Pelakon Paling Popular Mira Filzah Beli Produk Shaklee



Siapa tidak kenal dengan Mira Filzah, beliau merupakan Pelakon Paling Popular di Malaysia dengan meraih banyak anugerah sekaligus di Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-32 yang lalu. Pada bulan ini, pelakon paling popular ini secara rasminya telah mendaftar sebagai ahli Shaklee secara percuma.
Pelakon Paling Popular Mira Filzah Beli Produk Shaklee
Mengikut perkongsian daripada Master Irine, Pelakon Mira Filzah membeli beberapa produk Shaklee sehingga melayakkan beliau menjadi ahli Shaklee secara automatik dan percuma.



Menurut Master lagi, Mira Filzah direct Message (DM) Master di Instagram untuk bertanyakan tentang Shaklee

Pelakon Paling Popular Mira Filzah Beli Produk Shaklee
Pelakon Paling Popular Mira Filzah Beli Produk Shaklee


Selepas DM itu, bermulalah proses penerangan tentang produk Shaklee yang bersesuaian dengan masalah Mira Filzah.

Pelakon Paling Popular Mira Filzah Beli Produk Shaklee
Pelakon Paling Popular Mira Filzah Beli Produk Shaklee

Alhamdulillah, memang sporting sangat Mira Filzah ni. Lepas bagi penerangan tentang Produk Shaklee yang Mira Filzah nak, terus setuju nak beli dan terus layak dapat FREE MEMBERSHIPπŸ‘πŸ»

Sudah pasti, Mira Filzah sendiri yakin dengan Shaklee Product, tambah-tambah sudah nak berkahwin tidak lama lagi. Of courselah nak get ready siap-siap. Alamak terrrbocor rahsia. Haha.

Berikut adalah antara Produk Shaklee yang Mira Filzah ambil;
🌿Vivix
🌿Alfalfa
🌿Dtx Complex
🌿Peppermint Gonger
🌿Herb-Lax
🌿ESP
🌿Vita C Plus

Wow, banyakkan? Sebab itulah Mira Filzah layak daftar secara percuma sebagai ahli Shaklee

Bagaimana Daftar Ahli Shaklee Secara Percuma?

Terdapat dua cara nak daftar ahli Shaklee secara percuma.

Cara Pertama Daftar ahli Shaklee secara percuma: 
FREE MEMBERSHIP (KEAHLIAN PERCUMA) MELALUI PRODUK PILIHAN ANDA

Beli mana-mana produk Shaklee pilihan anda sebanyak 200 UV (points) yang berharga sekitar RM680 untuk mendapatkan Keahlian Percuma! Tak perlu bayar Membership Fee RM65

Anda akan dapat Starter Kit yang mengandungi:
⇨ Product Guide
⇨ Business Guide
⇨ Shaklee Difference
⇨ Mini Product Guide

Saya akan uruskan pendaftaran anda secara online.

Nak pilih option ini? Klik di sini untuk daftar keahlian Shaklee secara PERCUMA

Cara Kedua Daftar ahli Shaklee secara percuma: FREE MEMBERSHIP MELALUI SET JOM SHAKLEE (HOT PROMO!)

Pelakon Paling Popular Mira Filzah Beli Produk Shaklee


Cara ini menjadi pilihan ramai kerana mereka menikmati:

⇨ Keahlian percuma
⇨ Pengeposan percuma
⇨ Harga ahli lebih jimat 10% dari harga ahli biasa
⇨ Bonus Shaklee

Apa Set Jom Shaklee yang ada? Boleh pilih Set Jom Shaklee pilihan anda di sini ⇦

Untuk makluman anda semua, Set Jom Shaklee ini sangat popular dan menjadi pilihan orang ramai kerana harganya lebih murah daripada harga ahli dan sudah semestinya istimewa buat anda yang belum berdaftar dengan ahli Shaklee. So, memang sangat-sangat dicadangkan buat anda semua ;)

Untuk memilih antara dua cara diatas ini, selain dari whatsapp Atul, anda juga boleh membuat pembelian dan daftar ahli Shaklee secara online sendiri dengan klik gambar di bawah ni ↴


Dengan klik gambar di atas ini ⇧, anda boleh daftar sebagai ahli Shaklee secara layan diri. Anda perlu klik pada Join Now dan isi maklumat pendaftaran yang diperlukan. Selepas itu anda akan dapat SMS ID Shaklee dan Kata Laluan sementara dari Shaklee untuk login website Shaklee.

