Osteoporosis: Faktor, Diagnosis, Rawatan, Pencegahan dan Fakta

OSTEOPOROSIS merupakan penyakit tulang yang progresif. Ia melemahkan tulang dan meningkatkan risiko kepatahan tulang. Ia boleh berlaku tanpa sebarang tanda


Faktor berisiko terkena osteoporosis
  • Wanita
  • Wanita yang telah menopause
  • Bekas perokok (lelaki)
  • Sejarah keluarga
  • Individu yang merokok
  • Individu yang mengambil alkohol
  • Keadaan perubatan yang melemahkan penyerapan kalsium
  • Individu yang mengamalkan cara hidup sedentari (tidak sihat)
  • Tahap testeron rendah (lelaki)
  • Individu yang kurus / rangka tubuh kecil
  • Individu yang mengambil unat anti-sawan & karticosteriod
  • Individu yang kekurangan kalsium & vitamin D

Baca juga:


Diagnosis
  • Mengesan Osteoporosis sebelum kepatahan terjadi
  • Menjangka peluang kepatahan di masa hadapan
  • Menentukan kadar kehilangan tulang
  • Mengawal kesan rawatan

Rawatan untuk masalah osteoporosis
  • Patuhi nasihat pegawai perubatan
  • Ambil kalsium dan vitamin D
  • Ambil produk tenusu dan sayuran hijau
  • Ambil ubatan yang disyorkan

Pencegahan dari berlakunya Osteoporosis
  • Berjalan / berjoging
  • Ambil produk tenusu dan sayuran hijau setiap hari
  • Hadkan pengambilan alcohol
  • Behenti merokok
  • Ambil Kalsium & Vitamin D

Baca juga:


Fakta Menarik Tentang Osteoporosis


1 dalam 3 wanita dan 1 dalam 5 lelaki akan mengalami patah tulang osteoporosis
sepanjang hayat mereka



Lebih 80% daripada semua patah tulang pada orang berumur 50 tahun ke atas
disebabkan osteoporosis



Wanita dan lelaki mula kehilangan tulang pada pertengahan umur 30-an



1 dalam 3 pesakit patah tulang pinggul akan kembali patah dalam tempoh 1 tahun



27% wanita dan 37% lelaki yang mengalami patah tulang pinggul
akan mati dalam masa satu tahun



Di Malaysia, osteoporosis masih tidak dapat dikesan dan dirawat



Ketahui 5 fakta menarik tentang tulang manusia. Serta supplemen lengkap dan kaya dengan Nutrien untuk tulang kuat, mampu membantu kurangkan risiko Osteoporosis



Sumber: Unit Promosi & Pendidikan Kesihatan, Hospital Pakar Sultanah Fatimah
Sumber Fakta Osteoporosis: Shaklee Malaysia


Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi Atul di +60195733761 (http://atulhamid.wasap.my)


----------------------------------------------

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
Your Most Wanted SID -Atul Hamid-
ID NO. - 1077444
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya, Atul Hamid
atau follow IG saya Atul_Hamid
atau email di zatulzarida@gmail.com
atau sms (wa) +6019-5733761


Post a Comment

8 Comments

  1. Baca ni terus rasa nak buat susu panas. Penting kan minum susu setiap hari sebenarnya.

    ReplyDelete
  2. Rugi sape yang tak jaga tulang. Atleast ostenutrix untuk diamalkan

    ReplyDelete
  3. Masa kerja dulu kak net pernah lah buat ujian kerapuhan tulang ni. Terkejut dengan result dia.. rupanya tak cukup kalsium kak net ni.. hahaha.. mungkin juga sebab time tu menyusukan anak. Lepas tu kita pun tak gemar nak minum susu ke apa.

    ReplyDelete
  4. Memang penting ambil supplement tambahan seperti kalsium dan magnesium untuk kesihatan tulang agar terhindar dari osteoporosis ni kan

    ReplyDelete
  5. Alaaa maybe kak pip antara yg berisiko juga Ni pasal tak berapa nak suka minum susu, dan pernah mengalami tulang rapuh dulu.
    Alaaa risau la pula.

    ReplyDelete
  6. Usia sekarang ni, saya kerap minum susu untuk tambah kalsium dan kawal sakit tulang… maklumlah saya memang ada mengalami penyakit berkaitan tulang doctor memang sarankan saya kawal pemakanan untuk terus sihat

    ReplyDelete
  7. orang perempuan patut lebih alert dengan osteoporosis ni.. lebih-lebih lagi yang kerap mengandung dan bersalin..

    ReplyDelete
  8. wah terbaik sharing pasal ni. osteoporosis ni adalah mcm kes tulang tak mampat.. jadi kalau makin berusia tu lebih risiko juga.. dari muda dh kena amal makanan berkhasiat utk kuatkan tulang.. salah satunya macam makan kurma ajwa Rihura juga.. selain tu supliment shaklee pun elok.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah, baca dan komen di blog Atul ;)