sememangnya selama ini mengamalkan Vivix dan ResV.  Set ini merupakan set premium yang kaya dengan antioksidan dan membantu kesihatan secara menyeluruh termasuk kecantikan kulit. 

ResV-Vix Set - RM788 (Jimat RM242)

Anda juga layak terima

📌 PERCUMA keahlian

📌 PERCUMA pos

📌 Pulangan Tunai RM38

Baca bagaimana Polifenol bantu kesihatan dan kecantikan kulit

 

Promosi Shaklee Mac 2021

11. Youth Starter Set 

Skincare set ini mengandungi 4 item iaitu Luminous Gel Oil Cleanser, Perfecting Skin Toner, Age Defense Moisturize SPF-50 dan Advanced Renewal Night Cream (Light/Rich)

Sesuai untuk semua jenis kulit. Youth Skincare set telah melalui kajian selama hampir 8 tahun sebelum ia dikeluarkan dipasaran. Youth Skincare bebas 1500 bahan terlarang dan sudah semesti beyond organik

Youth Starter Set - RM680 (Jimat RM170)

Anda juga layak terima

📌 PERCUMA keahlian

📌 PERCUMA pos

📌 Pulangan Tunai RM32

Info lengkap tentang Youth Skincare


Menarikkan promosi Shaklee bulan Mac 2021 ni. Sekiranya anda berminat untuk dapatkan set -set promosi ini, bolehla hubungi atul di 0195733761 atau klik link ini untuk melakukan pembelian dalam talian 👉 Belian Online


Atul Hamid
Shaklee Leader
Anggerik Legacy Founder

Continue Reading

Salam Israk & Mikraj 1442h

 27 Rejab 1442h

Salam Israk & Mikraj

Peristiwa Agung dalam Sirah Rasulullah Nabi Muhammad SAW


Salam Israk & Mikraj, 1442h

Salam Israk & Mikraj, 1442h


“Maha suci Allah SWT yang menjalankan hamba-Nya (Nabi Muhammad SAW) pada malam hari dari Masjidil Haram (di Makkah) ke Masjidil Aqsa (di Baitulmaqdis) yang diberkati sekelilingnya, bagi menunjukkan bukti kebesaran Allah SWT, sesungguhnya Allah SWT Maha Mendengar lagi Maha Melihat.” (Al-Isra’: 1)

Peristiwa Israk Mikraj menyaksikan Masjidil Aqsa menjadi destinasi perantara antara perjalanan dunia (atas muka bumi) dengan perjalanan seterusnya (ke langit) menuju Sidratul Muntaha sebagai jemputan kepada Nabi Muhammad SAW bertemu Allah SWT.

Keberkatan itu diperjelaskan dalam ayat pertama surah al-Isra’ yang juga dapat difahami barakahnya Masjidil Aqsa bukan semata-mata untuk masjid terbabit sahaja, sebaliknya melebar ke sekelilingnya dengan perkataan ‘hawlahu.’

Sama-samalah kita mengingati peristiwa besar dalam Sirah Nabi Muhammad SAW


Salam Israk & Mikraj 1442h
Continue Reading

26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021

26 Mommy Blogger Malaysia Paling Best Untuk 2021 | Hai mommy sekalian, best tak kalau mommy punya blog masuk dalam senarai mommy blooger paling best untuk tahun 2021. Mestilah bestkan? Top 26 mommy blogger tu. Bukan calang-calang mommy yang boleh tersenarai dalam list tu. 


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021

Tapi sebelum Atul kupas siapakah 26 mommy blogger Malaysia paling best untuk tahun 2021 ini, Atul nak perkenalkan kepada anda semua, bahawa Atul juga merupakan salah seorang mommy blogger juga. Hehe nak join juga Atul ni haha

Secara ringkasnya, Atul merupakan seorang isteri dan ibu kepada sepasang cahaya mata. Blog Atul mengandungi perkongsian berkaitan business Shaklee, tips kecantikan, info kesihatan, lifestyle, personal entry Atul sendiri dan macam-macam lagi. Kalau nak tahu apa lagi Atul tulis dalam blog Atul, jemputlah explore blog Atul ini. Moga-moga segala entry yang ada dalam blog Atul dapat memberi manfaat kepada semua.