Selepas login, anda boleh terus klik Shop untuk beli produk Shaklee dan buat bayaran menggunakan kad debit atau kad kredit.

Buat anda yang membaca entri ini, kalau rasa nak cuba produk Shaklee dan ingin dapatkan lebih penjimatan macam Mira Filzah ni, bolehlah serta kami sebagai ahli Shaklee

Boleh hubungi Atul melalui WhatsApp untuk dapatkan konsultansi percuma atau keterangan lanjut mengenai produk Shaklee


--------------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761
Continue Reading

10 Jenis Makanan Berkhasiat Yang Boleh Diamalkan


Mengawal pengambilan makanan memang sesuatu yang sukar bagi seseorang kerana telah menjadi satu kebiasaan untuk makan apa sahaja yang hendak dimakan. Namun begitu, tidak mustahil untuk mengawal pemakanan demi memastikan kesihatan tubuh terjamin. Dengan mengamalkan pengambilan makanan yang berkhasiat, dapat membantu tubuh jauh dari diserang penyakit yang merbahaya.


10 jenis makanan berkhasiat yang boleh anda amalkan

Makanan Berkhasiat: Soya


Kacang soya mengandungi 48 peratus protein, lesitin, vitamin dan zat galian. Ia rendah kolesterol dan membantu menghindarkan penyakit jantung dan kencing manis. Lebih baik lagi, kacang soya kaya dengan kalsium dan mineral yang membantu proses pemecahan lemak dalam badan. Mengamalkan kacang soya dapat menyusutkan kadar lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL) dalam tubuh

Baca juga:
Info Kacang Soya Organik
Kenapa Protein Soya Terbaik Untuk Wanita


Makanan Berkhasiat: Buah-buahan Kering


Tahukah anda, dalam kebanyakan buah kering, limau kering adalah yang mempunyai kadar flavanoid tertinggi. Pengambilannya akan menyingkirkan lebihan lemak jahat dalam tubuh. Dengan itu, ia dapat mengurangkan risiko serangan penyakit jantung. Flavanoid bukan sahaja terdapat dalam limau keirng tetapi juga brokoli, tomato, bawang dan buah delima


Makanan Berkhasiat: Kuaci

Makanan ini mempunyai zat besi. Apabila anda kurang mengambil sumber zat besi, ia dapat meningkatkan kadar kolesterol (lemak LDL) dan mengehadkan kolesterol (lemak HDL). Untuk membantu tubuh mendapatkan khasiat zat besi, anda boleh memulakan dengan mengambil kuaci tawar (tanpa perisa) dari jenis biji labu atau bunga matahari. Kuaci juga dapat mengurangkan kewujudan kolesterol berlebihan dalam badan


Makanan Berkhasiat: Tuna (Ketika berdiet)

Tuna mengandungi lemak Omega 3 yang tinggi selain ikan salmon dan makarel. Seperti yang diketahui, Omega 3 dapat melindungi tubuh daripada peningkatan kadar si lemak jahat iaitu kolesterol LDL


Makanan Berkhasiat: Epal

Makan sebiji epal atau segelas  jusnya setiap hari, itu sudah cukup untuk mengurangkan kadar kolesterol dalam badan. Ada kajian menunjukkan epal mengandungi elemen kesihatan ‘phytonutrient’ yang membantu untuk melambatkan pengoksidaan kolesterol yang baik. Jika anak anda sukakan makanan segera, berilah dia segelah jus epal kerana tindakan ni sebenarnya usaha untuk menyeimbangkan pengumpulan lemak dalam badan


Makanan Berkhasiat: Kismis


Mengamalkan kismis dapat menurunan paras kolesterol. Bagi anda yang mengamalkan diet dengan 400kcal kalori kismis setiap hari, anda dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah sebanyak 8 peratus. 400kcal kalori adalah bersamaan 1/5 daripada jumlah kalori yang diperlukan oleh seorang wanita. Jadi, kismin diperlukan untuk mengekalkan berat anda.


Makanan Berkhasiat: Mangga

Mangga kaya vitamin C, Baik untuk kecantikan kulit selain mencegah peningkatan kadar kolesterol dalam tubuh. Sumber vitamin C yang lain adalah betik, strawberi, kiwi dan belimbing.


Makanan Berkhasiat: Kacang Tanah

Makan kacang tanah berkulit yang dipanggang mampu mengelakkan radikal bebas. Ia mengandungi lemak sihat dan  kaya vitamin E. Selain itu, anda mampu menghindari serangan penyakit jantung dengan mengamalkan kacang tanah


Makanan Berkhasiat: Jambu batu

Menurunkan paras kolesterol sehingga 18.8 peratus! Ambil jambu batu setiap hari sebanyak 400gm atau bersamaan dengan satu setengah biji jambu batu dalam masa 4 minggu. Jika berdiet, buah ini adalah salah satu pilihan terbaik untuk 'menyokong' menu harian anda.


Makanan Berkhasiat: Oat

Lebih daripada 40 kajian saintifik yang membuktikan pengambilan oat setiap hari dapat menurunkan paras kolesterol dalam darah. Serat mudah larut dalam makanan ini mengurangkan risiko serangan penyakit jantung. Jika anda tidak gemarkan akan rasanya, anda boleh tambah madu, buah atau jadikan oat sebagai bubur.

Banyakkan makanan berkhasiat yang boleh kita amalkan setiap hari? Cuma dinasihatkan supaya tidak mengambil makanan tersebut secara berlebih-lebih dalam satu masa tertentu. Makanlah secara bijak.

Continue Reading

Tarikh Permohonan dan Kemaskini Bantuan Sarah Hidup (BSH) 2020


Hai, ada tak yang tertanya-tanya, bilakah tarikh permohonan dan kemaskini Bantuan Sara Hidup (BSH) untuk tahun 2020 ni? Selalunya kalau info-info begini mesti dah viral dah. Ini senyap je, ke Atul yang terlepas pandang? hehe

Okaylah, berikut merupakan maklumat lengkap tentang tarikh permohonan dan kemaskini Bantuan Sara Hidup (BSH) bagi tahun 2020.

Tarikh Permohonan dan Kemaskini Bantuan Sarah Hidup (BSH) 2020


 Permohonan BSH 2020

 Tempoh Pemohonan dan Pengemaskinian Bantuan Sara Hidup (BSH) 2020 akan dibuka mulai 1 Februari 2020 hingga 15 Mac 2020.

 Pemohon tidak perlu membuat Permohonan Baharu / Kemas Kini BSH 2020 sekiranya:
  • Permohonan BSH 2019 yang lulus dan tiada sebarang perubahan maklumat; dan
  • Pemohon Orang Kurang Upaya (OKU) yang tersenarai sebagai penerima eBantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) seperti berikut:
    • Elaun Pekerja Cacat
    • Bantuan Penjagaan OKU
    • Bantuan OKU tidak berupaya bekerja
    • Bantuan Orang Tua

 Pemohon perlu membuat Permohonan Baharu / Kemas Kini BSH 2020 sekiranya:
  • Pemohon yang belum membuat pendaftaran Permohonan BSH termasuk Kategori Baharu; atau
  • Permohonan BSH 2019 yang tidak lulus dan menepati syarat kelayakan BSH 2020; atau
  • Permohonan OKU yang tidak tersenarai sebagai Bantuan JKM dan menepati syarat kelayakan BSH 2020

 BSH 2020 yang akan menyusul untuk paparan dan sebagai informasi kepada umum adalah seperti berikut:
  • Permohonan melalui dalam talian
  • Panduan Pengguna bagi permohonan dalam talian
  • Borang Permohonan BSH 2020 Yang Boleh Dimuat turun
  • Panduan Pengguna Pengisian Borang
  • Soalan Lazim (FAQ)


Pembayaran Fasa Pertama BSH 2020

 Pemohon BSH yang layak menerima bayaran Fasa Pertama adalah Pemohon berstatus Lulus BSH 2019 (Kategori Isi Rumah) yang melepasi beberapa proses tapisan daripada Agensi Kerajaan antaranya Status Pemilikan Kenderaan yang realistik bagi golongan berpendapatan rendah (B40).

 Tarikh dan kaedah pembayaran

 Tarikh bayaran Fasa Pertama BSH 2020 mulai 20 Januari 2020

 Pembayaran Fasa Pertama BSH 2020 adalah secara
  • Pengkreditan terus ke akaun; atau
  • Tunai di kaunter BSN (termasuk kategori pedalaman Sabah Sarawak) – mulai 1 Februari 2020


Tuntutan Skim Khairat Kematian (SKK) BSH 2020

 Untuk makluman, tuntutan SKK BSH 2020 bagi kematian pemohon yang berlaku mulai 1 Januari 2020 masih belum dibuka atau belum boleh dibuat di Bank Simpanan Nasional (BSN). Tarikh mula tuntutan ini akan dimaklumkan semula.