Okay, sebelum Atul berceloteh panjang lebar lagi, baik Atul perkenalkan kepada anda semua 26 Mommy Blogger Malaysia paling best untuk tahun 2021 ini.


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Siti Awadah
Link Blog:  www.sishawa.com
Usia blog: 4 tahun, bermula 2017

Merupakan ibu kepada 6 anak. Surirumah sepenuh masa. JUga merupakan blogger sepenuh masa. Blog merupakan medium Sis Hawa menjana pendapatan dengan Adsense.


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Ardini Humaira
Link blog: www.ilhamdini.com
Usia blog: 13tahun, bermula 2008

Merupakan ibu kepada 2 orang cahaya mata, pernah keguguran sebanyak 5x, berhenti kerja untuk keluarga ketika mengandung anak kedua (selepas 5x keguguran), minat menulis sejak zaman sekolah. Pada mulanya buat blog sekadar suka-suka macam diari pada awal tahun 2008, dan telah serius berkecimpung dalam bidang blogger sejak 2010


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Nabiha Mohd Mashut
Link blog: www.biemohd.com 
Usia blog: 14 tahun, bermula 2006

Blog ini bermula dengan perkongsian sebagai BRIDE-TO-BE, hingga MAMA-TO-BE kepada 3 orang cahaya mata yang masih suka dengan aktiviti DIY bersama keluarga dan anak-anak untuk menjimatkan kos. Sekaligus memberikan inspirasi kepada ibu bapa diluar sana yang sedang mencari idea untuk aktiviti DIY (hari jadi, akikah,dan lain-lain) untuk anak-anak mereka.


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Mrs Pip
Link blog: www.mrspip.com
Usia blog: 6 tahun, Bermula 2015

Merupakan ibu kepada 3 anak dan seorang surirumah sepenuh masa. Suka layan KDrama, berhenti kerja untuk jaga anak sejak tahun 2013.

26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Lea Razali
Link blog: www.eksplorasilea.com
Usia blog: 7 tahun, bermula 2013

Merupakan ibu kepada 2 orang anak, seorang suri rumah dan mula ingin jana pendapatan melalui blog. Penulisan di blog banyak berkongsi tentang resipi, travelog, info-info kesihatan dan panduan blog


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Azlinda
Link blog: www.azlindaalin.com 
Usia blog: 8 tahun, bermula 2012

Merupakan mummy kepada 3 orang anak. Bekerjaya sebagai financial consultant AIA, business online dan menulis blog sebagai hobi. Seorang yang pentingkan keluarga, gemar habis kan masa lapang dengan aktiviti bersama keluarga

26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Fuzy Rahamah Hamid
Link blog: www.iamfuzy.com
Usia blog: 15 tahun, bermula 2006

Fuzy Rahamah Hamid merupakan umi kepada 6 anak, surirumah sepenuh masa. Mulanya menulis di blog sebagai diari berkongsi pelbagai cerita, kisah kehamilan, tugas sebagai agen pelancongan, resepi masakan dan mengambil upah sebagai penulis upahan, penulis konten dan pegawai media sosial (PMS)


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Mamy Syu
Link blog: www.annursyuhadah.com
Usia blog: 8 tahun bermula 2012

Mamy Syu merupakan Mommy Blogger Malaysia. Ibu kepada 3 orang anak. Naufal, Nufael dan Hawraa. Syu berkongsi pengalaman menjaga anak sendirian kerana PJJ dengan suami. Tak lokek berkongsi tip penyusuan susu badan, review, resepi serta lifestyle suami isteri jarak jauh. (PJJ selama 9 tahun)


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Alia Farhan Said
Link blog: www.aliafarhan.com 
Usia blog: 13 tahun, bermula 2008

Mom of 2 princesses. Love cooking. Travelling. Mula berblog untuk suka-suka. Meluahkan perasaan dan stress masa belajar dulu-dulu


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Wan Rokiah (Wawa)
Link blog: www.mommywawa.com
Usia Blog: 8 Bulan, bermula Mei 2020

Merupakan ibu kepada seorang anak. Surirumah sepenuh masa, dalam masa yang sama jana income bersama shaklee dan adsense. Juga seorang youtuber @wanrokiahwanismail & @vitaminwawa.