Untuk rujukan lebih lanjut, boleh lihat disini Laman Web BSH LHDN Malaysia

Sekian, terima kasih 


Continue Reading

Perbezaan Antara Influenza dan Selesema

Ramai ibu bapa keliru untuk membezakan antara Influenza dengan demam selesema biasa. Ini kerana kedua-duanya mempunyai tanda dan gejala yang hampir sama walaupun terdapat perbezaan yang amat jelas.


Perbezaan Antara Influenza dan Selesema

Adakah Influenza sama dengan demam selesema?

Tidak. Ini kerana virus influenza mempunyai tanda-tanda yang lebih teruk serta boleh menyebabkan nyawa terancam jika dibiarkan.

Apa itu Influenza?

Influenza adalah jangkitan hidung, tekak dan paru-paru disebabkan oleh virus influenza. Virus influenza mudah berjangkit dan boleh mengancam nyawa jika dibiarkan berlarutan

Baca juga: Info tentang Influenza A, tanda & langkah mencegah

Apa itu selesema?

Selesema adalah satu jangkitan pada hidung dan tekak. Biasanya disebabkan oleh virus. Ia adalah satu penyakit yang sering menyerang kanak-kanak terutamanya yang berusia sehingga 2 tahun. Hampir semua kanak-kanak mendapat banyak kali selesema dalam setahun dan kadar ini akan lebih lagi berlaku kepada mereka yang tinggal di rumah asuhan kanak-kanak, rumah kebajikan dan sekolah.

Perbezaan antara Influenza dan Selesema

Tanda dan Gejala
Influenza (Flu)
Demam Selesema (Common Cold)
Demam
Tinggi. Biasanya melebihi 38°c
Kurang dari 38°C
Letih Lesu
Teruk dan boleh berlarutan hingga 2 ke 3 minggu
Sangat ringan
Sakit otot / Sakit sendi
Sederhana ke teruk
Ringan
Batuk
Teruk, tidak berkahak pada peringkat awal
Tiada / Ringan
Hidung berair / Berhingus
Tiada / Ringan
Teruk
Bersin
Kerap
Tidak kerap
Sakit tekak
Sederhana ke teruk
Tiada / Ringan
Sakit kepala
Sederhana ke teruk
Ringan
Penyebab
Virus Influenza A, B atau C
Adenovirus, Rhinovirus, Parainfluenza virus, Corona virus dan lain-lain
Adakah sebarang vaksinasi (pelalian) untuk mengelak selesema biasa seperti vaksin Influenza?

Tiada vaksinasi bagi mengelak selesema biasa kerana virus selesema yang berbagai dan ianya tidak spesifik seperti virus influenza.

Baca juga: Info berkaitan Vaksin Influenza

Perbezaan komplikasi antara Influenza dan demam selesema

Komplikasi jika terkena jangkitan virus Influenza, jika dibiarkan akan menyebabkan;
✰ Pneumonia(jangkitan paru-paru)
✰ Penyakit kronik sedia ada bertambah teruk
✰ Kematian

Komplikasi jika terkena demam selesema;
Mungkin akan menyebabkan berlaku jangkitan kepada bahagian telinga tengah atau menyebabkan cecair terkumpul di bahagian ini.

Kesimpulannya, Influenza dan selesema biasa, kedua-duanya disebabkan oleh virus. Tetapi ia melibatkan virus yang berbeza. 

Namun, perkara paling penting untuk menghindari tubuh dari dijjangkiti virus adalah dengan menitikberatkan langkah-langkah antaranya seperti
✰ Amalkan gaya hidup sihat
✰ Amalkan etika kebersihan sepeti batuk, bersin, dan cuci tangan dengan cara yang betul
✰ Hindari dari tempat awam sekiranya tidak perlu

Semoga bermanfaat.

-----------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

Continue Reading

Vaksin Influenza: Harga dan Siapa Yang Memerlukannya

Akhir tahun 2019, negara kita dikejutkan dengan penularan wabak Influenza tetapi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menegaskan bahawa penularan wabak Influenza di Malaysia sehingga kini masih terkawal. Namun begitu, sebagai ibu bapa perkara ini tetap membimbangkan kerana dikhuatiri virus ini akan menjangkiti anak-anak mereka.

Keadaan ini menyebabkan ramai ibu bapa mula mendapatkan pelalian atau vaksin influenza untuk anak-anak mereka sebagai langkah pencegahan daripada dijangkiti virus Influenza ini.


Vaksin Influenza: Harga dan Siapa Yang Memerlukannya

Adakah klinik kesihatan kerajaan menyediakan suntikan vaksin Influenza untuk orang awam

Mengikut Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata,

Vaksin Influenza tidak disediakan kepada orang awam. Orang awam yang ingin mendapatkan suntikan vaksin Influenza boleh mendapatkan suntikan tersebut di klinik atau hospital swasta.


Vaksin Influenza: Harga dan Siapa Yang Memerlukannya

Ini kerana vaksin Influenza di klinik kesihatan kerajaan hanya diberikan kepada pesakit berisiko tinggi mendapat komplikasi jangkitan termasuk kematian dan pemberiannya berdasarkan kepada penilaian klinikal daripada pakar yang merawat pesakit terbabit.

Selain itu,  vaksin ini turut diberikan kepada anggota barisan hadapan KKM (kakitangan kesihatan) yang terdedah kepada jangkitan semasa mengendalikan pesakit”.

Berapakah anggaran harga vaksin Influenza di klinik atau hospital swasta?

Harga untuk suntikan vaksin Influenza di klinik dan hospital swasta sekitar RM50 hingga ke RM100. Harga vaksin bergantung kepada jenis vaksin tersebut.

Siapakah yang perlu mendapatkan vaksin Influenza ini?


Vaksin Influenza: Harga dan Siapa Yang Memerlukannya

Pelalian / vaksin Influenza digalakkan kepada golongan berikut;
✿ Ibu hamil
✿ Warga Emas (elderly persons)
✿ Kanak-kanak dari usia 6  bulan
✿ Individu yang menghidapi penyakit kronik seperti diabetes, penyakit jantung, salur pernafasan, ginjal, kurang daya tahan (immunodeficiencies)
✿ Penghuni institusi penjagaan warga emas atau kurang upaya
✿ Kakitangan kesihatan termasuk yang bertugas di institusi penjagaan warga emas atau kurang upaya
✿ Individu yang obes
✿ Jemaah haji dan umrah
✿ Mereka yang hendak keluar negara terutama ke negara bersuhu dingin (temperate)
✿ Orang awam

Mengapakah Vaksin Influenza Perlu diambil Secara Tahunan?

Vaksin influenza perlu diambil setiap tahun kerana
✿ Struktur virus Influenza berubah setiap masa (antigenic drif)
✿ Formulasi vaksin influenza perlu dikemaskini berdasarkan saranan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) setiap tahun
✿ Bagi memastikan kandungan vaksin sepadan dengan virus influenza yang diunjurkan menular pada setiap musim.

Selain vaksin Influenza, adakah ubat lain untuk merawat jangkitan Influenza ini?

Selain vaksin influenza, ubat Oseltamivir juga boleh digunakan untuk merawat jangkitan Influenza. Ubat Oseltamivir adalah ubat antiviral yang digunakan untuk merawat pesakit yang dijangkiti virus Influenza. Di Malaysia, terdapat pelbagai jenama Oseltamivir yang berdaftar antaranya Tamiflu, Fluhalt, Osmivir dan Starflu. Pemberian ubat antiviral dapat mengurangkan simptom serta komplikasi penyakit.

Walaubagaimanapun, penggunaan antiviral perlu digunakan secara rasional bagi mengelakkan kerintangan antimikrobial (antimicrobial resistance) yang menyebabkan rawatan tidak berkesan. Pesakit diminta untuk mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang ubat-ubatan. Doktor akan memberi rawatan yang bersesuaian selepas menentukan tahap keadaan semasa pesakit.

Kesimpulan yang dapat Atul katakan, vaksin adalah pencegahan terbaik sebagai langkah awal untuk elakkan diri dijangkiti virus Influenza tetapi tidak semua memerlukan vaksin. Hanya golongan tertentu sahaja yang perlu diberi keutamaan.