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Chaza Xiaojie
Link blog: www.cxopportunities.com
Usia blog: 10 Tahun, June 2011

Mak kepada tiga orang anak. Mommy blogger sepenuh masa. Suka sangat menulis sejak kecil. Azam sejak muda untuk dapat bekerja dari rumah sambil mendidik sendiri anak membaca dan mengaji


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Nurul Aleya (apakatamommy)
Link blog: www.apakatamommy.com
Usia blog: 10 bulan, bermula March 2020

Merupakan mommy kepada seorang anak. Sebenarnya sudah lama jadi blogger, 10 Tahun yang lepas dengan blog www.secantikmanis.com. Selepas tamat pengajian, mula bekerja blog pun semakin tertinggal. Tetapi minat menulis sentiasa ada, cuma tiada masa. Bila mula berpindah ke Jb, terus join jdt blogger dan buat blog baru. start baru dengan niche lebih kepada mommy blogger dan resepi.


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Nora (Izarra)
Link blog: www.ummizarra.com
Usia blog: 13 tahun, bermula 2008

Merupakan mak kepada 3 orang cahaya mata. Bekerja di sektor kerajaan (sekolah), asal ada blog suka-suka update kisah peribadi, madah, dan macam dairy, dan sekarang banyak entri pelbagai perkongsian. Dulu aktif join event tapi bila dah berpindah blog pun kurang update. sebab masih sayang pada blog maka masih ada www.ummizarra.com


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Ciktom
Link blog: www.ciktom.com
Usia blog: 11 tahun, bermula 2010

Merupakan ibu kepada sepasang cahaya mata. Kini, fulltime mommy blogger. awal berblog banyak share tips, tutorial blogging & cara buat duit online. Sekarang lebih banyak create awareness pasal parenting, homeschooling & emas sebagai hobi 😂


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Yaya Azura
Link blog: www.yayaazura.com
Usia blog: 11 tahun, bermula Jan 2010

Merupakan ibu kepada 2 orang anak lelaki. Mula membuat blog sebagai diari menceritakan hal anak-anak dan kemudian mula menjadikan blog sebagai medium untuk menambah pendapatan.


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Rozita
Link blog: www.ceritaita.com
Usia blog: 13 tahun, bermula 2008

Merupakan ibu kepada 5 orang anak, 4 lelaki 1 perempuan, kerja sebagai pegawai veterinar di sektor kerajaan. Suka membaca dan menulis sejak dari zaman sekolah. Mula menulis blog bermula sebagai hobi, menulis semua cerita pengalaman hidup, kisah suka memasak dan mencuba resepi baru, pengalaman membesarkan anak-anak terutamanya melibatkan penyusuan susu ibu dan penyakit yang dihadapi anak-anak, suka juga berkongsi kisah travel dengan perkongsian tempat yang diinap semasa bercuti, tempat makan best dan tempat menarik untuk dikunjungi.


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Bonde Zaidalifah
Link blog: www.bondezaidalifah.com
Usia blog: 11 tahun, bermula 2010

Merupakan bonde kepada seorang puteri. Menulis Blog adalah separuh masa mengenai lifestyle travel, resepi, review novel, review drama, review produk kecantikan dan produk kesihatan dan juga fesyen.


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Meksah
Link blog: www.meksah.com
Usia blog: 8 bulan, bermula 2020

Ibu kepada seorang anak lelaki berumur 3 tahun. Kerjaya di Sektor Swasta bidang Essential Services. Mula membina Blog Jun 2020 untuk berkongsi informasi dan pengalaman.