Oleh itu, digalakkan supaya orang ramai sentiasa melakukan langkah-langkah pencegahan seperti;
✿ Amalkan gaya hidup sihat
✿ Hindari daripada berada ditempat awam sekiranya tidak memerlukan
✿ Sentiasa menjaga kebersihan diri seperti amalkan etika batuk, bersin dan cuci tangan dengan betul
✿ Mengambil makanan tambahan untuk menguatkan daya tahan tubuh seperti vitamin C 
✿ Menggunakan penutup hidung dan mulut (mask) dengan cara yang betul 

Selain itu, orang ramai juga dinasihatkan supaya prihatin dengan tanda-tanda influenza antaranya seperti demam suhu yang tinggi, badan lesu melampau, batuk, sakit tekak dan otot, serta sakit perut, sakit dada dan cirit-birit. Segera dapatkan rawatan pakar dari klinik dan hospital berdekatan jika mempunyai tanda-tanda influenza.

Baca juga: Apa itu Influenza A

Semoga kita semua terhindar daripada jangkitan wabak influenza ini. Semoga bermanfaat


-----------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761
Continue Reading

Influenza: Apakah Influenza A, Tanda-tanda, & Langkah Mencegah

Kini, sana sini orang bercerita tentang penyakit Influenza A. Terutama sekali di laman media sosial dan media massa sehingga mengundang rasa bimbang terutamanya dikalangan ibu bapa

Influenza: Apakah Influenza A, Tanda-tanda, & Langkah Mencegah

Apakah Influenza?

Influenza adalah sejenis penyakit berjangkit daripada pernafasan yang disebabkan oleh virus Influenza itu sendiri. Virus Influenza ada beberapa jenis seperti Influenza A, B, C yang boleh berjangkit kepada manusia dan haiwan.


Jenis-jenis Influenza

Influenza terdiri daripada A, B, C, dan D (Influenza D berlaku dikalangan haiwan antaranya seperti lembu dan khinzir)

Influenza: Apakah Influenza A, Tanda-tanda, & Langkah Mencegah


Apakah Influenza A?

Virus Influenza A adalah ejen utama yang menyebabkan penyakit influenza dengan konfigurasi protein H dan N pada permukaannya. Ia juga merupakan sebahagian daripada Influenza bermusim. Ini disebabkan cara jangkitan, risiko jangkitan sama dengan jenis Influenza yang lain

Influenza A paling bahaya kerana boleh bermutasi (perubahan genetik) untuk menjadi virus Influenza A yang baharu yang lebih berbahaya. Virus ini bermutasi didalam badan haiwan dan akhirnya boleh memberi kesan kepada manusia. Antibodi tidak kenal virus Influenza A yang baru sebab virus itu telah bermutasi. Jadi, antibodi tersebut tidak dapat melawan virus Influenza A ini. Jadi, antibodi yang tidak kuat akan kalah dengan virus ini.


Bilakah Penyakit Influenza ini akan berlaku? Adakah pada musim-musim tertentu?

Untuk rantau yang beriklim sederhana (temperate region) antaranya seperti di negara Amerika Syarikat, Eropah, variasi penularan Influenza amat jelas iaitu pada musim sejuk.

Influenza: Apakah Influenza A, Tanda-tanda, & Langkah Mencegah

Manakala, di negara Tropika antaranya seperti Malaysia, Indonesia, Thailand tiada penularan kemuncak Influenza ini tetapi lebih kepada berlaku sepanjang tahun.


Tanda-tanda dijangkiti Influenza

➤ Demam - Suhu tinggi melebihi 38⁰C
➤ Batuk - Batuk teruk, tidak berkahak pada peringkat awal
➤ Sakit Tekak - Sederhana ke teruk
➤ Selsema / Hidung berair / Berhingus - Tiada / Ringan
➤ Badan Letih Lesu - Teruk dan boleh berlarutan hingga 2 ke 3 minggu
➤ Sakit Membadan / Otot / Sendi - Sederhana ke teruk
➤ Bersin - Kerap
➤ Sakit Kepala - Sederhana ke teruk
➤ Cirit Birit dan sakit perut (Khusus dikalangan kanak-kanak)
➤ Muntah


Bagaimana boleh dijangkiti / Cara jangkitan Virus Influenza bermusim termasuk Influenza A adalah:

➤ Melalui titisan air (Droplets) - Melalui mulut dan hidung ketika bercakap, melalui batuk atau bersin daripada pesakit yang telah dijangkiti
➤ Melalui sebarang permukaan (Surface rector) individu yang telah dijangkiti seperti tangan pesakit


Tempoh jangka hayat virus Influenza yang telah dijangkiti

Virus Influenza yang dijangkiti pada pesakit pada satu-satu permukaan seperti tangan dan sebagainya boleh hidup selama 7 hari.


Golongan-golongan yang berisiko terkena jangkitan Influenza

➤ Warga tua 65 tahun dan ke atas
➤ Kanak-kanak berumur kurang daripada 5 tahun
➤ Ibu Mengandung 
➤ Orang awam yang menghidap penyakit kronik (Diabetes, Penyakit Jantung, Tekanan Darah Tinggi, Asma & sebagainya)
➤ Individu yang mempunyai daya ketahanan yang rendah (seperti pesakit kanser, penghidap HIV, pesakit yang menjalani rawatan kemoterapi, dan lain-lain)  
➤ Individu Obes


Komplikasi akibat virus Influenza

➤ Pneumonia
➤ Menyebabkan penyakit kronik sedia ada jadi bertambah teruk
➤ Kematian


Vaksin khusus yang melindungi diri daripada Influenza A?

Vaksin atau Pelalian khusus untuk Influenza yang turut meliputi Influenza A dinamakan Vaksin Influenza boleh didapati di fasiliti kesihatan swasta yang kini terdapat di pasaran.


Adakah pesakit Influenza perlu dikuarantin?

Secara amnya, Tidak. Tetapi individu yang telah dijangkiti dinasihatkan supaya berada dirumah, tidak ke tempat kerja atau ke sekolah, tidak berada ditempat awam, banyakkan berehat, minum air putih yang mencukupi, kerapkan membasuh tangan dan amalkan gaya hidup sihat


Langkah-Langkah Pencegahan

Jika dijangkiti, pesakit sepatutnya mengamalkan cara-cara pengawalan hidup yang lebih sihat seperti
➤ Mengekalkan tahap kebersihan yang optimum
➤ Kerap mencuci tangan dengan air, sabun dan cecair alkohol (jika tiada air dan sabun) dan mengamalkan etika mencuci tangan dengan betul
Influenza: Apakah Influenza A, Tanda-tanda, & Langkah Mencegah

➤ Mengamalkan etika bersin yang sihat
Influenza: Apakah Influenza A, Tanda-tanda, & Langkah Mencegah

➤ Mengamalkan etika selsema yang sihat
➤ Mengamalkan etika batuk yang sihat
➤ Mengamalkan gaya hidup yang sihat
➤ Elakkan berkongsi peralatan peribadi seperti tuala, sapu tangan dan lain-lain
➤ Jika ada gejala Influenza-Like Illness (ILI) dinasihatkan untuk tidak pergi ke tempat awam, tempat kerja atau ke sekolah
➤ Mesti mendapatkan rawatan segera di klinik atau hospital berhampiran
➤ Gunakan penutup muka (mask) dengan cara yang betul
Influenza: Apakah Influenza A, Tanda-tanda, & Langkah Mencegah

Sumber:
Temubual antara Juruhebah RTM Perlis dengan Dr. Ikhmal Hakim Bin Abd. Rahman,
(Penolong Pengarah Kanan, Unit Kawalan Penyakit (Berjangkit), HTF, Perlis.)

Selain itu, adalah digalakkan untuk mengambil makanan tambahan (supplement) untuk menguatkan sistem imun tubuh (antibodi) sebagai langkah pencegahan awal. Antara supplement terbaik untuk meningkatkan sistem pertahanan tubuh daripada diserang virus adalah


Influenza: Apakah Influenza A, Tanda-tanda, & Langkah Mencegah

Vitamin C
Merupakan komponen terpenting dalam sistem imun yang membantu merangsang penghasilan dan fumgsi sel darah putih untuk meningkatkan sisren imun. Kandungan antioksidan yang tinggi dalam vitamin C mengukuhkan ketahanan imun badan serta membantu dalam penghasilan sel imun sel. Sustained Release Vita-C Plus untuk dewasa dan Chewable-C Plus untuk kanak-kanak.

Omega Guard
Kandungan Omega 3 yang terdapat dalam Omega Guard mempunyai peranan dalam mengaktifkan sistem imun badan melawan Pathogen yang menyebabkan berlakunya serangan penyakit. Ia juga bagus untuk mencairkan kahak dan melegakan batuk serta membantu dalam perkembangan otak dan penglihatan mata.

Nutriferon
Diformulasikan dengan bahan-bahan semulajadi yang membantu menghasilkan Interferon untuk melindungi dan mengukuhkan ketahanan badan dalam melawan penyakit. Saintis berjaya membuktikan kandungan Honeysuckle dalam Nutriferon boleh mengubati virus Influenza. Honeysuckle bertindak seperti broadspectrum antivirus dan mampu melemahkan virus dalam badan. Seterusnya bantu melegakan batuk, selsema dan radang paru-paru. Ianya disediakan dalam bentuk serbuk sesuai untuk yang tidak suka tablet.