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Fadzi Razak
Link blog: www.fadzirazak.com
Usia blog: 6 tahun, bermula 2014

Fadzi merupakan mak kepada 2 orang anak lelaki, Aneeq dan Anas. Mommy blogger Malaysia yang kini menetap di Sydney, Australia tapi dalam hatinya Malaysia tetap tanah tumpah darahku. Selalu menulis berkaitan dengan family lifestyle. Suka berkongsi tentang tempat makan menarik, tempat menarik, resepi, info dan tips untuk suri rumah. Selain menulis di blog, Fadzi juga suka berkongsi tentang pengalaman dan perkara menarik di Australia di fb.com/fadzirazak. Seorang yang pendiam tapi bila menulis, tak boleh berhenti. Bekerja sebagai freelance writer sambil jaga anak-anak di rumah.


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommg blogger: Maesarah
Link blog: www.mysarahstories.com
Usia blog: 13 tahun, bermula 2007

Mama anak 3. Asal menulis blog sekadar suka suka dan update tentang penyusuan anak, then jadi blog bisnes kejap. Pastu sharing tentang aktiviti seharian dan sekolah.


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Zaza Azman
Link blog: www.zazaazman8.com 
Usia blog: 1 tahun, bermula Jan 2020

Kembali berblog setelah 12 tahun berhenti. Mengguna samaran sebagai Mama monsta, mama utk sepasang anak2 monsta comel. Full Time housewife, part time blogger. Blog berbahasa Inggeris. Blog lifestyle yang mengisarkan perkembangan anak-anak

26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Marina Bashah
Link blog: www.marinabashah.com
Usia blog: 2 tahun, bermula Feb 2019

Merupakan seorang ibu yang bekerjaya. Ibu kepada 3 anak dara. Selalu kongsi mengenai persekolahan anak, tentang program sekolah anak, aktiviti pembelajaran di rumah dan kelas online yang dihadiri oleh anak-anak.

26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Aida Hanafiah
Link blog: https://www.adianiez.com/
Usia blog: 11 tahun 9 bulan

Merupakan Ibu kepada 3 orang anak yang sempurna. Bekerja sepenuh masa. Menulis blog secara separuh masa untuk berkongsi kisah hidup berkeluarga, aktiviti keluarga, bercuti ke sana ke sini, dekorasi dan susun atur rumah serta isu semasa. Suka menulis blog kerana ia satu cara meluahkan rasa dan idea dari kacamata seorang wanita, ibu dan isteri.


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Siti Rohaida
Link blog: https://kisahsidairy.com
Usia blog: 11 tahun bermula 2010

Merupakan ibu kepada 2 orang anak perempuan. Di blog selalu berkongsi cerita tentang kekeluargaan, kecantikkan dan apa jua yang rasa ingin dikongsi. Menjadikan blog sebagai sumber pendapatan sampingan yang paling disukai.

26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Norhana Rosmida
Link blog: www.hannamaruku.com
Usia blog: 14 tahun, bermula 2017

Merupakan ibu kepada 2 orang anak, sorang HR practitioner di pejabat dan part time blogger. Hobi suka menulis dari zaman University dan banyak blog pasal resipi, travel dan anak-anak. Seorang Young Living Distributor juga, suka share pasal pengalaman sendiri guna natural remedies untuk wellness anak-anak.


26 Mommy Blogger Malaysia paling best tahun 2021


Mommy blogger: Sharina (opzzpinky)
Link blog: www.opzzpinky.com
Usia blog: 11 tahun, bermula September 2010

Merupakan ibu kepada sepasang anak, edan eshal, dahulu blog tempat meluah, sekarang jadi tempat mengaut rezeki hihi, alhamdulilah, lifesytle blogger, berkongsi ilmu, pengalaman dan pelbagai tips.

Jadi, inilah dia senarai 26 mommy blogger paling best pada tahun 2021 ini yang telah menjadi pilihan Atul. Ada tak dalam senarai mommy blogger di atas yang anda kenali atau pun tidak? Samada kenal atau tidak, inilah peluang untuk anda jalan-jalan di blog mereka. Pasti anda akan seronok dapat kenalan blogger yang baru. 

Happy blogwalking ya!

Continue Reading