Vivix
Minuman botani yang dipenuhi dengan khasiat polifenol dan resveratrol. Juga kaya dengan antioksidan yang sangat bagus untuk meningkatkan sistem imun tubuh dari jangkitan dan serangan penyakit. Vivix berbentuk cecair, mudah ditelan dan memiliki rasa yang sangat sedap.

Berminat untuk dapatkan Set Tingkatkan Imun Tubuh atau produk Shaklee yang lain? Boleh hubungi Atul melalui aplikasi WhatsApp (Klik gambar dibawah ↴)


Influenza: Apakah Influenza A, Tanda-tanda, & Langkah Mencegah

-----------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761

Continue Reading

Pokok Bunga Kemboja Cina Diserang Ulat Daun

Semalam balik dari hospital, tiba-tiba ku lihat pokok bungaku sudah togel (botak). Daun-daun sudah tiada. Kalau ada pun tinggal sekerat dan berlubang-lubang. Pelik juga pertama kali jadi begini sepanjang jaga pokok bunga Kemboja Cina ni atau Adenium Obesum namanya.

Pokok Bunga Kemboja Cina Diserang Ulat Daun

Selepas dibelek dan dilihat dengan lebih rapi, rupa-rupanya pokok bungaku diserang oleh spesis comel

Pokok Bunga Kemboja Cina Diserang Ulat Daun

Pokok Bunga Kemboja Cina Diserang Ulat Daun

Semua gara-gara ulat daun πŸ› ni. Ulat inilah yang menyebabkan habis pokok bungaku botak 😒 bukan seekor dua πŸ› yang ada tapi banyak ekor pulak tu 😣

Pokok Bunga Kemboja Cina Diserang Ulat Daun

"Taula musim panas ni hangpa lapaq, tinggalkan la bunga hat sedang mekaq mewangi tu, ni habis hangpa pulun na" πŸ™„ Mengomelku sendirian setelah habis 2 pokok bungaku jadi togel

Pokok Bunga Kemboja Cina Diserang Ulat Daun

Jadi, habislah ku kutip ulat-ulat yang kelaparan tu. Ulat-ulat tu ku jadikan makanan buat si ikan Puyu.

Pokok Bunga Kemboja Cina Diserang Ulat Daun


Pokok Bunga Kemboja Cina Diserang Ulat Daun

Ku ingatkan setelah habis kutip ulat-ulat semalam, harini tiada lagi cerita tentang ulat πŸ› ni, tetapi ku silap kerana hari ini πŸ› ulat-ulat ni serang pokok bunga Kemboja Cina yang lain pula 😰

Cuba tengok gambar-gambar dibawah ni.

Pokok Bunga Kemboja Cina Diserang Ulat Daun

Gambar diatas ni, cuba perhatikan dalam bulatan tu, semalam masih ada bunga lagi


Pokok Bunga Kemboja Cina Diserang Ulat Daun

Masih perhatikan dalam bulatan merah, hari ni bukan setakat hunga, daun pun dah tiada πŸ˜…


Pokok Bunga Kemboja Cina Diserang Ulat Daun

Gambar ini tunjuk lagi jelas, yang pokok bunga kemboja Cina Atul tinggal batang je 😭


Pokok Bunga Kemboja Cina Diserang Ulat Daun

Diatas ni gambar 3 hari sebelum dari hari ini. Pokok ni salah satu pokok yang rajin berbunga. Cantikkan bunganya? Warna & bunganya yang boleh menenangkan mata


Pokok Bunga Kemboja Cina Diserang Ulat Daun

Hasilnya tertangkap 2 ekor πŸ› ulat daun yang gebu πŸ˜ƒ Memang πŸ› ulat-ulat ni sangat gebu, cantik pula tu warnanya. Sungguh indah ciptaan Allah SWT. Subhanallah 😍

Atul simpan sini sebagai kenangan pertama kali pokok bunga Atul diserang makhluk Allah yang comel ni.

Walaupun pokok bunga Kemboja Cina Atul habis dimakan ulat daun πŸ› ni hari ini, tapi Atul pasti esok lusa pokok-pokok bunga ini pasti berbunga kembali mengindahkan laman mini rumah Atul ni 😊

#atulhamid #ulatdaunyangComel

Continue Reading